Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

То хто ж викрав Развозжаєва?

Олександр Єфремов: ...Нехорошу послугу нам зробили з боку Російської Федерації
26 жовтня, 00:00

В українській міліції зробили доволі сенсаційну заяву. Щодо російського опозиціонера Леоніда Развозжаєва на території України діяли не злочинні елементи, а силові структури інших країн, про що можна зробити висновок із відео, оприлюдненого російськими телеканалами, вважають в МВС України. «Зрозуміло, що це були не злочинні елементи. Це не кримінальне питання, а питання взаємодії силових структур, про що я нічого не знаю», — сказав в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» у четвер начальник управління зі зв’язків із громадськістю МВС України Володимир Поліщук. В такому разі, якщо на нашій території діяли силові структури інших країн, то де в цей час були українські силові структури, які в один голос заявляють, що вони нічого не знають і не причетні до викрадення? Раніше в коментарі «Дню» ветеран зовнішньої розвідки Олександр Шаров говорив: «Якщо це сталося без відома спецслужб України, тоді це просто «ганьба». Що нам тоді залишається думати про нашу безпеку? Хто її забезпечуватиме?».

Абсолютно правильно ставить питання і головний редактор радіостанції «Эхо Москвы» Олексій Венедиктов. Він вважає, що українська прикордонна служба, яка стверджує, що Развозжаєв пройшов пограничний контроль без скарг, повинна надати відео, що підтверджує це. «Я знаю, що на пограничних пунктах прикордонна охорона України все робить під камерою. Грубо кажучи, якщо Леонід Развозжаєв, як стверджують українські прикордонники, пройшов сам, пред’явив паспорт тощо, хотілося б кадри, так? Тому що зараз люди... і управління комісара з питань біженців починають обвинувачувати українську спецслужбу, що вона сприяла викраденню», — сказав в ефірі «Эхо Москвы» Венедиктов. А ще наш російський колега цілком справедливо ставить низку запитань: «...ми знаємо, що між деякими країнами укладено угоду. Ми не знаємо, чи укладено її між Росією й Україною. Це наступне питання. А в такій дії спецслужб на території держав... І чи означає це, що українські спецслужби можуть так само діяти на території Російської Федерації? І теж іноземна спецслужба чи може у нас захоплювати людей та експортувати їх до країни перебування?... Й оскільки це не пояснюється, це одразу з кримінальної історії переходить у політичну».

Тим часом сам Развозжаєв розповів правозахисникам, що зустрілися з ним, подробиці його викрадення в Києві і перевезення до Росії. Розповідь опозиціонера опублікувало російське видання The New Times, де зокрема сказано: «...Я встиг побачити, що біля входу стоїть мікроавтобус з українськими номерами. Поряд стояли четверо чоловіків... Вони заштовхали мене в мікроавтобус. Наділи мені на голову чорну щільну шапку, щоб я не міг нічого бачити, ноги й руки зліпили скотчем. У мікроавтобусі разом зі мною було особи чотири. Я думаю, це були українці: вони майже весь час мовчали. Ми доїхали до кордону, і там мене пересадили в інший мікроавтобус — просто двері в двері — я не виходив на вулицю», — заявив Развозжаєв. Далі він розповів, що його залякували, зокрема, вбивством його дітей, катували для надання неправдивих свідчень. Потім його відвезли до Москви. Нагадаємо, Басманний суд Москви 21 жовтня виніс рішення про його арешт на два місяці.

Також днями стало відомо, що влада США офіційно висловила Росії свою занепокоєність у зв’язку зі справою Леоніда Развозжаєва і попросила розслідувати заяви про те, що опозиціонера катували і вибивали з нього свідчення, пише російське видання «Коммерсантъ». Нагадаємо, раніше в ООН загрожували застосувати санкції щодо України через викрадення російського опозиціонера.

Беручи до уваги те, що післязавтра вибори, історія Развозжаєва пішла «не на користь владі», як делікатно висловився лідер фракції Партії регіонів Олександр Єфремов. Значно різкішим був той самий Олексій Венедиктов на «Эхо»: «Цей же скандал завдає удару по Януковичу... Це нагадує тюремний скандал у Грузії... І виходить, що Російська Федерація піднесла Януковичу отруєний подарунок, тому що зараз тільки ледачий з опозиції в Україні не говорить: та що ж таке — іноземна держава діє на нашій території, як у себе вдома!». Нагадаємо, українська опозиція хоч і з запізненням, але відреагувала на викрадення. Один із лідерів Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Арсеній Яценюк заявив, що Об’єднана опозиція ініціює в новому парламенті створення слідчої комісії з питання викрадення в Києві російського опозиціонера.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати