Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iмена пам’яті: Голокост та Голодомор

У прокат виходить один із найкращих вітчизняних документальних фільмів
10 лютого, 00:00

Фільм Сергія Буковського «Назви своє ім’я», прем’єра якого в жовтні минулого року стала однією з найпомітніших кіноподій сезону, тепер стає доступним для масового глядача. З 15 лютого картина демонструватиметься в київських кінотеатрах «Баттерфляй-Ультрамарин» і «Жовтень», а потім відбудуться покази у Дніпропетровську, Запоріжжі, Одесі, Чернівцях і Коломиї. Про це стало відомо на прес-конференції, на якій на питання журналістів відповідали продюсери фільму, сам режисер, представники фонду Шоа, заснованого Стівеном Спілбергом, і фонду Віктора Пінчука, котрий був співпродюсером проекту, та історики.

«Назви своє ім’я» — той рідкісний випадок, коли витвір мистецтва рівною мірою спричиняє і художній, і суспільний резонанс. За останній рік це перший український повнометражний неігровий фільм. Звичайно, привертає увагу ім’я Стівена Спілберга як номінального продюсера. Але він, швидше, відіграв роль архіваріуса, бо основу стрічки склали інтерв’ю людей, що пережили Голокост в Україні — ці свідоцтва в 1994—1998 роках записали співробітники Інституту відеоісторії і освіти Фонду Шоа (при університеті Південної Каліфорнії), заснованого Спілбергом. Але найбільше важить тема — Голокост в Україні, що, фактично, означає — Бабин Яр. Проте режисеру вдалося навіть вийти за рамки цієї наперед визначеної теми, і створити вражаюче мистецьке й філософське полотно про людину у великій і не завжди милосердній Історії, а також про цінність кожної історії окремо. А, головне — про той простір, який міг би бути спільним для всіх нас саме завдяки тому, що його частиною є Бабин Яр. Адже саме так і переживає людство свої найжахливіші катастрофи — наносячи їх на велику карту спільної пам’яті.

Фонд Шоа збирає відеосвідчення про Голокост по всьому світу, і в кожній країні організує програми про толерантність. В Україні, крім показу фільму, у вересні цього року буде виданий також спеціальний посібник. Для вчителів проведуть відповідні семінари — по 25 в кожній області. Як зазначив голова Асоціації вчителів історії «Нова доба» Олександр Войтенко, вже готове звернення до урядовців з проханням сприяти включенню посібника у шкільну програму. Сама структура книги така, що дозволяє і проводити регулярні зайняття, і робити окремі уроки, використовуючи різні модулі з посібника, і в будь-якому разі це дуже далеко від прийнятої у нас примусово-казарменної системи навчання. А власне сам фільм, а також ті відеосвідчення, що не увійшли до нього, пропонується використовувати як ілюстрації до цих уроків.

Що ж до долі стрічки за кордоном, то, як повідомив представник американської сторони, першого лютого відбувся перегляд «Назви своє ім’я» у Нью- Йорку для співробітників ООН; нині ведуться переговори з кінофорумом у швейцарському Ніоні — цей фестиваль вважається найвагомішим саме для неігрового кінематографу, а також з Каннським кінофестивалем на предмет включення картини у найпрестижнішу програму Тижня кінокритики.

Сам режисер повідомив, що на даний момент працює над художнім двосерійним телефільмом, що, за зізнанням пана Сергія, для нього самого є певним полегшенням після праці з таким надзвичайно важким матеріалом. А на головну роль у телепроекті запрошений відомий український актор Сергій Романюк — на переконання Буковського, недооцінений вітчизняними кінематографістами.

Несподіваного розвитку набула ідея Віктора Пінчука, висловлена ним ще під час жовтневої прем’єри, — про необхідність створення подібних фільмів про іншу велику катастрофу в Україні — Голодомор. Як повідомив представник відомого мецената, збір відеосвідчень людей, що пережили голод 1930-х, вже є на завершальній стадії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати