Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кадровi «канікули»

13 січня, 00:00

Президент України Леонід Кучма підписав низку указів, якими призначив новим міністром економіки та з питань європейської інтеграції Миколу Деркача, міністром аграрної політики — Віктора Слауту, міністром промислової політики — Олександра Неустроєва, звільнивши з цих посад Валерія Хорошковського, Сергія Рижука й Анатолія М’ялицю. С. Рижука глава держави одразу призначив главою Житомирської державної обласної адміністрації — замість Миколи Рудченка.

Миколу Деркача, який із грудня 2001 року працював послом України в Литві, рекомендувала парламентська фракція Партії промисловців і підприємців та «Трудової України». Представляти ПППУ та «ТУ» в Кабміні відтепер буде і Олександр Неустроєв, який колись займав посаду голови правління ВАТ «Нікопольський південнотрубний завод» (НПТЗ) у Дніпропетровській області. Призначений за квотою фракції Аграрної партії України Віктор Слаута — народний депутат (фракція АПУ, перший заступник глави комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування), обраний в одномандатному округу номер 63 Донецької області. До цього був заступником глави Донецької обладміністрації.

Представляючи вчора в уряді нового міністра економіки М. Деркача, прем’єр-міністр Віктор Янукович відзначив, зокрема, що останні кадрові зміни в уряді є наслідком «аналізу підсумків минулого року» і результатом «спільних дій із парламентсько-урядовою коаліцією». Голова Кабміну заявив також про необхідність «відпрацювання системи відновлення минулої слави економічного блоку уряду». «Рік почався, і він буде дуже відповідальним для нас як для урядової команди, — сказав також прем’єр. — Я впевнений, що ми повинні значно посилити наші спільні дії, щоб наша команда мала ознаки єдиної команди більшою мірою, ніж минулого року, і це стосується Міністерства економіки».

Координатор парламентської більшості Степан Гавриш також вважає, що кадрові зміни в Кабміні свідчать «про пошук команди однодумців». В інтерв’ю агентству Інтерфакс-Україна С. Гавриш нагадав, що про майбутню ротацію «йшлося майже всю осінь». Проте, за його словами, дані перестановки в уряді не були узгоджені на рівні коаліційної ради парламентської більшості. Імовірно, тому, що в момент виникнення термінової необхідності в ротації коаліційного кабінету парламентарії, як на гріх, перебували на новорічних канікулах.

Справді, видимі, скажімо так, причини, якими можна було б пояснити відставку міністрів аграрної політики та промполітики, в цьому випадку відсутні. З часів «зернової кризи» минуло вже півроку, а промислове виробництво в Україні в 2003 році збільшилося, згідно з даними Держкомстату, на 15,8% — за первинного прогнозу уряду на 7% та збільшеного до 14%. Це найкращий показник за останні чотири роки. Отже, рішення про передачу трьох урядових портфелів з одних рук до інших — суто політичне.

А щодо завдань, поставлених перед новими міністрами, то, наприклад, перший віце-прем’єр, міністр фінансів Микола Азаров, після відставки Валерія Хорошковського... ратує за поглиблення співпраці Мінфіну та Мінекономіки в процесі економічного реформування, зокрема податкового. «Податкова реформа — це наша спільна справа, Мінфіну та Мінекономіки, і я зі здивуванням дізнався про якісь протиріччя, розбіжності між Мінфіном і Мінекономіки», — сказав М. Азаров.

На думку віце-прем’єра Андрія Клюєва, який представляв колективу Мінпромполітики його нового керівника Олександра Неустроєва, основним завданням відомства та його голови має стати фінансове оздоровлення промислових підприємств. А віце-прем’єр Іван Кириленко, який представляв нового міністра аграрної політики Віктора Слауту, закликав його забезпечити країну продовольством, зокрема виконати програму «Зерно-2004». «Необхідно забути гіркоту 2003 року і ніколи не допустити, щоб Україна залишилася без власного хліба. Це завдання номер один, номер два, номер три», — наголосив віце-прем’єр.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати