Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Комунальна ентропія

Опалювальний сезон на межі зриву
30 вересня, 00:00
УРЯД НАЛЯКАВ ГРОМАДЯН ЗАГРОЗОЮ ПІДВИЩЕННЯ ТАРИФІВ: ВОНИ МАСОВО ПОСПІШАЮТЬ РОЗРАХУВАТИСЯ З БОРГАМИ ЗА КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Президент України Віктор Ющенко виявив сарказм. Він усе-таки погодився підписати закон про мораторій на підвищення цін і тарифів на послуги житлово-комунального господарства й щиро побажав парламенту його виконати. Нагадаємо, Верховна Рада подолала вето Президента на цей закон. Водночас на засіданні Ради коаліції («антикризової») було прийняте рішення повернутися до цього питання й наступного пленарного тижня переглянути рішення парламенту.

Те, що ціни підвищувати потрібно, — ні для кого не секрет. Але ось чому ця серйозна тема, особливо напередодні зими, стала об’єктом торгівлі для всіх без винятку політичних сил? Комуністи ратувати за мораторій, Партія регіонів говорить про «оптимальне підвищення», БЮТівці на чолі з Юлією Тимошенко використовують проект Бюджету-2007 як аргумент обвинувачення своїх опонентів у невмілому веденні економічних розрахунків, нашоукраїнці взагалі тягнуть проблему в різні боки. А комунальний віз і нині там... І це за два з половиною тижні до початку опалювального сезону!

Як в уряді, так і в окремо взятому жеку будь-якого міста — одна й та ж сама атмосфера. Глибока розгубленість й ентропія. І коли ще півроку тому всі, від кого залежить подача тепла й газу в наші будинки, наліво й направо запевняли, що другого Алчевська в Україні не буде, всі повірили! А тепер, можна передбачити, то не лише другий Алчевськ можливий, але й третій, і четвертий...

Що ж тепер, по-старосвітськи запитувати, хто винен? Чи краще вирішувати, що робити? Учора в Донецьку прем’єр-міністр Віктор Янукович акцентував увагу на непродуктивних витратах, за допомогою яких окремі керівники підприємств житлово-комунального господарства намагаються прикрити свою безгосподарність. «Ми очистимо від цього тарифи. Це наше завдання», — заявив Янукович. Щоправда, яким чином Віктор Федорович має намір очищати тарифи — невідомо.

Головний комуніст України Петро Симоненко (один із авторів закону про мораторій), у свою чергу виступає категорично проти пропозиції уряду відмінити у Верховній Раді мораторій на підвищення цін і тарифів на житлово-комунальні послуги й послуги громадського транспорту. Він вважає, що антикризовий уряд повинен знайти можливості й виконати соціально важливий закон. «Потрібно розробити чітку й зрозумілу державну програму виконання цього закону», — переконаний лідер КПУ.

Щоб не підвести рідну партію, підготовка до зими для губернатора Київщини Віри Ульянченко є справою честі. У ефірі телеканалу «Інтер» вона заявила, що, незважаючи на певні труднощі в ході підготовки житлово-комунального господарства до роботи в осінньо-зимовий період, сьогодні можна говорити, в основному, про нормальну підготовку. За її словами, в Київської області були серйозні проблеми з містом Бояркою, але на сьогодні тут фактично завершений ремонт однієї з головних котелень, яка тривалий час простоювала. Також були проблеми з містом Березанню. «Зараз там сидять усі служби й ми готуємо місто до зими», — сказала Ульянченко. Вона переконана, що ні уряд, ні коаліція, ні губернатори не повинні спекулювати на проблемах ЖКГ. Проте Київщина нічим від інших регіонів України не відрізняється — область має борги перед постачальниками газу й електроенергії, прикрашені декількома нулями. Але на те, щоб підготувати до зими більшість будинків і установ соціального призначення, Київська міська рада виділила субвенції районним державним адміністраціям у сумі 100 млн. грн. для погашення заборгованості житлово-експлуатаційних організацій за послуги центрального опалювання й гарячого водопостачання. Згідно з рішенням Київради, прийнятим на пленарному засіданні, районним бюджетам для погашення заборгованості житлово-експлуатаційними організаціями перед акціонерною компанією «Київенерго» з міського бюджету буде виділена субвенція в сумі 87,5 млн. грн., перед акціонерною компанією «Дарницька ТЕЦ» — 12,5 млн. грн.

Ця субвенція виділена шляхом внесення змін до бюджету столиці за рахунок скорочення асигнувань окремих програм. Зокрема, сфери охорони здоров’я — на 35 млн. грн.; програми з модернізації ліфтів — на 40 млн. грн. При цьому секретар Київради Олесь Довгий, як передає Інтерфакс-Україна, зазначив, що Київській міськадміністрації буде доручено передбачити в проекті рішення про внесення змін до бюджету Києва за підсумками виконання за дев’ять місяців, щоб усі кошти, зняті з фінансування окремих міських програм, були повернені.

За прикладом Києва можна сказати про те, як діятимуть у будь-якому іншому місті, якщо тарифи на житлово-комунальні послуги все-таки підвищать. Однак не можна порівнювати бюджети таких міст, як Київ і, наприклад, Хмельницький. Це різні вагові категорії. Що стосується останнього, то паніки в обласному центрі не намічається. Заборгованість перед Обленерго є, але не настільки велика. Жителі міста дослухалися до прохання прем’єра й особисто мера міста й, по можливості, розрахувалися за комунальні борги. А ось як, наприклад, бути з Харківщиною? Президент України Віктор Ющенко заявив учора, що в державі має бути розроблений механізм соціального захисту, який спрацьовує автоматично при підвищенні цін на комунальні послуги. Шкода лише, що про такий механізм не потурбувалися заздалегідь...

КОМЕНТАР

Володимир МАКСИМЕНКО, начальник Управління житлово- комунального господарства, промисловості, енергетики, транспорту і зв’язку Київської облдержадміністрації:

— Якщо не підвищувати тарифи на житлово-комунальні послуги, а підвищувати ціни тільки на газ і на електроенергію, то наші житлово-комунальні підприємства будуть у жахливому фінансовому стані. Як приклад, за 9 місяців 9 підприємств, що надавали у Київській області послуги з тепло- і водопостачання, отримали близько 44 мільйонів збитків. У підготовку до цієї зими ми вклали 30 мільйонів гривень, і ті 44 мільйони нам би не завадили. Так вільно говорити про накладання мораторію на підвищення тарифів неможливо. Енергетична складова вартості тепло- та водопостачання в деяких регіонах складає від 50 до 70%, тому навіть незначне підвищення автоматично впливає на підвищення цін на воду, житло, вивезення сміття. Наразі в області з тарифами тільки визначаються. Майже 90% районів вже переглянули тарифи і готові забезпечувати покриття витрат комунальним підприємствам. Це «вдарить» по гаманцям людей, поки не будуть оформлені субсидії. В минулому році ми починали опалювальний сезон з боргом перед ДК «Газ України» в 68 мільйонів гривень. Iз початку 2000 року у нас — 19 мільйонів загального боргу. В поточному році — 6,6 мільйона. Тобто тенденція сплати за газ є.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати