Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Панорама дня

08 жовтня, 00:00

Волинським священикам — табу на депутатство

Керуючий єпархією Української православної церкви митрополит Луцький і Волинський Ніфонт не дозволив своїм священикам балотуватись у депутати на виборах 31 жовтня. Про це УНІАН повідомили в прес-службі Волинської єпархії УПЦ. Митрополит розповів, що з проханням благословити наміри балотуватись у депутати місцевих рад до нього протягом недавнього часу звернулись понад 20 священиків його єпархії. «Але я не погодився. Це йде врозріз із Конституцією, де вказано про відділення церкви від держави. Кожен священик, коли приймає священний сан, дає присягу не вступати в жодні політичні угруповання... Я своїм священикам попросту заборонив», — стверджує Ніфонт. Митрополита навіть не переконує аргумент про необов’язковість вступу до політичної сили при висуванні в кандидати, бо потім священиків-депутатів все одно зобов’язуватимуть вирішувати партійні справи, вважає він. «Це все скороплинне, а євангельська ідея вічна — це мир, любов, злагода, милосердя, доброта. Кожен священик повинен служити Господу. В нашій єпархії не буде депутатів», — запевнив Ніфонт.

Головним охоронцем Президента України виявився... громадянин Росії

Питання безпеки Віктора Януковича, а отже, фактично кожен крок життя Президента України контролює людина з російським паспортом у кишені та невідомо якими погонами під цивільним костюмом. Про це пише «Українська правда». Прізвище цієї людини — В’ячеслав Заневський. Головним в охороні Януковича він став ще влітку 2008 року, коли його запросили для організації заходів безпеки для тодішнього лідера опозиції. Від керівника особистої охорони Президента, як відомо, залежить життя лідера держави. Через специфіки роботи керівник охорони є близькою довіреною особою. Фактично, у цієї людини в кишені лежить контактний мобільний телефон Президента. Він виступає свідком багатьох зустрічей, як у офіційній, так і в неформальній обстановці, та має доступ до об’єктів, де зберігають таємні документи, що потрапляють до Президента. Заневський супроводжував Януковича всю виборчу кампанію. Йому підпорядковувалися державні охоронці, виділені екс-прем’єр-міністру України. Формально на посаді керівника охорони Президента значиться Костянтин Кобзар. Однак по суті Кобзар є підлеглим Заневського. Поки Янукович був рядовим депутатом, російське громадянство його охоронця не викликало категоричних нарікань — адже залучений він був на комерційних засадах для забезпечення спокою фізичної особи. Однак після інавгурації Януковича подальше перебування росіянина на цій посаді перейшло в сферу національної безпеки. Як громадянин Росії Заневський не має права обіймати жодні державні посади в Україні. Тому Заневського 22 березня офіційно призначили... радником Президента поза штатом. Але фактично він є керівником охорони Президента.

Що таке «Океани»?

14 жовтня в кінотеатрах України стартує новий масштабний проект Жака Перрена. Цього режисера глядачі запам’ятали як творця знаменитих «Птахів» і «Мікрокосмосу». Свої «Океани» французький документаліст створював протягом довгих років. Знімальна група кілька разів об’їхала земну кулю, щоб зафіксувати найдивовижніші моменти життя океанів. Про багато які речі, що їх було знято, навіть не підозрювали океанологи-консультанти, повідомляє прес-служба компанії «Артхаус Трафік».

«Одного дня дитина запитала мене: «Що таке океан?» — і я не знав, що відповісти. Як словами описати океан?» — зізнається Жак Перрен. Фільм «Океани» створено за допомогою нових розробок і технологій. Спеціально для зйомок цієї стрічки були створені 12-кілограмові камери-міні-вертольоти, розроблені спільно із французькими військовими, використовувалися дистанційні камери, розроблені конструкторами французького ВМФ. На дні океану навіть створили «павільйон» розміром 100 на 40 метрів, зі світлом для нічних зйомок... Жаку Перрену допомагали десятки організацій, включаючи Європейське космічне агентство та Міноборони Франції, консультували вчені-океанологи, й навіть до знімальної групи був прикомандирований корабель французького військово-морського флоту. До речі, бюджет фільму теж фантастичний — 80 мільйонів доларів, перевищив бюджет багатьох голлівудських блокбастерів.

У нашій столиці фільм можна подивитися в кінотеатрах: «Київ», «Жовтень», «Оскар» і «Одеса-кіно» (у Каравані ); потім стрічку побачать глядачі Львова, Дніпропетровська. Одеси, Кривого Рогу, Сімферополя, Маріуполя й Запоріжжя. Партнером проекту є Французький культурний центр. Аліса АНТОНЕНКО

Премію ім. Політковської вручили іранській правозахисниці

У Лондоні відбулася церемонія вручення премії імені Анни Політковської. Володарем винагороди 2010 року стала лікар із Судану Халіма Башир, яка насмілилася розповісти про звірства повстанців у Дарфурі в книжці «Сльози пустелі», яку написала в співавторстві з журналістом Деміеном Льюїсом. За це її затримали, піддали побиттю, тортурам і груповому згвалтуванню. Зараз Халіма живе в Лондоні, але на церемонію вручення вона не прийшла через погрози, що надійшли на її адресу. Винагорода була заснована неурядовою організацією «Допомогти кожній. Жінки у вогні війни» і вручається правозахисницям із зон конфлікту. Її першим лауреатом стала чеченська правозахисниця Наталія Естемірова, яку було вбито торік в Інгушетії. Премія вручається щороку напередодні річниці загибелі журналістки Анни Політковської, вбитої в Москві 7 жовтня 2006 року. Пам’ять російської журналістки вшанував і Європарламент.

Грузія блокує вступ Росії до СОТ

Грузія не підтримає заявку Росії на членство в Світовій організації торгівлі (СОТ), доки Москва не пускає грузинських митників на територію Абхазії та Південної Осетії. Як заявив прем’єр-міністр Грузії Ніколоз Гілаурі, Тбілісі всього лише вимагає від Росії дотримання норм СОТ перед тим, як вона зможе стати членом цієї організації. «Ми за те, щоб Росія приєдналася до СОТ за правилами самої СОТ, згідно з якими на кордоні будь-яких двох держав мають функціонувати контрольно-перепускні пункти, що представляють обидві країни», — заявив Гілаурі. Двосторонні переговори Росії з Грузією щодо питання приєднання до СОТ були закінчені 2004 року, але потім Грузія відкликала свій підпис. Тбілісі вимагає здійснення спільного з російськими структурами контролю на КПП на річці Псоу в Абхазії та біля Рокського тунелю в Південній Осетії, а також допуску грузинської продукції на російський ринок. Росія намагається стати членом СОТ з 1993 року, тоді як зазвичай переговори й процедура приєднання до організації сумарно тривають п’ять-сім років. Будь-яка держава — член СОТ може заблокувати процес залучення до її лав нового кандидата.

США розкритикували український уряд за несвободу зібрань і пересування

Американська делегація у своїй доповіді на Оглядовій конференції ОБСЄ висловила критику на адресу української влади. У доповіді констатується, що «за останні кілька місяців Україна перестала дотримуватися стандартів ОБСЄ щодо свободи зібрань та свободи пересування». За словами доповідача, представника Державного департаменту США Томаса Меліа, українська влада створює перешкоди або забороняє пересування та збори громадян для участі в опозиційних протестах, що нагадує про часи перед помаранчевою революцією. Як приклад Меліа навів заборону віруючим приїхати з регіонів до Києва для релігійних святкувань наприкінці липня цього року. У цей час проходив візит російського патріарха Кирила до України. Оглядова конференція ОБСЄ проходить у Варшаві з 30 вересня по 8 жовтня.

Мішель Обама — найвпливовіша жінка в світі

Перша леді США 46-річна Мішель Обама посіла перше місце в рейтингу найвпливовіших жінок світу, складеному журналом «Forbes». На другому місці — голова продовольчої компанії «Kraft Foods» Ірен Розенфельд. Замикає трійку лідерів ще одна американка, телеведуча Опра Вінфрі. Канцлер Німеччини Ангела Меркель — на четвертому місці, держсекретар США Гіларі Клінтон — на п’ятому. Також до першої десятки увійшли поп-діви Леді Гага та Бейонсе. Королева Великої Британії Єлизавета II опинилася лише на 41 рядку. Як заявили укладачі рейтингу, цього року вони дещо відступили від традиційних правил і враховували не титули й положення в суспільстві, а вплив, який претендентки мають на світові процеси, і їхню заповзятливість. «Пані Обама стала прикладом для наслідування для дівчат і жінок різних поколінь у всьому світі», — говориться в журналі. Торік Мішель Обама посіла в списку «Forbes» лише 40-е місце, а найвпливовішою жінкою 2009 року була визнана Ангела Меркель. «Жінки, котрі увійшли до нашого списку, створили цілі компанії й бренди, вони подолали перешкоду під назвою «нерівність статей» у таких сферах, як комерція, політика, спорт, засоби масової інформації, культура, а отже, мають величезний вплив на мільйони чи навіть мільярди людей», — заявила видавець і віце-президент «Forbes» Мойра Форбс.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати