Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Панорама дня

10 серпня, 00:00

Влада в Лівії перейшла до Національної асамблеї

У Лівії Перехідна національна рада (ПНР) передала владу першому вільно обраному парламентові — Національній асамблеї, сформованій за підсумками липневих виборів. З цієї нагоди в Тріполі було влаштовано урочисту церемонію, в якій взяв участь глава ПНР Мустафа Абдель Джаліль (справа). Значних успіхів у ході голосування в липні досягли ліберальні партії. Так, Альянс національних сил, очолюваний колишнім прем’єром перехідного уряду Лівії Махмудом Джибрілєм (зліва), отримав 39 з 200 місць у парламенті. 120 депутатів було обрано по одномандатних округах, рухові ісламізму «Брати-мусульмани» дісталося 17 депутатських місць. Перехідна національна рада складалася з представників опозиційних сил, які брали участь у скиданні режиму Каддафі рік тому. Тепер же, оскільки передача влади відбулася, ПНР має бути розпущено. Очікується, що всенародно обраний парламент підготує референдум за новою конституцією країни. Нагадаємо, востаннє вільні загальні вибори проводилися в Лівії більше 50 років тому. Новій лівійській владі належить узяти під контроль всю територію країни й об’єднати лівійське суспільство.

Індійський гуру розпочав голодування, протестуючи проти корупції

Відомий індійський гуру йоги Баба Рамдєв розпочав у столиці країни Нью-Делі акцію протесту проти корупції. Одна з його головних вимог — повернення до країни так званого «чорного нала», тобто грошей, які ймовірно були отримані у вигляді хабарів, а потім заховані за кордоном. До акції в столиці приєдналися не менше 15 тис. людей. Ще десятки тисяч прибічників гуру з усієї країни попрямували до Нью-Делі, аби висловити солідарність із хрестовим походом Рамдєва проти корупції. Гуру повідомив, що поститиметься три дні, аби сприяти ухваленню в Індії закону проти ухилення від сплати податків і корупції. За даними уряду Індії, на рахунках іноземних банків у податкових гаванях зберігається близько 500 млрд дол. Тим часом минулого тижня інший антикорупційний активіст Анна Хазаре вирішив відмовитися від голодувань протесту і зайнятися політикою. Хазаре відомий тим, що з 1980-х років проводить привселюдні голодування на підтримку своїх політичних вимог. Цей метод боротьби запровадив у індійській політиці Махатма Ганді.

У іспанському місті охоронятимуть сміттєві баки від бідняків

Влада іспанського міста Жирона, розташованого на півночі Каталонії, ухвалила розпорядження встановити замки на сміттєві баки, встановлені біля супермаркетів, аби ніхто не міг порпатися в них у пошуках їжі. Мерія вирішила покінчити з поширеною в період кризи практикою, яка, на її думку, загрожує здоров’ю людей і провокує соціальну тривогу в суспільстві, передає Euronews. Проте не всі підтримали ініціативу місцевої влади. Працівник одного з магазинів, зокрема, відзначив, що багато продуктів, термін придатності яких збігає, все ще придатні до вживання: «Вони могли б багатьом допомогти, і саме їх люди й шукають у контейнерах». Багато мешканців Жирони також вважають, що мерія просто намагається приховати проблему, заховавши голодних бідняків, що псують імідж міста, подалі від очей туристів. Влада у свою чергу заявляє, що, охороняючи сміття, вони прагнуть забезпечити право громадян на їжу, а також закликають малозабезпечених звертатися до центрів соціальної допомоги, замість того, щоб принижуватися, порпаючись у сміттєвих баках. Біля супермаркетів тепер чергують соціальні агенти, які направляють голодних до спеціальних центрів, де їх годують та роздають їм продуктові набори.

У Саудівській Аравії побудують місто для жінок

Влада Саудівської Аравії оголосила, що побудують перше промислове місто, розрахований на ділових жінок. Як повідомляє Arabian Business, плани зі створення такого міста вже схвалені міністром у справах муніципалітетів і сільського господарства країни принцом Мансуром бін Мітебом бін Абдулазізом. Нове місто буде розташоване на території міста Ель-Хуфух, що на Сході Саудівської Аравії. У місті будуть, зокрема, розташовані виробництва, якими володіють жінки, а також фабрики, що випускають продукцію для жінок. Обсяг інвестицій та передбачувані терміни будівництва міста для ділових жінок Саудівської Аравії поки не називаються. Однак представники Управління промисловими містами і технологічними зонами кажуть, що зараз працюють над планом по спорудженню другого такого містечка. Слід зазначити, що в Саудівській Аравії права жінок сильно обмежені через особливості законодавства, заснованого на нормах шаріату. Зокрема, жінкам заборонено водити автомобілі і подорожувати без супроводу чоловіків. Тільки в кінці червня 2012 року жінкам в Саудівській Аравії вперше дозволили взяти участь в Олімпійських іграх.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати