Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Панорама дня

08 червня, 00:00

Опозиція звинувачує режим Сирії в новій різанині

Щонайменше 86 осіб убито провладними силами в сирійській провінції Хама, стверджують представники опозиції. Державне телебачення Сирії повідомило, що військовики на прохання місцевих жителів атакували «базу терористів». Як повідомляється, серед жертв — понад 20 жінок і 20 дітей. За словами прес-секретаря опозиційної Сирійської національної ради, масові вбивства сталися в селах Кубаїр і Маарзаф. Житель сирійського села Кубаїр, що залишився живим після різанини, повідомив Бі-бі-сі, що вбивства вчинили війська Башара Асада і віддані йому ополченці. Повідомлення про нову бійню в Сирії з’явилися менш ніж за два тижні після вбивства 108 осіб поблизу Хули. Відповідальність за більшість убивств, за словами провозахисників, лежить на провладних угрупованнях бойовиків, так званих «шабиха», які підійшли туди із сусідніх сіл. Стверджується, що «шабиха» розстріляли чи зарізали практично всіх жителів села Кубаїр, зокрема й дітей у віці до двох років, решту забрали із собою. Врятуватися вдалося лише одиницям. У свою чергу уряд Сирії переклав провину на деякі «озброєні угруповання, що прагнуть спровокувати введення іноземних військ до країни».

В Італії підраховують збитки від землетрусів

Італійська провінція Емілія Романья, що постраждала від землетрусу, підраховує збитки. Суттєвих збитків зазнав аграрний сектор, який давав близько 10% сільгосппродукції країни. Зруйновано систему зрошування полів, і в найближчому майбутньому ферми відчуватимуть нестачу води. Виробники знаменитих сирів пармезан і грана падано, дозрівання яких займає не один рік, втратили понад 200 млн. євро, а загальні збитки аграрного сектора сягнули 700 млн. Не кращі справи і на промислових підприємствах. Одні з них зруйновані, інші закриті з міркувань безпеки. Більшість місцевих заводів не зможуть відновити роботу раніше, ніж за шість місяців, що погіршить економічну ситуацію в країні, яку не обійшла стороною боргова криза єврозони. У постраждалих від землетрусів районах розташовано підприємства, які забезпечують близько 1% ВВП Італії.

Тибет закрито. Турагенції в паніці

Влада Китаю закрила для туристів Тибет. Таких заходів було вжито, аби не допустити безладь під час святкування 90-річчя Комуністичної партії Китаю — 1 липня 2012 року. Турагенції підраховують збитки і сподіваються, що заборону буде знято до початку буддійського фестивалю на початку серпня. Іноземним туристам й до цього було нелегко потрапити до Тибету: необхідно отримувати не лише візу на в’їзд до КНР, а й спеціальний дозвіл від китайської влади на в’їзд до регіону. До того ж подорож до Тибету дозволяється лише у складі туристської групи. Обмеження на відвідини Тибету Пекін запроваджує уже вдруге цього року.

Іспанія хоче допомоги без зобов’язань

Берлін та Мадрид спільно шукають вихід із нового лабіринту іспанської кризи. Уряд Маріано Рахоя не хоче втрачати владу над фінансовими рішеннями в країні в обмін на підтримку. Виходом може стати план обмеженої допомоги, в основному банківському сектору. Він не передбачає зобов’язань зі скорочення бюджетних витрат, яких доводиться дотримуватись, наприклад, Греції. Джерела, наближені до переговорів, повідомляють, що Ангела Меркель може погодитися на такий план. Аналітики вважають, що без допомоги ЄЦБ також не обійтися: «ЄЦБ буде діяти, але після саміту ЄС, тоді доведеться вживати заходів. Доведеться, тому що єврозона в агонії, і єдиний, хто може їй допомогти, — ЄЦБ». Ключову роль у рішенні іспанських проблем може зіграти «Європейський банківський союз», проект якого щойно розробили у Брюсселі. Він має надавати термінову допомогу банкам, якщо є нагальна потреба. Серед таких в Іспанії — Bankia — третій найбільший за обсягом активів банк і тепер уособлення боргової кризи в країні. Нещодавно банк переглянув фінансові результати за минулий рік і замість оголошених у лютому прибутків у 309 мільйонів євро оприлюднив інформацію про три мільярди євро збитків. Ситуація з Bankia захмарила фінансову погоду в Іспанії і стала вісником, можливо, ще більших фінансових негараздів. Нині в банку на вимогу парламенту Іспанії триває розслідування.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати