Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Коротко / Панорама дня

16 грудня, 00:00

«Незгодні» всієї планети — «Людина року-2011» за версією Time

Авторитетний американський часопис Time надав звання «Людина року-2011» збірному образові світового протестувальника. Незалежно від того, йдеться про учасників «арабської весни» чи активістів руху «Захопи Волл-стрит», усі ці люди, не згодні з диктатом держави чи фінансового світу, найбільше вплинули на світ року, що минає, ідеться у прес-релізі Time. «Вони є живим прикладом борців, чиї протести призводять до масштабних історичних змін», — наведено в повідомленні слова головного редактора Time. На думку редакції, опозиціонери й «незгодні» в багатьох країнах — в Ізраїлі, Чилі, Китаї, Великобританії, Іспанії, США — дедалі більше схильні розглядати заворушення на Близькому Сході як приклад для наслідування і джерело натхнення для своєї повсякденної боротьби. 2011 року акції протесту охопили практично всі континенти й багато країн. Не стала винятком і Росія, де люди вийшли на мітинги, протестуючи проти фальсифікацій на виборах до Держдуми. Другому місці в шорт-листку претендентів на звання «Людина року-2011» — адмірал Військово-морських сил США, командувач Спільною командою спеціального призначення Вільям Макрейвен, якому було доручено організацію й виконання операції «Спис Нептуна» — атаки, що призвела до усунення лідера терористичної організації ісламізму «Аль-Каїда» Усами бен Ладена. На третьому рядку престижного списку — сучасний китайський художник і архітектор, куратор і критик Ай Вейвей, затримання якого китайською владою на 81 добу викликало хвилю всесвітнього обурення. Останньою в шорт-листку є дружина принца Вільяма Кейт Міддлтон.

Сенатори США закликають Обаму посилити тиск на Росію...

Сенатори США під час слухань, присвячених корупції та дотриманню законодавства в Росії, дійшли висновку, що російська влада дозволила собі «маніпулювати» результатами виборів до Державної думи Росії 4 грудня. Сенатор-демократ Джин Шахін зазначила, що протести в Росії, що збіглися у часі з 20-річчям розпаду Радянського Союзу, покликані не допустити порушення громадянських прав і свобод. Її соратник Бенджамін Кардін, автор сумнозвісного «списку Магнітського», наголосив, що переслідування опозиціонерів, зокрема масові арешти, спричиняють серйозне занепокоєння у США. У зв’язку з цим Кардін вкотре закликав своїх колег по сенату підтримати його законодавчу ініціативу, пов’язану із забороною на в’їзд до США осіб, які мають відношення до порушень прав людини. А от за словами представника Держдепартаменту Томаса Меліа, присутнього на слуханнях, акції протесту в Росії стали свідченням «національного пробудження». Він також зазначив, що США повинні підтримати вимоги протестувальників. Водночас Білий дім схвалив ініціативу президента Росії Дмитра Медведєва, який доручив Центрвиборчкому розслідувати зафіксовані порушення.

...а Бузек — Медведєва почути голос людей на вулиці

Президент Європарламенту Єжи Бузек закликає до проведення нових чесних виборів у Росії. Про це йдеться в його заяві напередодні саміту ЄС-Росія й у зв’язку зі схваленою Європарламентом резолюцією про ситуацію в Росії. «Європейський парламент закликає до нових вільних і чесних виборів та негайного розслідування всіх повідомлень про порушення та погрози під час парламентських виборів у Росії, проведених 4 грудня», — зазначив Бузек. «Голос людей, які протестують на вулицях більше, як тиждень, має бути почутий», — додав він. Бузек також наголосив, що Європейський парламент хотів би бачити Росію серйозним партнером, який поділяє європейські цінності верховенства права, свободи та юстиції, партнером, який би відповідав на обѓрунтовані вимоги людей. Бузек також висловив співчуття з приводу арештів учасників мирних демонстрацій і заявив про необхідність негайного звільнення всіх, хто брав участь в акціях протесту.

Прем’єр РФ пообіцяв зміцнити «путінський режим»

Політичну систему Росії треба змінювати так, щоб вона була стійкою до дій зовнішніх пройдисвітів, які намагаються впливати на внутрішньополітичні процеси, заявив прем’єр-міністр РФ Володимир Путін, відповідаючи на запитання росіян під час «прямої лінії». «Те, що треба зробити, — це завдання цілковито іншого порядку, вони складніші, ніж ті, які ми вирішували досі. Нам потрібно зміцнити нашу політичну систему, нам потрібно розширити базу демократії у країні, щоб люди безпосередньо відчували свій зв’язок з органами влади й на місцях, і в регіонах, щоб довіра до влади зростала», — сказав Путін. У той же час він заявив, що «кольорові революції» — напрацьована схема з дестабілізації суспільства. Володимир Путін задоволений тим, що молоді активні люди виходять на мітинги, щоб висловити свою позицію. «Якщо це — результат «путінського режиму», це добре, мене це тішить», — заявив він. Путін також запропонував установити на всіх виборчих дільницях країни веб-камери, «щоб країна бачила, що відбувається біля конкретної урни».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати