Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Кримінальні справи проти ТВі та LB.ua — це небезпечний прецедент»

Учора під Генпрокуратурою протестували журналісти
20 липня, 00:00
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

19 липня під будівлею Генеральної прокуратури у місті Києві відбувся протест на захист телеканалу ТВі та Інтернет-видання LB.ua. «День» уже повідомляв про те, що на канал чинить тиск податкова інспекція, а проти генерального директора мовника Миколи Княжицького порушено кримінальну справу («День», № 120-121 від 13 липня 2012 року). Водночас про порушення кримінальної справи проти LB.ua Генпрокуратура повідомила у середу, 18 липня. Справа порушена за результатами перевірки за заявою народного депутата від ПР Володимира Ландіка про порушення таємниці листування державного діяча. Нагадаємо, 17 листопада 2011 року фотокореспондентом видання Максимом Левіним була зафіксована і розповсюджена особиста телефонна СМС-переписка народного депутата Володимира Ландіка з політтехнологом відносно долі свого сина, що на той момент перебував у слідчому ізоляторі у зв’язку з побиттям дівчини.

Якщо ситуація з ТВі жодних запитань не викликає, то інформаційний шум навколо LB.ua та шеф-редактора видання Соні Кошкіної сприймався доволі суперечливо. Утім, порушення кримінальної справи за оприлюднення переписки (і ще якого змісту!) депутата, сина якого повинні притягнути до відповідальності за побиття дівчини, загрожує перетворитися на небезпечний прецедент.

— Це свого роду межа, за якою починається безкарність чиновників по відношенню до медіа, — зазначив у коментарі «Дню» ведучий програми «Знаку оклику» на каналі ТВі Андрій Шевченко. — Я тут тому, що відстоюю право на професію, на свободу слова. А коли влада відверто порушує кримінальні справи проти журналістів, то це неприхований тиск на свободу слова і засоби масової інформації, особливо перед виборами. Після порушення цих справ будь-які слова будь-якого чиновника про те, що він поважає свободу слова, що він за демократичні медіа, нічого не варті.

Цікаво, що ініціювали протест не медійники, а громадські організації. «Я вірю в ефективність будь-яких громадських рухів, в їхню перспективність, тим більше, в нашій країні, — зазначив під час акції Микола Княжицький. — Ми вдячні тим людям, які прийшли сюди, адже у такій ситуації, в якій опинився ТВі, може захистити лише гучна публічна реакція».

Як розповіла «Дню» одна з організаторів акції, парламентський журналіст програми «Вікна» (СТБ) Ольга Червакова, «Генпрокуратора, порушивши кримінальну справу, створила прецедент. Це початок кримінального переслідування журналістів за їхню професійну діяльність, — переконана Ольга Червакова. — Проти LB.ua порушена справа за публікацію смс-листування депутата Ландіка, яким він займався під час пленарного засідання у Верховній Раді. Це зафіксував фотокореспондент з ложі преси. Він на це мав повне право. Він не робив нічого незаконного, аби цю інформацію отримати. Таким чином жодного порушення закону не було. Про що б не йшлося у повідомлення, відтепер кожного парламентського кореспондента можуть притягнути до кримінальної відповідальності за його буденну роботу. Цим прецедентом влада наче говорить нам, що ми всі сидітимемо. Але показували і показуватимемо надалі, як вони витрачають гроші платників податків.

До речі, під різними приводами мітинг кілька разів намагалися зірвати. Спершу міліціонери забороняли протестувальникам стояти біля будівлі Генпрокуратури, мотивуючи це тим, що о десятій годині їм надійшло повідомлення про замінування будинку на вул. Гусовського, 6 (навпроти будинку Генеральної прокуратури). Однак, самих прокурорів це чомусь не налякало — вони спокійно йшли до своїх робочих місць. Далі представник державної виконавчої служби Олександр Марченко, вийшовши до учасників акції, прочитав рішення суду від 3 липня, яким забороняється проводити мирні мітинги до кінця літа. Утім, як зазначила у коментарі «Дню» Ольга Червакова, учасники акції не мають наміру поступатися, поки прокуратура не змінить свого рішення щодо LB.ua.

— Прийшовши у Верховну Раду, депутат дав згоду на публічність. Це взагалі нонсенс, що журналістів переслідують за професійну діяльність, вони не порушують закон, фіксуючи те, що роблять депутати, — говорить Вадим Гладчук, редактор газети «Спротив». — Натомість, незважаючи на постанову Верховної Ради, влада спеціально під вибори починає закривати телеканали, які є найбільш опозиційними, пояснюючи це несплатою податків. Я думаю, перевірку треба починати з провладного «Інтера». А порушення кримінальних справ проти вільних медіа — це шлях до «лукашизації» України. Янукович, як гарант Конституції, повинен був присікти тиск на ТВі та LB.ua ще тоді, коли справи лише набирали обертів».

P.S. Президент доручив Генпрокурору Вікторові Пшонці та голові Державної податкової служби Олександрові Клименку перевірити законність відкриття кримінальних справ щодо інтернет-видання «Лівий берег» і телеканала ТВі, повідомляє офіційний сайт Предидента України.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати