Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Міністр іде. Хто наступний?

16 червня, 00:00

Учора вранці міністр палива та енергетики Сергій Тулуб заявив на прес-конференції, що подає Президенту країни заяву про відставку. З його слів, причиною цього є незгода з діями уряду, які можуть спричинити кризу в паливно-енергетичному комплексі найближчої зими. «В умовах агресивної атмосфери, якою я був оточений і було оточене міністерство в уряді, я не можу виконати тих завдань, які поставив переді мною Президент», — сказав С.Тулуб. Він переконаний, що чітка позиція Мінпаливенерго могла б вивести ПЕК із кризи, але не сприймає уряд. Тим часом обставини і час подання С.Тулубом заяви про відставку викликають запитання і провокують версії. Перша версія пов’язана з тим, що ще напередодні не було відомо, хто з членів уряду буде доповідати на парламентських слуханнях, присвячених енергетичній політиці. Очевидно, Віктор Ющенко зупинив свій вибір на віце-прем’єрові з ПЕК Юлії Тимошенко, остаточно продемонструвавши цим свої орієнтири в енергетичній дискусії, яка вже роз’їдає уряд. Не виключено також, що ще раніше Сергій Тулуб ходив на аудієнцію до Президента (на нараді з енергетики минулого четверга Л.Кучма зробив йому кілька досить різких критичних зауважень) і мети своєї не досяг. Це була вже, як кажуть, четверта спроба міністра подати у відставку, і, здається, на цей раз її було прийнято. Інакше С.Тулуб не заявляв би про те, що збирається подати у відставку в момент, коли ні Президента (візит на Кубу), ні прем’єра (представлення в Запоріжжі нового губернатора Олексія Кучеренка) в столиці не було. Запорізький слід у цій справі може бути далеко не випадковим. Колишній перший віце-прем’єр і тепер вже екс-губернатор Володимир Куратченко свого часу першим забив тривогу з приводу енергетики і наполягав на складанні енергобалансу країни, якого, незважаючи на завдання відразу двох президентів (Леоніда Кучми і Володимира Путіна), так досі й немає. Тепер звільнений Президентом Куратченко (детальнiше див. на 6- й стор.) знов тимчасово не при ділі, і деякі експерти пророчать йому місце міністра. На згаданій нараді В.Куратченко виступив (разом iз керівником «Київенерго» Іваном Плачковим) опонентом Тулуба і був підтриманий Президентом. Однак Плачковим нещодавно цікавилася Генпрокуратура, що перешкоджає його поверненню в крісло міністра. А Куратченка нинi звільнено якраз у зв’язку з проколами в енергетиці. Віктор Ющенко зазначив, що критична ситуація, яка склалася в Запорізькій області, значною мірою пояснюється неадекватними діями місцевої влади.

Це, за його словами, призвело до того, що рівень оплати за спожиті енергоносії в регіоні становить всього 16%. Більш реальні шанси у сумського губернатора Володимира Щербаня, який отримав недавно високу оцінку Президента і якого підтримує «просто депутат» Олександр Волков.

Разом з тим, у парламенті, що обговорював енергетичну політику, звістку про відставку Тулуба зустріли без ентузіазму. Багато хто вважає, що Тулубу треба було йти до кінця і на призначеному на 10 липня засіданні уряду пред’явити свої козирі. Народний депутат Ігор Кирюшин заявив у зв’язку з цим «Дню», що Ю.Тимошенко все одно не зможе навести порядок на енергоринку, оскільки для того, щоб запропонована нею схема почала працювати, потрібно півтора-два роки. «А в нас попереду зима, — сказав І. Кирюшин, — Тимошенко хоче переділити ринок на нових засадах, але для цього їй потрібен російський енергетичний газовий кредит. А Росії потрібні гроші, і тому ні їй, ні уряду України в кредит нічого не дадуть...»

КОМЕНТАРI

Олександр ТУРЧИНОВ, голова парламентського Комітету з питань бюджету, фракція «Батьківщина»:

– Це своєчасна заява. Наскільки мені відомо, ще місяць тому Тулуб писав аналогічну заяву, але тоді Президент чомусь її не підписав. Я вважаю, що шановний, сподіваюсь, екс-міністр відчуває, що не справляється з тими відповідальними завданнями, які стоять перед паливно-енергетичною галуззю. З другого боку він не вписується у той високий інтенсивний темп, що задає Юлія Тимошенко, яка має всі можливості просунути енергоринок шляхом реформ.

Думаю, якби Юлія Тимошенко сама очолила міністерство, то це був би оптимальний варіант, який зняв би протиріччя. Проте, наскільки я розумію, групи впливу, які є навколо Президента, заблокують цю можливість. Віктор СУСЛОВ, фракція СДПУ(о):

— Упродовж декількох місяців громадськість спостерігала за конфліктом всередині уряду між С.Тулубом і Ю.Тимошенко. Незважаючи на всі заяви прем’єра про команду однодумців, реформаторів і т. ін., з’ясувалося, що це команда людей, яка по- різному дивиться на найважливіші питання реформування української економіки. Команда, всередині якої почалися особисті конфлікти, команда, яка кілька місяців не могла домовитися з найважливіших питань реформування ТЕК. При цьому прем’єр-міністр зайняв пасивну позицію і замість того, щоб виявити волю, дав можливість цьому конфлікту розростатися. Всі чекали, що втрутиться Президент, адже, що не нарада з питань ТЕК, що не засідання Кабміну — весь час, чесно кажучи, виникало відчуття, що Президент прийде, наведе порядок і звільнить обох. Однак Президент не зробив цього, посилаючись на Конституцію і на те, що прем’єр не дав ніяких пропозицій. У цій ситуації хтось повинен був піти, це однозначно, це в інтересах країни. Те, що це добровільно зробив Тулуб... Ми маємо тільки дякувати йому за те, що він не відступив від своїх принципів, не став утримуватися за крісло.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати