Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

На Україну з Москви — з європейським підходом?

19 жовтня, 00:00

Сьогодні Україна перебуває в полі зору вже чималої кількості російських фахівців-гуманітаріїв. Але унікальність Віктора Мироненка, керівника Центру українських досліджень Інституту Європи РАН, редактора журналу «Современная Европа», полягає в тому, що цей дослідник аналізує Україну та процеси в ній із використанням того інструментарію, який зазвичай застосовують до суто європейських країн, без поправок на специфіку «пострадянського простору». І цей науковець переконаний, що місце України, як і Росії, — безсумнівно, тільки в Європі. До речі, Віктор Мироненко вже третій рік продовжує проводити бесіди з історії України в Москві українською мовою.

Учора в редакції «Дня» з участю Віктора Мироненка відбувся круглий стіл «Російський вплив в Україні в 1991 — 2011 роках». Саме це є темою майбутньої докторської дисертації історика. У зустрічі також взяли участь директор Київського офісу Інституту Кеннана Ярослав Пилинський і директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ та організацій Володимир Бойко. Модератором круглого столу була головний редактор «Дня» Лариса Івшина.

«У процесі демократичних реформ в СРСР боролися реакціонери з консерваторами, а нині — удавані комуністи з відвертими гедоністами», — сказав на зустрічі Віктор Мироненко. Він переконаний: реформи, розпочаті в середині 1980-х років у Радянському союзі, були вкрай необхідними. Із ними ми навіть дуже запізнилися. Вони об’єктивно мали здійснюватися методом проб і помилок, бо у світовій історії прецедентів соціальних змін такої глибини й масштабу не було.

Докладний звіт про круглий стіл читайте в найближчих номерах «Дня».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати