Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Народжується нова організація

23 жовтня, 00:00

Учора в Києві міністри закордонних справ 11 країн-учасниць Чорноморського економічного співробітництва схвалили його статут, підписати який мають президенти країн ЧЕС на початку наступного року в Україні.

Головна мета майбутньої організації - створення зони вільної торгівлі в чорноморському регіоні, чому, як заявив головуючий на засіданні Геннадій Удовенко, ніщо не заважає, але над чим ще довго треба працювати.

Мова про вільну торгівлю на Чорному морі зайшла саме за головування України в ЧЕС - з квітня по жовтень цього року. Бажаність її очевидна, перешкоди - у тому, що всі пострадянські учасниці (Україна, Росія, Грузія, Вірменія, Азербайджан, Молдова) не мають навіть асоційованого членства в Європейському Союзі та не є членами Всесвітньої торговельної організації. Прикладом і "двигуном" для всіх держав регіону, як заявив кореспондентові "Дня" заступник міністра закордонних справ Росії Олександр Авдєєв, могла б стати повна лібералізація українсько-російської торгівлі, для чого теж, за його словами, немає жодних політичних перешкод.

Дипломати країн-учасниць ЧЕС вважають, що за допомогою торгівлі й старі конфлікти розв`язувати буде легше, і шлях більшості країн ЧЕС до європейських структур таким чином пришвидшиться. Конкретних прогнозів щодо майбутнього ще не створеної організації не дає ніхто.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати