Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Планета «Донецьк». Є контакт!

Третій візит Президента до шахтарської столиці минув без скандалів
31 травня, 00:00

Учора Донецька область утретє зустрічала Президента України Віктора Ющенка. Метою його візиту було представлення нового губернатора Донбасу Володимира Логвиненка, призначеного на цю посаду ще 16 травня. Утім, крім представлення, Віктор Ющенко встиг провести ще багато різнопланових зустрічей, а також взяти участь у нараді з адміністративно-господарським активом області.

Варто відзначити, що тональність цього візиту докорінно відрізнялася від двох попередніх робочих поїздок глави держави до шахтарського регіону. Це виразилося вже хоч би в тому, що цього разу Віктора Ющенка зустрічали не так масштабно, як раніше, а традиційні мітинги, приурочені до його приїзду, були не особливо численними.

Спершу про пікет на площі перед обласною радою, в приміщенні якої мала відбутися нарада Президента з адміністративно-господарським активом області, заявили лише активісти Всеукраїнської громадянської мережі «ОПОРА», які мали намір проінформувати главу держави про наявні сьогодні порушення у сфері земельних відносин у регіоні, однак до призначеного часу «ОПОРА» так і не з’явилася. Утім, пізніше координатор мережі Костянтин Лавров усе ж таки зміг пробитися до глави держави та вручив йому документи, що підтверджують незаконність виділення земельних ділянок у Донецьку. Ющенко заявив К. Лаврову, що знає про проблему, і запевнив, що порушить це питання на зустрічі з активом області. Так і сталося, і в ході зустрічі Президент навіть доручив прокурору Донецької області Олексію Баганцю протягом 30 днів надати інформацію про законність або незаконність виділення земельних ділянок у Донецьку.

Крім «ОПОРИ», вже з самого ранку площу перед облрадою поступово окупували кілька десятків представників Блоку Наталії Вітренко, які скандували традиційні віршики на зразок «Мы не янки, мы славяне, наши братья росияне», а також вимагали автономії Донбасу, свободи російській мові та відмови від вступу до НАТО. Поруч із вітренківцями розташувалися також кілька десятків представників «Нашої України», які поводилися набагато тихіше за своїх політичних сусідів і скандували періодично тільки «Ющенко — ТАК» і «Ющенко — свобода» у відповідь на крики опонентів «Ющенка геть!». Пізніше до учасників мітингу приєдналися також комуністи, які виявилися голоснішими за всіх — вони просто ввімкнули потужний магнітофон, який періодично програвав пісню «Идет война народная...». Проте особливого ентузіазму в лавах пікетників не спостерігалося — таке враження, що вони вийшли на ці мітинги лише за давньою звичкою. Мабуть, найактивніше в цей момент поводилися лише представники охорони, які вирішили навіть евакуювати кілька машин зі стоянки перед облрадою, очевидно, вони заважали підходу до будівлі глави держави.

Віктор Ющенко на площі з’явився вчасно і, поклавши квіти до пам’ятника Шевченку, пройшов повз усіх пікетників, багатьом потис руки та вислухав всі вимоги й проблеми. Потім попрямував у велику сесійну залу облради, де його вже чекали кілька сотень представників активу Донеччини. Разом із главою держави туди прибув також голова Секретаріату Президента України Олег Рибачук, який зачитав Указ Президента про призначення нового губернатора Донецької області.

Зустріч почалася з традиційного вступного слова Віктора Ющенка, яке він сам оцінив як «коротеньке», однак тривало воно ні багато ні мало 50 хвилин (майже стільки ж тривало й заключне слово). У цій промові Президент, за його ж словами, постарався зачепити всі важливі проблеми, що існують сьогодні в країні, та висловити своє бачення безлічі питань, «щоб люди розуміли засади державної політики».

На самому початку промови Президент традиційно закликав українців до об’єднання та консолідації, оскільки «нас об’єднують загальні цінності — цінності української держави: ми однаково любимо свою країну, однаково любимо її перспективи». Крім того, за словами глави держави, сьогодні українці мають «унікальну можливість зустріти наступне п’ятиріччя, у якому влада, політичні сили зможуть побудувати стабільну політику».

Не обійшлося на зустрічі і без теми «федералізму-сепаратизму», щодо якої В. Ющенко заявив, що ніколи її не прийме: «Це ніж у спину моєї нації, яка по крупинках збирала свою цілісність». Він вважає, що спекуляція на цій темі — забавки, які завжди закінчуються поразкою, адже, на його думку, це тема не для серйозних політиків, а для політичних аутсайдерів. Спекуляцією Президент назвав і мовну тему, яка, на думку глави держави, нагнітається штучно. За його словами, держава завжди гарантує повну підтримку розвитку всіх мов в Україні. Як наголосив глава держави, йому особисто «соромно, що на початку третього тисячоліття в Україні триває дискусія про те, якою мовою говорити». Президент також зазначив, що українська мова розвивається не за рахунок інших мов, і закликав політиків не шукати проблем там, де їх немає. Ющенко зауважив, що «наші діти» повинні розмовляти не тільки рідною мовою, але і німецькою, англійською, французькою й іншими мовами, якими тільки захочуть.

Ще однією важливою проблемою, яку глава держави порушив у ході зустрічі, виявилася проблема місцевого самоврядування та регіональної політики, які в Україні, на думку В. Ющенка, неефективні. За його словами, сьогодні Україні треба задуматися про принципи нової адміністративно- територіальної реформи, адже концентрація всіх ресурсів тільки в центрі не є раціональною. Президент вважає, що сьогодні необхідно також переглянути систему місцевого самоврядування, а для того, щоб цього добитися, треба попрацювати над фіскальною реформою («щоб кожен квадратний метр території приносив податки та платежі») і переглянути бюджетну політику («щоб бюджет територій не плентався за центральним, а навпаки — спершу формується бюджет громади, а потім — нації»).

Крім того, за словами Віктора Ющенка, дуже великою проблемою для України сьогодні залишається функціонування системи правоохоронних органів, роботою якої він незадоволений. «Кожна людина на вулиці, з якою я міг сьогодні поспілкуватися, йдучи до цього залу, кожен другий говорив про правоохоронні органи, про роботу судового провадження, про прокуратуру тощо», — заявив Президент, наголосивши, що хабарі, корупція, зловживання службовим становищем починаються насамперед із влади, а тому сьогодні всі повинні об’єднатися в «боротьбі зі злом, що має назву корупція». «Нація повинна об’єднатися проти шахраїв і бюрократів», — заявив глава держави.

Окресливши вищезгадані проблеми, а також ще цілу низку питань, серед яких і боротьба з тіньовою економікою Донбасу, і функціонування малого та середнього бізнесу в регіоні й країні, і земельні відносини, і відносини України з Росією, Президент відрекомендував донеччанам їхнього нового губернатора Володимира Логвиненка, який одразу пообіцяв узяти всі порушені питання під контроль. За словами Логвиненка, сьогодні для Донецької області дуже важливо насамперед вирішити економічні проблеми, а також потурбуватися про вугільну галузь, систему житлово-комунального господарства та соціальну сферу. А загалом же, як зазначив новий голова ОДА, дії регіональної влади у жодному разі не повинні розходитися з прагненням влади центральної, і він особисто зробить усе можливе, щоб так і було.

Найбільш зворушливим моментом усієї наради було прощання з колишнім губернатором Вадимом Чупруном, який увесь цей час просидів у президії поряд зі своїм наступником і мав дуже засмучений вигляд. Президент подякував В. Чупруну за плідну роботу в найважчий час, протягом якого екс-губернатору вдалося не допустити в регіоні конфліктів і зберегти стабільність. Сам же В. Чупрун порівняв Донбас з атомним реактором, який «має колосальну енергію, але вимагає у свою чергу професійної роботи», і наголосив, що готовий до виконання подальших розпоряджень глави держави.

Загалом підсумок цієї наради більшість присутніх сприйняла з досить світлими почуттями, і тому всі розходилися цілком задоволеними. У залі не відчувалося ані найменшого напруження, що супроводжувало колишні зустрічі з главою країни, до чого, очевидно, прагнув і сам Президент, який цього разу говорив спокійно, не роздавав сотні доручень, нікого не сварив і не критикував надмірно. Ближче до кінця наради присутні навіть намагалися сперечатися з В. Ющенком і заперечували йому, однак до жодних відкритих конфліктів або дискусій це не призвело. Схоже, взаєморозуміння, про яке говорив Президент на самому початку зустрічі, все-таки досягли, і сам факт зустрічі з главою держави перестав, як це було раніше, сприйматися в Донецьку як загроза чийомусь благополуччю або кар’єрному росту. І, цілком можливо, чималу роль у цьому зіграло призначення Володимира Логвиненка — людини, яку в Донбасі знають дуже добре, і який для більшості присутніх не був «темною конячкою», якою спершу вважали його попередника Вадима Чупруна.

Схоже, і сам Віктор Ющенко залишився задоволеним результатами зустрічі, після якої він у досить гарному настрої вирушив на відкриття корпусу судових залів і Донецького регіонального відділення Академії судів України, а також на мітинг на шахті ім. Засядька, що був присвячений відкриттю першого енергоблоку конгенераційної електростанції.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати