Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Повернення коаліціади

Хто i на яких умовах до неї увiйде
05 вересня, 00:00

Перший пленарний тиждень — 5 — 8 вересня — другої сесії Верховної Ради України п'ятого скликання народні депутати працюватимуть у комітетах і фракціях. За попередніми пропозиціями, на порядок денний першого тижня внесено 245 питань. Утім, депутатам зараз не до рутинної роботи: створюється нова коаліція. Головна інтрига — на яких умовах увійде до неї «Наша Україна». Ще минулого тижня міністр юстиції Роман Зварич заявив, що якщо через два тижні пропрезидентський блок не підпише коаліційного договору, то всі нашоукраїнці в уряді подадуть у відставку.

Як відомо, найбільш «неприємним» аспектом для пропрезидентського блоку залишається присутність у коаліції комуністів. Регіонали неодноразово заявляли, що своїх партнерів «не здаватимуть». «Ми будуємо свою позицію та наступні наші кроки, зважаючи на те, що є конституційна коаліція, яка називається «Антикризова». Ми не братимемо участі в переговорах, де матимуть місце такі можливі пропозиції (про відсутність в коаліції комуністів)», — зазначила вчора Раїса Богатирьова. Олександр Мороз також виступає проти формування нової коаліції без Компартії. «Без КПУ варіант коаліції неможливий», — заявив він.

Спікер також спростував слова Романа Зварича, що під час нічних переговорів щодо Універсалу соціалісти, «Наша Україна» і Партія регіонів підписали меморандум про створення нової коаліції без комуністів. «Такого документу не підписували», — заявив Мороз.

Утім, для багатьох нашоукраїнців комуністи вже не такі страшні. Міністр закордонних справ і голова одного з уламків колись єдиного Руху Борис Тарасюк заявив днями, що його партія не проти широкої коаліції «Нашої України» з КПУ, СПУ та Партією регіонів. «Абсолютна більшість рухівців виступає за коаліцію, оскільки вони думають не лише про ідеали Руху, вони думають не лише про демократію, верховенство права. Вони думають також про майбутнє держави, про її цілісність. А цього можна досягнути через об'єднання всіх політичних сил, зокрема і колишніх опонентів. Тому здоровий глузд, відповідальність перед державою візьме гору, і рухівці приймуть, як і завжди, правильне зважене рішення», — сказав Тарасюк.

Ця заява здивувала багатьох. Ще недавно Борис Тарасюк був найзапеклішим ворогом комуністів, навіть офіційне звернення написав: «Народний Рух України заявляє про неприпустимість антиконституційних, антидержавних дій, зокрема впровадження російської мови як другої державної, федералізації державного устрою України. Ми також ніколи не змиримося зі спробами КПУ згорнути державний суверенітет України і, відповідно, не ввійдемо до жодної коаліції, в складі якої буде КПУ». На думку політолога Віктора Небоженка, Тарасюк удає з себе дипломата у внутрішній політиці. «А це вважається дуже непристойним для дипломата», — зазначив він.

У новій коаліції «Наша Україна» відіграватиме роль «вето», вважає Віктор Небоженко. «Якщо хтось висуне ідею російської мови, або спробує заборонити вживати слово Галіція, або зробить ще щось непристойне, антиукраїнське, то, звісно, «Наша Україна» чинитиме опір. І це теж важливий момент». А ось Регіонам, якщо подивитися з цього погляду, коаліція з «Нашою Україною», за великим рахунком, не вигідна: у них і так є досить стійка більшість у парламенті, а 300 голосів потрібні лише для того, щоб долати вето Президента та вносити конституційні зміни. Очевидно, що «Наша Україна» ніколи не діятиме всупереч волі Президента та не голосуватиме, скажімо, за російську мову як другу державну. Тобто від союзу з нашоукраїнцями Партія регіонів навряд чи отримає якісь відчутні політичні дивіденди.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати