Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

"Президентський" палац сповзає в безодню,

19 липня, 00:00

Після трагічного зсуву в Дніпропетровську "День" писав про можливість подібного у Києві, де спеціалісти нараховують близько 100 зсувонебезпечних ділянок. На жаль, наш прогноз підтвердився, зсув стався на вулиці Кудрявській. Про це ми теж писали. І от - нові прогнози спеціалістів. Вони, на жаль, також невтішні.

Сьогодні Маріїнський палац знаходиться в найбільш зсувонебезпечному районі Києва. Зрушення грунту, що були тут у травні, можуть повторитися будь-якого моменту і в більш потужній формі. А грошей на радикальні протизсувні роботи не вистачає.

Між тим, якщо зсув активізується, "поїде" 100 тис куб. м. грунту. "Президентський" палац сповзає в безодню. Символ нашого часу?

- Процес під Маріїнським дедалі прискорюється, - повідомили кореспондента "Дня" в Спецуправлінні протизсувних та підземних робіт (СУППР). І показали фото, які тут зберігають для службового користування. На них - залізобетонна протизсувна штольня, і вигляд у неї, наче в зім`ятої сірникової коробки. Оце і є характеристика повільних і підступних зсувних процесів - на поверхні неозброєним оком попервах нічого й не помітиш, а під землею, бува, деформуються конструкції, які могли б бомбу витримати... Якщо вчасно не вжити достатніх заходів, обов'язково настає момент, коли непомітні зрушення в грунті стають зсувом, обвалом, аварією.

Саме так і сталося нещодавно в районі вулиці Кудрявської, а позаторік - на дніпровському схилі біля Магдебурзької колони. Тоді, як і тепер, гроші виділили лише після аварії. Хоча, як розповіла "Дню" в. о. головного інженера СУППР Віра Первова, спеціалісти попереджали владу заздалегідь. Небезпека там повністю не ліквідована й досі. Роботи велись ще зовсім недавно, але держава оплату за них заборгувала ще за торішнє. То ж довелося все припинити. І справа не лише в зарплаті. Нема за що купувати матеріали.

Типова історія. Тому сьогодні проектанти і підрядники - виконавці післяаварійних робіт на Кудрявській - побоюються, що їм теж традиційно не заплатять або недоплатять.

В обох цих випадках хоч є до кого пред'являти претензії - споруди державні. Проте серед сотні зсувонебезпечних об'єктів Києва чимало приватних житлових будинків, для яких природа не робить винятку. Позаторік класичний зсув грунту в районі вулиці Кайсарова розірвав навпіл вікове дерево, поколов тріщинами стіни приватних будинків і не зупинився і досі. Уже два роки цей район вважається аварійним, його мешканці пишуть в усі кінці, але грошей на протизсувні роботи ніхто не дає. У даному випадку взагалі незрозуміло, хто їх може дати. Юристи кажуть, що жителі таких районів можуть подати в суд і безпосередньо на державу, і на державну страхову компанію, яка брала гроші за обов'язкове страхування приватної нерухомості. У принципі це можливо. Однак ні в СУППР, ні в міськадміністрації не пригадали прецедентів.

Протизсувні заходи взагалі нікого не цікавлять. Навіть тих людей, чиї будинки вони оберігають. Яскравий приклад - штольні в районі вулиці Мічуріна, куди жителі найближчих будинків спрямували каналізаційні стоки. З цього ж розряду - піратське звалище, що закриває вхід до штольні в Реп'яховому яру.

Проте найцікавіше, на думку спеціалістів СУППР, нині діється на Батиєвій горі, яка вперто сповзає в Кучмин яр. Гору нині активно забудовують "крутими" приватними котеджами на 2-4 поверхи, схили її - гаражами. І майже всі будови закладаються без погодження із геологами-протизсувовиками. А кожна неузгоджена будова - новий поштовх для зсуву. Коли кількість перейде в якість, не знає ніхто.

Словом, про можливі нові зсуви, схоже, не думає ніхто. А надто держава. Між тим у Києві площа, уражена зсувами, становить 7250 га (цілий колгосп!), а площа, що потребує термінового захисту - 50 га. Під землею - 60 кілометрів штолень.

Навіть в "інженерних" горах Альпах, які давно "нафаршировані" автоматикою, вряди-годи бувають зовсім несподівані зсуви. Природа. У Києві лише схили Дніпра - зсувонебезпечні від природи. Усе інше - результат не стихії, а безгосподарності. Однак владу це не дуже хвилює. Може тому, що під Верховною Радою і вулицею Банківською - свої окремі протизсувні інженерні споруди. Спеціалістів СУППР туди навіть не пускають. Там своє життя. Теж символ часу, тільки, будемо сподіватися, вже не нашого, старого.

Основні зсувонебезпечні та аварійні ділянки Києва

Зсувонебезпечні ділянки:

Схили Сирецької балки вздовж вул. Д.Бідного, Гродненської, Танкової, Тираспільської.

Схили Реп'яхового яру

Схили вздовж вул. Фрунзе

Юрківський яр

Схили Петровського яру

Правий схил Глибочицької балки

Схили Кожум'яцького яру

Схили Гончарного, Мокрого, Протасового ярів.

Схили Андріївської та Володимирської гірок

Схили Байкової гори

Схили Батиєвої гори

Схили Совської балки

Схили Мишеловської балки

Схили Лисої гори

Правий берег р. Либідь вздовж Залізничного шосе

Схили вироблених кар'єрів вздовж вул. Червонопрапорної

Схили вздовж вул. О.Кошового, М.Ольшанської та бульвару Л.Українки.

Аварійні ділянки

Зсув на Подільському узвозі

Зсув на схилах вздовж Набережного шосе

Схили Сирецького (Бабиного) яру

Зсув в районі сходин "Магдебурзького права"

Схили Старо-Наводницької балки

Схили Дніпра вздовж Набережного шосе від Пішохідного мосту до станції метро "Дніпро"

Схили Батиєвої гори

Володимирська гірка

Зсув у Міському саду (район музичної естради та Маріїнського палацу)

Схили "Стародавнього Києва"

Діючий зсув вздовж вул. Кайсарова

Косогорний пров. - правий схил Глибочицької балки.

Вулиця Буковинська, в районі житлового будинку № 3 - лівий борт зсувонебезпечного схилу Мишеловської балки.

(За інформацією СУППР)

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати