Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Саміт Тисячоліття принiс українцям добрі новини

08 вересня, 00:00

Багато що на Саміті Тисячоліття було вперше. Вперше одна з делегацій повернула назад з півдороги (північнокорейська). Вперше за останні п’ять років у Сполучені Штати завітав Фідель Кастро. Вперше публічно названо трьох потенційних кандидатів у постійні члени Ради Безпеки ООН — Німеччину, Японію та, можливо, Бразилію. Між тим, були й новини для України. Леонід Кучма вперше заявив, що ГУУАМ (неформальне об’єднання Грузії, України, Узбекистану, Азербайджану та Молдови) дозрів до того, щоб стати повноцінним формальним об’єднанням. Прем’єр-міністр Словаччини Мікулаш Дзурінда вперше заявив, що його країна ніколи не піде на кроки, які б загрожували інтересам України (особливо це цікаво після повідомлень про те, що Словаччина погоджується на російську ідею прокладки газопроводу в обхід України). Леонід Кучма чи не вперше за свої візити на міжнародні форуми не зустрівся з російським президентом — зате вперше поговорив з віце-прем’єром Іраку Тариком Азізом і вперше заявив, що Україна готова відкрити в Багдаді своє дипломатичне представництво. Україна вперше організувала саміт держав- членів Ради Безпеки ООН. І нарешті, чи не вперше в центрі міжнародної уваги опинилася Білорусь — її делегація покинула саміт після першого ж дня. Чутки переконували, що це сталося тому, що Лукашенко образився на те, що його нібито особисто Клінтон викреслив з числа запрошених на один з прийомів. Насправді, повідомили білоруські джерела, делегація країни просто повністю виконала своє завдання. Лукашенко на саміті був самим собою і говорив про те, що не потрібно вказувати, як жити і з ким дружити.

Те, що Президент Кучма не зустрівся з президентом Путіним, міністр закордонних справ України Борис Тарасюк прокоментував агентству Інтерфакс-Україна коротко: така зустріч і не планувалася. Правда, відбулася зустріч між Кучмою та міністром закордонних справ Росії Івановим.

Стало тенденцією те, що досі всі саміти країн ГУУАМ, на яких приймалися скільки-небудь серйозні заяви, відбувалися далеко за межами колишнього СРСР. Як і цього разу. Російські ЗМІ демонстративно не помітили ні того, що Кучма та Путін не знайшли, про що говорити, ні того, що ГУУАМ явно прагне виходу з тіні Москви та СНД. Не помітила російська преса і ще одного принципового моменту: словацький прем’єр Дзурінда на зустрічі з Президентом Кучмою фактично спростував інформацію, поширену напередодні Інтерфаксом, заявивши, що Словаччина ніколи не ухвалить рішення, яке могло б зашкодити Україні, і координуватиме свою політику з цього питання з Польщею. Варшава ж відразу заявила, що не дозволить Москві прокласти через свою територію новий газопровід в обхід України. Можливо, саме через ці нові нюанси європейської політики російська «газова» делегація ніяк не доїде на переговори до Києва. (Щоправда, злі язики стверджують, що це нашому уряду нічого запропонувати.)

Перші результати Саміту Тисячоліття, таким чином, виявилися цілком позитивними. Щоправда, варто б і розуміти, що шлях від декларацій до справ буває часом надто вже довгим.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати