Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сигнал SOS від українських моряків

10 червня, 00:00
Єгиптяни спершу обстріляли, а тоді захопили «Глобал скай» Олена ШЕВЧЕНКО  Вчора консул України в Єгипті Андрій Сокорчук оприлюднив подробиці арешту судна з українським екіпажем на борту. Судно «Глобал скай», що належить ліберійській компанії «Хабета шипінг ЛТД» і ходить під прапором карибської держави Сент-Вінсент, прямувало із Індії до Одеси із вантажем рису.

30 травня на внутрішньому рейді порту єгипетського міста Суец його було заарештовано. Підставою стало рішення місцевого суду затримати корабель, який було зафрахтовано компанією «Бласко-ЧМП», за борги цієї компанії. Простоявши три доби на так званому місці очікування, на четверту добу капітан судна Валерій Тимофєєв залишив його і почав просуватися назад до Червоного моря.

Як заявив «Дню» представник компанії «Бласко» у Єгипті Валерій Синіцин, стан судна вимагав негайного проведення ремонтних робіт, а місце очікування виявилося дуже незручним для цього. Капітан вирішив відійти на кілька миль на південь, відремонтувати машину та повернутися. Проте, начальник служби безпеки міста Суец Махмуд Мараї схильний зовсім інакше трактувати ситуацію, що склалася. Він заявив, що судно перебувало під арештом на внутрішньому рейді, представники єгипетської влади піднімалися на борт, капітана повідомили про арешт судна. Потому, як судно відійшло на значну відстань від місця очікування, суда єгипетської берегової охорони намагалися вийти на зв’язок із ним, проте капітан ігнорував всі ці спроби.

На таку поведінку єгипетська сторона відреагувала попереджувальним залпом холостими набоями, але «Глобал скай» продовжував маневрувати. Тільки після цього було прийнято рішення висадити десант, і корабель під конвоєм було відбуксовано до порту Суец. Саме в цей час капітан судна передав сигнал SОS.

Нині екіпаж звільнено. Капітан, проти якого було порушено кримінальну справу, перебуває в поліцейській дільниці міста Суец. «Вже досягнуто попередньої домовленості з єгипетськими компетентними органами щодо звільнення капітана в разі сплати ним 5 тисяч фунтів, — повідомив Сокорук. — Ми очікуємо тільки перерахування грошей від «Бласко». Над проблемою звільнення судна з-під арешту працює адвокат. Посольство України вже направило дві ноти до єгипетського МЗС, вимагаючи пояснень арешту судна та затриманню капітана».

«Досі тривають взагалі незрозумілі речі, — прокоментував ситуацію, що склалася, Синіцин. — Єгипетська влада могла заарештувати судно лише на внутрішньому рейді, арешти на зовнішньому рейді суперечать міжнародним морським законам. Також невідомо, чому представнику Морфлоту досі не дали змоги пройти на судно та зустрітися з екіпажем. Формально екіпаж вважається вільним, але моряки фактично позбавлені змоги зійти на берег».

Каїр

КОМЕНТАР З ОДЕСИ. «Ми не знаємо причин збройного нападу і захоплення українського торговельного судна «Глобал скай» в Порт-Саїді, скоєного 3 червня командою десантного корабля ВМС Єгипту, — прокоментував інцидент заступник міністра транспорту Володимир Севрюков. — Екіпаж «Глобал скай», що здійснював поточний ремонт у порту, був несподівано обстріляний під час зміни місця стоянки, внаслідок чого одержав тяжке поранення четвертий механік. А далі єгипетські десантники здійснили збройне захоплення судна, що перебуває у власності Української держави, арештували і ув’язнили капітана. Причому досі екіпажу не пред’явлено жодних претензій чи судового позову з боку єгипетських властей».
 
 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати