Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Сповзаємо...

09 липня, 00:00

Знову все трапилося за старим принципом "доки грім не вдарить"... Спеціалісти, що з'ясовують причини загрозливого зсуву грунту в Києві в районі вулиці Кудрявської, 31-33 та Косогорного провулку, 17, давненько не бачили такого "букету" недбалостей.

Протікання води з несправного водогону й каналізації, повністю забита зливова каналізація, недостатньо відведені потоки використаної технічної води, що потрапляла сюди з розташованого неподалік лікеро-горілчаного заводу. А останнім поштовхом стали недавні, не такі вже й сильні, дощі. Дім встояв тільки тому, що збудований на палях. На думку спеціалістів, його вдасться вберегти. Проте відселених мешканців повертати назад поки що не планують. Це якраз той випадок, коли краще перестрахуватися. Вочевидь, нічого не загрожує, як вважають геологи, і в'язниці, що розміщена біля підніжжя цього ж зсувонебезпечного пагорба. "В'язниці в нас будують міцніші, ніж будинки", - пожартував один знаючий чоловік.

Зараз на місці зсуву працює компетентна міжвідомча комісія, і остаточні висновки про те, яка з причин - найголовніша, будуть визначені пізніше. А зараз довкола аварійного будинку йдуть роботи - завозять пісок, щебінь і будують так званий контрбанкет, що підпиратиме зсувонебезпечну ділянку знизу. Далі треба буде робити цілий каскад підпираючих стінок на палях із майданчиками між ними. Досить дорога процедура. А коштів пішло б значно менше, якби каскад стінок збудували ще 25 років тому, коли зводили сам будинок. Тоді приписи міського спецуправління протизсувних і підземних робіт не виконали. Гроші економили.

На протизсувних роботах продовжують економити й зараз. А тим часом, як розповіла "Дню" геолог спецуправління Вікторія Худобаєва, місць, де існує потенційна небезпека обрушення, обвалу чи зсуву, у Києві - майже сотня. Це зокрема - Реп'яхів яр, Савська балка, Кучмин яр, Батиєва гора, Мишоловка, Ширма тощо. А "найсерйозніші" - житловий будинок над Кмитовим яром на Половецькій, 16, та район між вулицею Кайсарова та Краматорським провулком, 10-18. На останньому все більше активізується дворічний пливун, з'являються тріщини в будинках, а грошей на протизсувні роботи "вибити" ніяк не вдається. Більш-менш нормально їх виділяють лише на боротьбу із зсувом біля Маріїнського палацу, яка ведеться з 1961 року, і якби не вона, то й палацу вже давно не було б. Усі інші об'єкти - на голодному пайку. Як і працівники протизсувного спецуправління. Зарплата робітника-прохідника, який у вологих штольнях ледь не щодня ризикує життям, - 78 гривень. Остання цифра краще будь-яких геологічних аналізів переконує: нові зсуви в Києві будуть. Дай, Боже, щоб вони, як і цього разу, обійшлися без жертв.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати