Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Там, де не можемо наздогнати, ми повинні випередити

12 червня, 00:00

Вельми показовий такий штрих. Коли одинадцятирічну Катю Новик із Херсона на церемонії нагородження лауреатів конкурсу запитали, що б вона хотіла особисто для себе, вона не назвала нічого такого, що стосувалося б тільки її. Дитина говорила, що хоче, щоб у нас не було конфліктів, війни, щоб життя всіх громадян держави було влаштоване добре. І тільки потім Катя призналася, що в неї є своя мета, якої б хотіла досягти, але не змогла поки що її сформулювати. І підказування дорослих, що, напевно, вона б хотіла багато морозива, виглядала неймовірним дисонансом. Багатьом дорослим зручніше вважати дітей настільки простими. Найзручніше. Однак насправді — так, діти люблять морозиво, і ніхто з них не відмовився б і від гарного велосипеда, комп'ютера, поїздки в Діснейленд... Але парадоксальним є те, що в жодному з листів, які надійшли на конкурс, цих дитячих буденних бажань не було. Це величезний докір дорослим. Не випадково діти охоче обговорюють питання: «Що нам робити з дорослими, які здійснюють так багато помилок, так болісно довго перебувають у болотному стані?». Дітям ще довго рости й вони дуже хвилюються, що поки вони увійдуть в активне життя, ці дорослі можуть багато чого зіпсувати.

Очевидно, такий великий інтерес до нашого конкурсу свідчить про прихід нової хвилі українців, якій ми маємо дати дорогу. Дуже важливо цю енергію не розхлюпати, не зіпсувати, не спотворити ці характери й усе-таки створити максимально цивілізовані умови для їхнього вступу в пору повноліття.

Для нашої газети цей конкурс важливий тим, що тепер ми можемо сформулювати як лозунг, як побажання, як мету: «Там, де ми не можемо наздогнати, ми повинні випередити». Це важливо для всіх — звернути увагу на дітей.

Безумовно, вони несуть на собі відбиток колишніх поколінь, але так само важливим є те, як сильно вони впливають на нас, дорослих, своїм нових відчуттям життя. Багато хто з них набагато патріотичніші, ніж ми, вільніші й більш цілеспрямовані. Вони не зашорені фантомами, не ділять Україну на Схід і Захід, вони бачать Україну єдиною державою, якій необхідно допомогти гідно увійти в ХХI століття.

Я хочу подякувати всім, хто брав участь у нашому конкурсі, вчителям, батькам, які підтримали бажання дітей висловити власну думку, здійснити важливий в їхньому житті вчинок. До зустрічі на сторінках «Дня», в наших нових конкурсах і вільному спілкуванні думок, ідей, спостережень.

Продовження теми на сторінці "Пошта Дня"

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати