Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Терорист-смертник влаштував вибух у Болгарії

Чи готова Україна попередити такі теракти на своїй території?
20 липня, 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Вісім ізраїльських туристів загинуло внаслідок вибуху автобуса в аеропорту «Сарафово» болгарського містечка Бургас. Близько 34 перебувають у лікарні, деякі з них у критичному стані. Люди прилетіли з Тель-Авіва на місцевий курорт «Сонячний берег». За даними болгарської поліції, теракт скоїв смертник, який мав підроблені американські документи. Міністерство внутрішніх справ Болгарії назвало цей інцидент терактом. Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху одразу заявив про причетність Ірану до цього вибуху. «Мова йде про іранський терор. Іранці останнім часом намагаються скоїти теракти проти ізраїльських об’єктів в низці країн... Ізраїль відреагує на іранський терор зі всією міццю», йдеться в заяві Нетаньяху, яку розповсюдила його канцелярія. Він також відзначив, що за останні місяці було попереджено атаки на ізраїльтян у інших країнах.

Оглядачі відзначають, що вибух автобуса з ізраїльськими туристами стався у річницю іншої трагедії: 18 років тому, 18 червня 1994 року, в єврейському центрі в Буенос-Айресі також пролунав вибух.

«День» звернувся до генерал-лейтенанта Служби безпеки України, кандидата педагогічних наук, доктора юридичних наук, професора Василя КРУТОВА і запитав у нього, чи є привід для занепокоєння.

— Жодна країна світу не може сьогодні убезпечити себе від терористичних проявів на своїй території, яким би потужним економічним, воєнним та правоохоронним потенціалом вона не володіла. На жаль, тероризм нині не просто соціально-кримінальне явище — це явище, яке повністю пов’язане зі свідомістю людини. Адже хто є джерелом терористичних загроз? Людина і в першу чергу її свідомість. Тому теракти на сьогоднішній день можуть відбуватися будь-де. Звичайно, існуючі системи безпеки налаштовані на те, щоб попереджати це. У профілактиці треба враховувати й те, хто є основним об’єктом терористичних посягань. Слава Богу Україна і її населення не є таким цільовим об’єктом. Загалом те, що ми називаємо сьогодні «світовим тероризмом», це явище, яке може відбутися будь-де. Що більше жертв, то більший успіх для ідеологів терористичного нападу. Але певні категорії держав є цілеспрямованими об’єктами. Однією з таких країн є Ізраїль. На його території функціонує, мабуть, найбільша в світі система протидії тероризму. Тож не дивно, що ті, хто налаштовані на здійснення терактів стосовно представників цієї держави, шукають такої можливості на території третіх країн. Те, що трапилося в Болгарії, — один із пунктів такої стратегії. Звичайно, сьогодні — це Болгарія, а завтра може бути Україна чи будь-яка інша країна. Вихід один: по-перше, посилення національних систем протидії терористичним проявам у будь-яких державах, у т. ч. й Україні. По-друге, це поглиблення міжнародної кооперації правоохоронних структур і спеціальних органів для того, щоб можна було організовано діяти проти системи під назвою «міжнародний тероризм».

Те, що відбулося в Болгарії, — ще один сигнал для посилення національних систем безпеки і міжнародної співпраці.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати