Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тімоті БАРРОУ: Iнтеграція України в ЄС через практичну співпрацю

15 вересня, 00:00

Велика Британія робить все можливе, щоб Україна була ближче як до ЄС в цілому, так і до Туманного Альбіону зокрема. Причому, підтримку може відчути не лише український уряд, а й пересічні українці. Про це йшлося на першій прес-конференції нового Посла Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії в Україні Тімоті Барроу перед українськими журналістами в прес-клубі МЗС. Слід зазначити, що новий посол продовжив традицію свого попередника і розпочав спілкування з української мови.

Він зокрема наголосив, що Велика Британія підтримує курс України на євроінтеграцію і буде працювати з новим урядом на підтримку подальших реформ, основаних на спільних цінностях: демократії, прав людини, верховенства права та ринкової економіки. За словами посла, практична підтримка прагнень України на шляху євроінтеграції реалізується через різноманітні фонди. Зокрема, Британське міністерство міжнародного розвитку виконує в Україні програму технічної допомоги вартістю 6,5 млн. фунтів стерлінгів. Тим часом британський фонд глобальних можливостей виділяє щороку півмільйона фунтів стерлінгів для виконання в Україні програми «Об’єднана Європа».

Зростають обсяги торгівлі між обома країнами. За перший квартал цього року британський експорт в Україну досяг 90 млн. фунтів, що склало зростання на 83 відсотки порівняно з аналогічним періодом минулого року. Британський імпорт за перший квартал досяг 38 млн. фунтів, і відповідно зростання становило 68 відсотків.

Безпосередньо українці відчувають підтримку Великої Британії в можливості вивчати англійську мову в Україні і навчатися в Британії. Постійно збільшується кількість українців, які хочуть відвідати Сполучене Королівство. За минулий рік було отримано 31 тис. заявок на отримання візи. А за січень і серпень цього року надійшло 26 тис. заявок. Посол повідомив гарну новину українцям, які подають заявки на отримання британської візи. За його словами, з 1 жовтня цього року цю послугу можна буде замовити й у режимі он-лайн. Головна перевага нової послуги полягає в тому, що кожен матиме можливість вибрати зручний для себе час для співбесіди, а не стояти в чергах.

Слід зазначити, що деякий тон прес-конференції британського посла задавала подія, яка відбувалася майже одночасно в Брюсселі. А саме — переговори прем’єр- міністра Віктора Януковича з керівництвом ЄС і НАТО. Зокрема, там мало йтися про те, що Київ наполягає на включеннi в майбутню угоду про співпрацю перспективу приєднання України до євроспільноти. Пан Барроу, який має досвід укладання діючої угоди про партнерство між ЄС і Україною, зазначив з цього приводу, що ЄС підтримує прагнення України до більш тісної співпраці з європейськими організаціями. «Ми усі бачимо Україну в майбутньому більш тісно інтегрованою. І саме практичною співпрацею ми можемо досягти того, що ми будемо більш тісно пов’язані один з одним, будемо краще знати один одного. І це приведе до повної інтеграції. — зазначив посол. На його думку, в Брюсселі відбудеться діалог, обговорення, які продовжать подальшу практичну співпрацю.

Британський посол наголосив, що він присвятить в Україні роботу виконанню чинної Угоди про партнерство. За його словами, в цій угоді не виконано пункт про зону вільної торгівлі. «Я хочу, щоб під час мого перебування ми виконали все, що планували».

Зрозуміло, що журналісти не могли обійти питання вiдносно перспектив переходу України до Плану дій щодо членства (ПДЧ) в НАТО. Адже напередодні голова українського оборонного відомства Анатолій Гриценко заявив, що саме від Януковича залежить, чи отримає Україна ПДЧ цього року. Британський дипломат, як і слід було очікувати, відмовився обговорювати дiяльнiсть конкретних політичних діячів. Він лише сказав, що План дій щодо членства — це запрошення для вступу в Альянс. «Ми вітаємо більш тісну співпрацю з Україною. Ми відповідатимемо на той вибір, який зробить сама Україна», — наголосив посол. Він заперечив поширену в деяких колах думку, що деякі країни не підтримують вступ України до Альянсу. За його словами, серед колег, з якими він зустрічався в Києві, існує велика спільність поглядів та підходів. Він вважає, що Україна повністю свідома того, що ми прагнемо досягти в Європі, і прийматиме рішення щодо свого майбутнього самостійно. «І найкращим лобіюванням на підтримку України, можливо, будуть дії самої України в напрямку співпраці. Я не думаю, що вам потрібне лобіювання з боку британського посла тут в Києві в той час, як прем’єр-міністр України знаходиться в Брюсселі», — сказав посол.

Торкнувшись військової співпраці, він наголосив, що Велика Британія не відмовляється від навчань «Тугий вузол», які були скасовані цього року, і продовжуватиме нашу програму військових навчань. «Ми продовжуватимемо це робити тому, що в обопільних інтересах як України, так і Великої Британії досягати оперативної сумісності. Україна має дуже значні та боєздатні збройні сили. Існує велика необхідність чи потреба у військових формуваннях, які б виконували миротворчі завдання в усьому світі. Якраз шляхом зміцнення оперативної сумісності між різними збройними силами ми примножуємо здатність виконувати якраз ці миротворчі завдання», — підкреслив пан Барроу.

Відповідаючи на питання «Дня», яким буде Євросоюз через 20 років і де проходитимуть його кордони, британський посол сказав наступне:

— Я не буду гадати, яким великим буде Європейський Союз через 20 років. Але політика приєднання нових членів була і залишається одним із найуспішніших політичних і стратегічних напрямків розвитку Європейського Союзу.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати