Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

У США з’явиться нове міністерство

22 листопада, 00:00

Сенат США більшістю голосів проголосував за підтримку нового проекту президента Буша. Він передбачає велику реформу національної системи безпеки і має стати ще одним етапом американської «війни проти тероризму». Конкретніше, схвалене створення нового міністерства, яке об’єднає у собі кілька вже існуючих відомств, — міністерства внутрішньої безпеки (Department of Homeland Security), повідомила The Washington Post.

Спочатку ця ідея належала Демократичній партії, причому досить довго президент-республіканець Джордж Буш чинив опір її втіленню в життя. Уперше Буш озвучив свою підтримку створенню такого відомства у червні цього року, в одному зi звернень до нації, що останнім часом почастішали.

За задумом Буша, створюване міністерство не стане чимось принципово новим для США. Воно швидше об’єднає деякі підрозділи інших відомств, такі як митне управління, служба імміграції та управління з надзвичайних ситуацій. Йдеться передусім про перерозподіл фінансових і кадрових ресурсів. Не запланований навіть набір нового персоналу — весь 169 тисячний штат складутьспівробітники «поглинених» відомств. Його головою повинен стати Томас Рідж, нині завідуючий офісом внутрішньої безпеки Білого дому, а запланований бюджет становитиме 37,4 млрд. доларів.

Попри те, що ФБР і ЦРУ не будуть прямо підпорядковані МВБ, вони будуть зобов’язані надавати йому свою інформацію для аналізу. У свою чергу, міністерство координуватиме їхні зусилля та інформаційний обмін, що має покласти край «протистоянню» двох спецслужб.

Проте вже зараз сенатори критикують новий проект. Особливо гостро висловлюються деякі демократи, вважаючи проект абсолютно зайвою еклектикою. Зокрема, Едвард Кеннеді порівняв майбутню реорганізацію з перестановкою стільців на палубі «Титаніка», а Роберт Берд виступив з довгою промовою, звинувативши сенаторів у принесенні власних поглядів у жертву інтересам президента. На його думку, проект Буша — тріумф бюрократії, що відволікає від вирішення значно важливіших питань.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати