Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Україна — Чехія: візова дуель

04 лютого, 00:00

Прага запровадить візовий режим щодо Росії, України та Білорусі через три місяці, а не з 1 лютого, як було передбачено попереднім рішенням уряду Чехії. За цей час чеські представництва мають роз'яснити громадянам названих країн причини скасування безвізового режиму. МЗС України цими днями висловило незадоволення візовою політикою Праги — відправивши зовнішньополітичному відомству Чехії ноту, в якій ідеться, що Київ теж запровадить візи для чехів. У Посольстві Чеської Республіки в Україні сказали «Дню», що воно будь-яку реакцію чеського міністерства на цю ноту поки що не отримало. Невдовзі, за повідомленням міністра закордонних справ Чехії Яна Кавана, візовий режим буде введено також щодо Молдови, Казахстану, Киргизстану, Таджикистану, Туркменистану і Грузії.

КОМЕНТАР

Дмитро КУБЛИЦЬКИЙ, президент Фонду «Європа ХХI»

Те, що Чехія мала ближчим часом запровадити для нас візи, новиною не є. Але чи боїмося ми навали нелегальних іммігрантів з Чехії? Начебто ні — це наші нелегальні заробітчани продовжують масово наповнювати Чехію, підживлюючи антиукраїнські настрої в цій країні. Контрабанда зброї та наркотиків? Остання, наскільки пам'ятається, прямує не від них до нас, а навпаки. Чеська організована злочинність? Знову-таки, саме наші співгромадяни постійно фігурують у зведеннях чеської поліції.

Напевне, візовий бар'єр для чехів покликаний стати ще одним доказом відданості Києва ідеї європейської інтеграції. Тоді наступним логічним кроком могло б стати ускладнення візового режиму для громадян країн Європейського Союзу, США, Канади тощо. Вони нас до себе не пускають, і ми їх не пускатимемо. Або ж просто занести ці країни до «чорного списку», й візи надавати виключно дипломатам. Натомість повністю скасувати всі перешкоди на шляху до України громадян країн «третього світу» та СНД.

Переконаний, що в нашому Міністерстві закордонних справ чудово розуміють причини, які змушують Чехію запроваджувати візи для українців, а отже й логіку дій Праги. Так само в МЗС не можуть не розуміти що, будуючи візовий бар'єр для чехів, ми програємо як у коротко-, так і в довгостроковій перспективі, створюючи собі в Європі імідж закритої й непривабливої щодо туризму країни.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати