Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Уряд шукає нових ринків збуту металургам і хімікам

Експорт продукції на ринок США зменшить торговий «мінус» і забезпечить надходження мільярда доларів щороку. Не без вигоди й олігархи
03 серпня, 00:00

Україна просить США скасувати загороджувальні мита для української металургійної й хімічної продукції. Із таким проханням перший віце-прем’єр України Валерій Хорошковський виступив під час зустрічі з торговельним представником США Роном Кірком, повідомляє Reuters.

Нагадаємо, що, за даними Держкомстату, минулого року Україна продала США продукції на суму 1,1 мільярда доларів, а імпортувала удвічі більше — на 2,6 мільярда доларів. 2011 року товарообіг між двома країнами, каже Хорошковський, загалом становив «сміховинно маленьку» суму — 3,6 мільярда доларів, що є приблизно половиною торгівлі між Україною й Білоруссю.

Турбота першого віце-прем’єра про нові ринки для вітчизняного металу й хімії має поліпшити економічне благополуччя країни. Відкриття американського ринку, за словами Валерія Хорошковського, допоможе Україні заробити мільярд доларів. В умовах постійно зростаючого від’ємного сальдо торгівлі додаткові валютні надходження дуже потрібні.

У разі згоди США виграють і деякі українські олігархи, котрі входять у владні коридори. До них належать мільярдер-металург Рінат Ахметов, Віктор Пінчук і «хімічний» магнат Дмитро Фірташ, які представляють країну у всесвітньому списку багатіїв. Оцінити цю ініціативу «День» попросив екс-міністра економіки України Віктора СУСЛОВА:

— Ініціатива Хорошковського правильна і на часі. Адже головна проблема України сьогодні — погіршення торговельного платіжного балансу. За даними сайта НБУ, у червні 2012 року порівняно з 2011-м експорт металопродукції (основна галузь, яка приносить валюту в країну) знизився на 21%! Зменшується й обсяг продажу хімії. Тому намагання уряду знайти нові експортні горизонти для металургів і хіміків цілком виправдане. Якщо у США скасують експортні обмеження, то на тому ринку за якістю українська продукція може спокійно конкурувати. Раніше США встановили обмеження для металургійної й хімічної продукції через низькі ціни на використовуваний виробниками природний газ. Але останніми роками імпортований із Росії газ подорожчав більш ніж удвічі. Тож економічних підстав для продовження обмежень на американському ринку для наших виробників металургії та хімії немає. Утім, навряд чи ці обмеження скасують. США проводить політику протекціонізму, захищаючи інтереси своїх металургів та обмежуючи імпорт. Але, незважаючи на це, Україні треба наполягати на своєму, бо вихід на американський ринок допоможе зменшити від’ємне сальдо торгівлі, розмір якого, за підсумками 2011 року, оцінюють у дев’ять мільярдів доларів.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати