Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Вихід у світ

Янукович провів першу міжнародну зустріч в аеропорту
11 серпня, 00:00

Свою першу офіційну зустріч на міжнародному рівні прем’єр-міністр України Віктор Янукович провів із литовським колегою Гедімінасом Кіркіласом в аеропорту «Бориспіль». Примітно, що заради робочого обіду з главою українського уряду прем’єр-міністр Литви спеціально перервав свою відпустку. У Києві він пояснив це тим, що Україна «для нас дуже важлива держава». Напередодні візиту він сказав, про що збирається говорити з українським колегою. «Цей короткий візит буде першим приводом для Януковича зустрітися з колегою по НАТО та Євросоюзу. Ми плануємо обговорити відносини України та ЄС, а також двосторонні економічні питання. Без сумнівів, я закличу колегу вести українську державу шляхом трансатлантичної інтеграції», — процитувало агентство BNS слова Г. Кіркіласа, який, до речі, був обраний прем’єром 4 липня.

Литва завжди заявляла про готовність бути адвокатом України в євроатлантичних структурах. Тому Г. Кіркіласу, напевно, було цікаво почути з перших вуст, що думає новий прем’єр про інтеграцію в євроатлантичні структури, а також дізнатися, чи зміниться з приходом нової влади в Україні інвестиційний клімат і які перспективи можуть постати перед литовськими інвесторами, які минулого року інвестували в Україну близько 100 млн. доларів.

Не виключено, що під час зустрічі сторони обговорювали питання енергетики. Інтерес Вільнюса до цієї тематики зумовлений тим, що в 2009 році республіці доведеться вивести з експлуатації Ігналінську АЕС. А ця станція зараз дає 70% електроенергії, що виробляється в республіці. А в Україні електроенергії в надлишку. Тому можна чекати, що сторони знайдуть взаєморозуміння в цьому питанні. Київ, очевидно, розраховуватиме, що зі вступом до Шенгенської зони на початку наступного року Литва збереже з Україною щадний візовий режим. Імовірно, Янукович не забуде при цьому сказати, що саме при його уряді громадяни Литви отримали право безвізового в’їзду до України.

КОМЕНТАР

Альгірдас КУЖМА, посол Литовської Республіки в Україні:

— Прем’єри обмінялися думками. Зустріч була дуже тепла, конструктивна та корисна. Вони обговорили теми, які цікавлять наші країни. Зокрема було порушене питання енергетики. Розглядали можливість продажу української електроенергії через Білорусь і балтійські країни.

Візовий режим конкретно не обговорювали, оскільки це вже не двостороннє питання. Це питання України та ЄС. Як ми знаємо, ці переговори вже вийшли на завершальну стадію.

Із міжнародної тематики порушували три питання. Вступ до СОТ, НАТО і ЄС. Із першого питання В. Янукович сказав, що робота щодо вступу майже завершена. Залишається завершальна фаза, яка полягає в дослідженні питання по окремим країнам і по окремим групам товарів, щоб не постраждали українські виробники. Щодо деяких груп товарів потрібні перехідні періоди.

Український прем’єр запевнив, що робота по НАТО продовжуватиметься, причому дуже конкретно, і співпраця вестиметься в реконструкції ОПК і щодо окремих проектів. В. Янукович лише зазначив, що треба зробити аналіз усього зробленого та пройденого.

Допомога Литви залишається тією ж. Ми відкриваємо наш досвід і щодо вступу в НАТО, і щодо вступу в Євросоюз. Ми готові ділитися як про роботу в переговорному процесі, так і нашим досвідом інформування населення. Ця робота тривала досі й вона може бути ще більш плідною.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати