Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Як стати «зіркою» фігурного катання?

18 грудня у Києві, а 20 грудня в Дніпропетровську глядачі побачать унікальне шоу «Льодова симфонія»
15 грудня, 00:00

У ньому виступатимуть найсильніші фігуристи з України, Росії і Америки — чемпіони Європи, світу та Олімпійських ігор різних років. Це шоу продюсер і учасник творчого проекту Ілля Авербух називає дивертисментом, щоподарує публіці зустріч із «зірками» фігурного катання: Оксаною Баюл, Олексієм Ягудіним, Тетяною Навкою — Романом Костомаровим, Оленою Бережною — Антоном Сихарулідзе, Іриною Лобачовою — Іллею Авербухом, Оленою Грушиною — Русланом Гончаровим, Оленою Ляшенко, Дмитром Дмитрієнком і спортивними акробатами Валерією Тішлер — Віктором Митником. Але вже наступною весною до цієї спортивної команди чемпіонів примкнутьучасники популярного телешоу «Звезды на льду»: артисти, музиканти, співаки, телеведучі (продюсер шоу — І.Авербух).

Наша бесіда про спорт, танці, зіркові забаганки і бум навколо фігурного катання.

МОДА НА ФІГУРНЕ КАТАННЯ

— Пане Ілля, коли ви починали свої перші кроки в спорті, то фігурне катання було суперпопулярним — на рівні з футболом і хокеєм. Пригадаймо, коли транслювали європейські та світові чемпіонати, то вулиці міст порожніли, а глядачі різного віку завмирали, «вболіваючи» біля телевізора за наших фігуристів. Нині глядацький інтерес поменшав. Як ви вважаєте, його пік уже минув?

— Я думаю, що нині почався новий виток у популярності фігурного катання. Багато в чому інтерес публіки підігрів наш спільний телепроект з Першим каналом Росії «Звезды на льду». Шкода, що його не всі українські глядачі мають змогу дивитися (програму транслюють по деяких кабельних каналах, а також можуть приймати сигнал ті, хто має супутникову антену. — Т. П.). У нас в Росії сьогодні почався бум фігурного катання і ковзани практично неможливо купити. Всі чекають морозів, щоб покататися, або ходять на ковзанки зі штучним льодом. Після телепрограми «Звезды на льду» всі її учасники стали дуже популярні. Можна сказати, що появилася певна мода, коли на корпоративну вечірку тепер запрошують не естрадних співаків, а наших «зірок». Але такого піднесення фігурного катання, яке було в 70—80 роки , на жаль, вже неможливе. Адже тоді був один, принаймні два телеканали, і фігурне катання було відрадою для мільйонів людей. Сьогодні величезна конкуренція між каналами, величезний масив різної інформації. Наївно думати, що той час повернеться.

ОКСАНА БАЮЛ — АКТРИСА НА ЛЬОДУ

— Як вам вдалося зібрати в одній програмі таке сузір’я світових знаменитостей? Чи не виникало проблем, адже всі творчі особистості дуже амбітні?

— Шоу, в яких беруть участь світові знаменитості фігурного катання, — дуже популярні в різних країнах. Я знаю, що з великим успіхом показував у Києві програму мій колега, відомий український фігурист Віктор Петренко. Я радий, що він зумів організувати своє шоу. У нас немає суперництва. Наші програми абсолютно різні і не мають ніяких перетинів, у нас задіяні різні зірки фігурного катання.

Щодо конфліктів у нашій команді, то вони часом виникають, але я не даю спалахам переростати в полум’я. Доводиться досить жорстко поводитися всередині колективу. Я можу вислухати претензії різних сторін, але останнє — за мною. Диктат і єдиноначальність в творчому колективі необхідні, бо інакше наступить анархія. Я шаную високі регалії спортсменів (у нас виступають 10 олімпійських чемпіонів), але є сценарій шоу, за яким і вибудовується програма. Всіх секретів «Льодової симфонії» розкривати не буду, але скажу, що публіка отримає істинну насолоду від оригінальних і ексклюзивних номерів. Ми готуємо сюрпризи, так глядачі уперше побачать незвичайне тріо: Олексій Ягудін, Антон Сихарулідзе і я покажемо мініатюру-шарж на міма Славу Полуніна. Буду вести діалог з глядачами. Ми відмовилися від декорацій, тому що вони «обрізають» половину залу, і працюємо на повний зал. Зате використовуємо піротехнічні ефекти, лазерне й світлове обладнання. — «Родзинка» нашої програми — зірки та їхні оригінальні номери.

— Оксана Баюл — нечаста «ластівка» у Києві. Вона давно живе і працює в США, але і до нас долітають повідомлення про її непростий характер. Чи давно ви виступаєте разом?

— Я розумію, що Оксану дуже люблять на Батьківщині. З її ім’ям пов’язана ціла епоха в фігурному катанні, а її перемога на Олімпіаді в 1994 році прославила Україну і водночас зробила Баюл суперзнаменитістю. У нашому шоу ми разом виступали рік тому в турі по десяти містах, і все було чудово. Нині вона в досить хорошій спортивній формі, але навряд чи зможе боротися за медалі. Та й не ставить вона перед собою такої мети, але як високий профі у фігурному катанні вона може вийти на лід і взяти зал щирістю, майстерністю. Вона — актриса на льоду. Хоч Оксана комусь подобається, а комусь, можливо, й не подобається, але те, що вона особистість — поза всяким сумнівом. У Баюл бунтарський характер. Всі колеги і її шанувальники, завдяки зарубіжним ЗМІ, знають про баюлівські «історії». Знаєте, за час нашої співпраці жодного разу Оксана мене не підвела. Після київського виступу Баюл братиме участь у незвичайному шоу в Москві, яке я продюсую: на Красній площі буде залита ковзанка, де спортсмени і учасники проекту «Звезды на льду» виступлять на головній площі Росії.

«ЗІРКИ», КОВЗАНИ Й ТЕЛЕБАЧЕННЯ

— Ви спробували себе в тележурналістиці, кіно, але знову повернулися до фігурного катання.

— Після завершення спортивної кар’єри я став думати: чим зайнятися? Я розумів, що багато часу змарнував на тренуваннях. Бути тренером — нудно! Самому виступати — ну скільки можна? А до слави звик. Хочеться залишитися на екрані ТБ. Тому вирішив спробувати свої сили в тележурналістиці. Робив репортажі з Чемпіонатів світу, Європи, коментував Олімпійські ігри в Афінах, вів програму «Веселые старты» на телеканалі «Спорт». Мені подобалося, навіть знявся в ролі журналіста в серіалі Всеволода Плоткіна «Время жестоких», але коли Перший канал Росії запропонував стати продюсером «Звезд на льду», то я загорівся цією ідеєю. Тут можна проявити себе в різних іпостасях: організатора, розробника ідеї, тренера, постановника танців.

— Як народжувалися «зоряні» пари? У шоу ви брали тих, хто вже вмів катитися чи навчали з азів? Скільки часу потребували тренування?

— Тренування почалися за півтора місяця до проекту. Першими на лід вийшли Валерій Сюткін, Інгеборга Дапкунайте, Катя Гусєва і Марат Башаров. Але вони були постійно в роз’їздах. Тиждень тренуються, тиждень немає. Ідея шоу не в тому, щоб зробити із «зірок» професійних фігуристів. Суть його — поставити на лід відомих, популярних людей. А я додам, щоб це були особистості з різних сфер: спорт, театр, кіно, музика, телебачення. Відібравши кандидатів, не виникало запитання: чи каталася колись людина на ковзанах чи ні. Головне, щоб вона зуміла себе показати по-новому. Коли майбутні учасники шоу вийшли на лід, то я зрозумів, що в кого необхідно вкладати. Я тренував усі 12 пар і поставив їм танці, а це за великим рахунком 150 композицій. Як продюсер і завдяки своїм особистим контактам мені вдалося включити в цей проект всіх «зірок» останніх двох олімпіад. А щодо методики тренувань, то коли я просто пояснював, як треба повернутися (професійною мовою — зробити твізл, подвійний поворот), то практично ніхто не може повторити. Тоді я кажу: уявіть, що вас захопив вихор подій так, що хочеться кричати. І у них цей твізл виходить сам по собі. Я нікого спеціально не підбирав: хто з ким виступатиме. Наприклад, мені здалося, що актрисі Каті Гусєвій буде добре кататися з Ромою Костомаровим. А підбираючи партнера для Тані Навки, я шукав, щоб партнер був високого зросту, і ним став кіноактор Марат Башаров. Співачці Глюк’Оzі за темпераментом ближче Антон Сихарулідзе, а Анна Большова мала гарний вигляд з Олексієм Тихоновим. Непросто було підібрати Олексію Ягудіну партнерку, адже він невисокий, і йому підійшла телеведуча Оксана Пушкіна.

Після завершення цього проекту хочу підготувати шоу, щоб показати його в гастрольному турне. Знаєте, найбільша складність — зібрати всіх учасників хоч би на тиждень разом: порепетирувати, вибудувати програму. До речі, з концертними номерами вже виступають наші дуети — всюди з аншлагами. Тому я думаю, що нове шоу матиме гастрольний успіх, і ми його обов’язково покажемо в Україні.

ПРОПОЗИЦІЯ, ВІД ЯКОЇ НЕМОЖЛИВО ВІДМОВИТИСЯ

— Як вам вдалося об’єднати двох суперників і антиподів в одному шоу: Ягудіна і Плющенка?

— Довелося проявити свої дипломатичні здібності, плюс економічні важелі Костянтина Ернста. Ми зробили обом такі пропозиції, від яких вони не змогли відмовитися. Ми не зіштовхували фігуристів, щоб вони знову змагалися, а розвели їх. Женя спробував себе як ведучий шоу, а Льоша довів, що він не тільки прекрасний фігурист-одиночник, а може виступати в парі.

— Ілле, хто став для вас відкриттям у проекті «Звезды на льду», а хто з учасників розчарував?

— Усі стали відкриттями. У кожного свій образ на льоду. Менше усього я вірив у актрису «Ленкому» Аню Большову, але я помилився, і вона зробила величезний ривок у роботі над собою і добилася успіху як фігуристка. Коли почався проект — вона просто ходила вздовж бортика. Я подивився і чесно їй сказав: «Аню, може не варто мучитися»? Але вона відповіла: «Я буду кататися»! І показала себе з несподіваного боку. Вражаюче спортивний характер проявила Інгеборга Дапкунайте. У фігуристів є вислів «плюс старт»: на тренуванні на Інгеборгу боляче було дивитися , але під час змагань актриса настільки змінювалася, що не можна було очей відірвати. Катруся Гусєва спочатку програми каталася краще за всіх учасників шоу, але в цьому проекті взяла на себе роль недооціненого і ущемленого таланту. А улюбленцем глядачів став Марат Башаров. До речі, ми всі змагання пар знімаємо з одного дубля, у нас немає перекатання, і все, що відбувається на майданчику, таким є насправді: всі емоції, почуття — щирі, без монтажних прийомів. І саме це приваблює глядачів, які й назвуть переможців, надіславши SMS-повідомлення.

— Скажіть, а погляди суддів і глядачів у вас співпадають? Бо у нас в Україні недавно завершився телепроект «Танці із зірками» (на паркеті), то думки професіоналів і публіки деколи були полярними. Як у вас у передачі?

— Іноді співпадають, а часом — ні. У нас голова журі Тетяна Анатоліївна Тарасова шість разів виключала пару Бережна — Носик, а глядачі шість разів її повертали. Можна сказати, що спасіння цієї пари перетворилося на певну гру — хто кого: слово суддів проти голосів телеглядачів. До речі, ми кардинально відрізняємося від телепроекту РТР «Танцы на льду» (його почали показувати в Україні на каналі «1+1». — Т.П. ). Хоча ніби і у них, і у нас на ковзани стали знаменитості. Кожне наше змагання присвячується якійсь певній темі (класика, народний танець, композиція на пісню відомого виконавця, сатиричний танець і т. д.). І, судячи з рейтингів, саме наші «Звезды на льду» — лідери глядацьких телелесимпатій.

— Які нагороди отримають переможці «зіркового» шоу?

— Спочатку Костянтин Ернст запропонував подарувати «Бендлі», потім вирішив вручити ключі від «Маураки». Також добре! Але потім я сказав, що за три місяці всі 12 пар стали однією командою і всі викладалися у повну силу, і всіх варто заохотити. Тоді я запропонував: ми, фігуристи, все життя каталися за кубки і грамоти (тому ті, хто посяде в шоу 1, 2 і 3 місця отримають грамоти), а нагородою для всіх «зірок» стануть путівки на двох — поїздка на Чемпіонат Європи з фігурного катання до Варшави. Хтось уболіватиме за спортсменів, а хтось погуляє по столиці Польщі. Це буде подарунок усім, тим паче, що всі учасники шоу — достатньо забезпечені люди. Головне, що після програми вони завоювали любов мільйонів глядачів.

ПРО ДИНАСТІЮ

— Ілле, чи продовжить династію фігуристів ваш син?

— Мартіну всього 2,5 року. Він із задоволенням дивиться наші виступи з Іриною (Лобачовою) по телевізору, але сам категорично відмовляється кататися: починається ридання, крики. Не знаю, як буде далі, але поки бажання займатися фігурним катанням він не має. Може, переросте? Ми намагалися поставити сина на ковзани. У нього є фізичні задатки, але я сам не горю бажанням, щоб він займався фігурним катанням. Якщо серйозно цим займатися, то треба віддавати себе без останку. В моєму житті фігурного катання було з головою…

— Стати фігуристом було вашою мрією чи це було бажання батьків?

— Я був кволою дитиною, і батьки думали: як укріпити моє здоров’я? Це був кінець 70-х, коли фігурне катання було дуже популярне в колишньому СРСР. Думаю, що важливим моментом для моєї мами було і те, що спортсмени могли виїжджати за кордон на змагання. Якраз мама вирішила: її син стане фігуристом. Я довго опирався, не хотів ходити на тренування, навіть соромився, коли мене запитували: чим ти займаєшся? Говорив так нерозбірливо, що розібрати нічого не можна було, а вгледівши у мене за плечами ковзани, уточнювали — хокеєм? І я кивав головою, щоб звільнитися від різних запитань… Любов до фігурного катання прийшла поступово. Тому я, згадуючи свої відчуття, не наполягаю, щоб син продовжив нашу династію. Та й дружина вважає, що Мартін може знайти себе в іншій професії.

— Нині ваша дружина стала тренером. Коли побачимо на чемпіонатах її вихованців?

— Ірина відкрила школу фігурного катання. Я, по можливості, намагаюся їй допомагати. Вона пішла більш важким, але правильним шляхом: не переманювала до себе вже готові пари, як це роблять деякі молоді тренери, а набрала в свою школу дітей від 8 до 15 років. Вона сама їх «зліпить» і виростить як справжніх фігуристів, щоб вони спроможні були змагатися за медалі в чемпіонатах. Це питання декількох років, але я впевнений, що дуже скоро її учні заявлять про себе в повний голос.

— Ілле, вже декілька років, як змінилася система оцінок на чемпіонатах з фігурного катання. Раніше, побачивши, що всі судді ставлять 6.0, глядачі відразу розуміли — це перемога. Нині ж доволі складна система підрахунків балів. Що краще: нововведення чи колишні правила?

— Наприклад, у проекті «Звезды на льду» ми повернули журі стару систему оцінок пар, і глядачі були задоволені (ця система для непрофесіоналів набагато зрозуміліша, звичніша). Мені здається, що традиції треба зберігати; але, з іншого боку, в фігурному катанні, в системі оцінок виступів фігуристів необхідно було щось міняти. Адже склалася майже тупикова ситуація, виникали скандали за скандалами, тому правила змагань вирішили поміняти. Нинішня система неідеальна, але такі правила змагання фігуристів. І якщо вже ти виступаєш, то зобов’язаний їх шанувати.

ДОВІДКА «Дня»

Ілля АВЕРБУХ народився 18 грудня 1973 року в Москві. Чемпіон Росії (1997, 2000 — 2002). Срібний призер чемпіонатів Росії (1998, 1999).Чемпіон світу в спортивних танцях на льоду (2002, Нагано). Срібний призер ХIХ ЗОІ в Солт-Лейк-сіті (2002) — змагання танцювальних пар. Срібний призер Чемпіонату світу в Вашингтоні (2003). Бронзовий призер Чемпіонатів світу (1999, 2001) і Європи (1999, 2001). Срібний призер чемпіонату Європи (2003). Переможець (2003) і срібний призер (2001) фіналів змагань серії Гран-прі.

Першою партнеркою Іллі Авербуха була Марина Анісіна. У парі з нею він став двократним чемпіоном світу серед юніорів (у 1990 і 1992 роках). У 1992-му Ілля почав кататися разом із Іриною Лобачовою, з якою завоював безліч престижних міжнародних нагород у спортивних танцях на льоду. У 1995 році Ілля з Іриною одружилися і переїхали до США. Після завершення спортивної кар’єри в 2003 році повернулися в Росію, де відкрили школу фігурного катання. Ірині Лобачовій та Іллі Авербуху належить ідея відродження туру кращих фігуристів світу «Льодова симфонія», яку вони з успіхом показують у різних країнах. У 2006-му Авербух став продюсером, хореографом і тренером телепроекту Першого каналу Росії «Звезды на льду».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати