Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ЗАПИТАННЯ «Дня»

11 січня, 00:00
У Верховну Раду направлено на друге читання законопроект «Про державний бюджет України на 2000 рік». Які перспективи його прийняття?

Заступник голови парламентського Комітету з питань бюджету Олександр ТУРЧИНОВ:

— Коли ми розмовляли з міністром фінансів, він сказав, що бюджет змінився фактично мільйонів на п'ятсот. Ми працювали всі свята, розглядаючи поданий Кабміном документ, і висновок однозначний: це абсолютно новий бюджет. Він відрізняється як від того бюджету, який представлявся 15 вересня, так і від того, який був прийнятий ВР у першому читанні. Запропоновано абсолютно нові бюджетні відносини, повністю змінено динаміку цифр. Тому спочатку мова повинна йти про процедуру обговорення цього законопроекту. У ньому повністю змінено відносини між державним і місцевими бюджетами і, на жаль, не в кращий бік. Ситуація для регіонів погіршилася навіть порівняно з першим проектом Кабміну. Судячи із цього проекту, уряд будує стратегію виходу з фінансової кризи за рахунок регіонів. Чи пройде така пропозиція, сказати важко. Вирішувати буде Верховна Рада.

ДО РЕЧІ

Голова Верховної Ради України Олександр Ткаченко закликав керівників фракцій, груп і комітетів докласти всіх зусиль для прийняття поточного тижня законопроекту про держбюджет-2000. За його словами, поданий на друге читання законопроект значною мірою відрізняється від законопроекту, прийнятого в першому читанні. Уряд визначив обсяг дохідної і видаткової частин зведеного бюджету в сумі 39139,9 млн. грн., що загалом на 561,7 млн. грн. більше, ніж у проекті бюджету, поданому до Верховної Ради 15 вересня в першому читанні. Прибутки і видатки державного бюджету України на 2000 рік визначено в розмірі 31467,5 млн. грн.

Новий уряд запропонував парламентаріям розглянути в пакеті із законопроектом про держбюджет і прийняти низку податкових законопроектів, які, за словами О.Ткаченка, «суперечать законодавству і можуть значною мірою ускладнити процедуру прийняття бюджету». Спікер пояснив, що більшість знову внесених законопроектів раніше вже були відхилені Верховною Радою і «залишаються предметом політичного торгу» між парламентом і Кабінетом Міністрів, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За словами спікера, якщо держбюджет не вдасться прийняти загалом до кінця поточного тижня, то необхідно подумати, яким чином працювати наступного тижня: чи в пленарному режимі, чи зробити перерву і повернутися до розгляду законопроекту через два тижні.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати