Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зворотний бік регламенту...

Не виключено, що в Криму буде проведено альтернативну сесію парламенту
18 січня, 00:00

Оголошена за всіма правилами регламенту чергова сесія Кримської Верховної Ради 17 січня так і не змогла розпочати роботу. Під час другої спроби спікера Леоніда Грача відкрити її табло неупереджено показало присутність у залі всього 2 депутатів, хоча біля столів зареєструвалися 43 депутати, переважно з фракції комуністів. Леонід Іванович відклав початок на 15 годин, але всі присутні розійшлися по домівках. Що все це означає?

По-перше, це означає, що в складі парламенту автономії вже сформувалася більшість депутатів (як вважають, у 54 голоси), які не приймають стилю роботи Леоніда Івановича Грача. Напередодні сесії представники депутатських груп Рувім Аронов, Олександр Баталін, Іван Бурей, Віталій Верченко звернулися до Леоніда Івановича з проханням провести переговори й підписати угоду між ним і фракціями про те, що до порядку денного сесії буде включене питання про зміну регламенту, що сковує ініціативу й порушує права депутатів, і про затвердження кадрових призначень, проведених в уряді Криму Сергієм Куніциним. Однак замість переговорів і згоди отримали грубу відповідь про те, що «коли захочу, тоді й поставлю», хоч офіційно прес-служба парламенту розповсюдила заяву про те, що звернення депутатів Леонід Іванович вважає незаконним. У відповідь представники фракцій заявили, що вони «не братимуть участі в сесії», доки або не буде змінено регламент, або не набере чинності рішення Конституційного суду за представленням президента про скасування деяких його норм, яке, як відомо, вже розглянуто, але ще не оприлюднено.

Після невдачі з відкриттям сесії координатор більшості в парламенті Василь Кисельов і представники фракцій, які зверталися до Леоніда Івановича з пропозицією, провели прес-конференцію, на якій пояснили свою позицію й оприлюднили своє звернення до Президента України. Як заявили Василь Кисельов і Іван Бурей, Леонід Грач перекручено інформує Леоніда Кучму про становище в парламенті й у автономії та представляє йому недостовірну, вигідну тільки йому інформацію. У своєму відкритому зверненні до Президента вони заявили, що «Леонід Грач протягом тривалого часу грубо ігнорує волю більшості, яка хоче працювати конструктивно й у рамках чинного законодавства», й що вони «мають право вважати такі дії голови Верховної Ради нелегітимними й такими, що суперечать Конституції й законам України та Конституції Криму». Представники більшості публічно просять Леоніда Кучму прийняти їх, щоб «особисто поінформувати про ситуацію у Верховній Раді» Криму, що склалася.

По-друге, представники фракцій оприлюднили виписку зі стенограми сесії від 18 серпня, з якої випливало, що під час прийняття пріснопам’ятного регламенту депутати 74 голосами ухвалили рішення прибрати з його тексту норму про те, що деякі рішення приймаються двома третинами голосів. Однак згодом Леонід Іванович Грач підписав і опублікував регламент, в якому ця норма була наявна, і тепер, спираючись саме на цю норму, він перешкоджає внесенню у порядок денний тих питань, на яких наполягає більшість депутатів, яка трохи не дотягує до двох третин його складу. Вони вважають, що Леонід Іванович таким чином, по-перше, здійснив службову фальсифікацію, а по-друге, порушує їхні депутатські права на внесення у порядок денний сесії питань, що ініціюються ними. Тому вони й звернулися до Президента з проханням «про захист наших конституційних прав».

У заяві для засобів масової інформації координатор більшості Василь Кисельов сказав, що така «ситуація не може тривати нескінченно». Голова парламенту, вважають вони, «не може й не має, порушуючи законні права депутатів, встановлювати свою «правоту» в залі засідань, дозволяти собі образливі випади на адресу шанованих і авторитетних людей Криму». Вони вважають, що Леонід Іванович «скористався моментом» і «просто фальсифікує рішення більшості», «затвердивши свій регламент», він «паралізує роботу Верховної Ради Криму». Депутат Рувім Аронов розповів, що їхню депутатську більшість Леонід Грач називав по телебаченню «купкою депутатів», опускався до прямих образ і погроз. Та «ми не станемо на шлях образ у відповідь», заявили депутати більшості, «але якщо із ситуації не буде іншого виходу, ми вдамося до проведення альтернативної сесії в цьому або іншому приміщенні».

По-друге, виходячи з того, що під час останніх публічних виступів Леонід Грач весь час наголошує, що над ним нависла небезпека, публічно заявляє про загрозу його життю, депутати з більшості не виключають провокацій, подібних до тієї, що мала місце під час виборів президента Криму 1994 року. Депутат Рувім Аронов сказав навіть, що не виключає спроби імітації терористичного акту «з його боку».

По-третє, як сказали депутати більшості, вони розуміють, що ситуація в парламенті якісно не зміниться доти, доки його очолюватиме Леонід Грач. Однак вони сьогодні не ставлять питання про його переобрання через те, що спочатку слід відновити «справедливість у регламенті».

Разом із тим і Леонід Грач розуміє, що, відновивши регламент, а отже, діставши право вирішувати питання не двома третинами, а простою більшістю голосів, 54 або більше депутатів тут же поставлять питання про переобрання спікера. І хоча він заявляє, що після цього «Крим захлинеться», все ж чудово розуміє, що Крим не захлинеться і його усунення не буде ознаменоване навіть хвилюваннями або протестами громадськості. Однак за другий уже рік «внутріпарламентської боротьби» Леонід Іванович стільки наговорив і стільки чинив опір волі більшості депутатів, що в нього вже немає шляху до відступу. Аналогічно, більшість депутатів вже настільки обурена й настільки упевнена в несправедливості спікера, що теж відступати не збирається. Вкрай загострені — й також не без участі Леоніда Грача — й інші протиріччя в автономії: між групами депутатів, між депутатами та урядом, між релігійними громадами, між національними групами, між урядом і регіонами, між парламентом і підприємствами, між депутатами і організацією підприємців, між різними засобами масової інформації Криму, між міністерствами і різними іншими органами влади (наприклад, між КРУ і Рахунковою палатою Криму), змушеними вступати в конфронтацію між собою внаслідок «військової політики» Леоніда Грача, який днями по телебаченню так і завив, що «вестиме війну до останнього набою». В результаті «кримський парламентський вузол» на сьогоднішній день настільки міцно зав’язався, протиріччя в і без того вибухонебезпечній автономії настільки загострилися, що сама по собі ситуація не розв’яжеться. Сьогодні, як вважають спостерігачі, це вже стало не внутрішньою справою парламенту чи самої автономії, оскільки втягування у відвертий конфлікт такої великої кількості людей і організацій починає загрожувати національній безпеці держави Україна загалом. «Кримські окопи», заповнені вже непримиренними політичними ворогами, давно вже «гуркотять безладною канонадою» поки лише в засобах масової інформації, переважно кримських, але зараз уже вогонь загрожує перекинутися на органи влади й державні інститути. Зрозуміло, що ці процеси розвиватимуться залежно від того, як саме намагатимуться «кримський вузол» розв’язати. Однак сьогодні вже стало особливо зрозуміло, що нерозв’язаним він уже не дасть спокою нікому...

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати