Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Переломна телефонна розмова»

Експерти «Дня» - про перше спілкування президентів США і України та бажання Трампа мати хороші відносини із «вбивцею Путіним»
05 лютого, 15:22
Фото зi сторінки Святослава Цеголка у Facebook

Вчора пізно ввечері Президент України Петро Порошенко і Президент США Дональд Трамп провели телефонну розмову, під час якої, зокрема, обговорили врегулювання ситуації на Донбасі та ескалацію напруженості в Авдіївці. Як повідомила за підсумками розмови прес-служба Порошенка, особливу увагу сторони приділили можливості досягнення миру на сході України "політико-дипломатичним шляхом". Лідери двох країн висловили глибоку стурбованість у зв'язку з "погіршенням гуманітарної ситуації, передусім в районі Авдіївки", і "наголосили на нагальній необхідності встановлення режиму повного припинення вогню" на Донбасі, зазначається в повідомленні прес-служби Президента України. Також Президент України подякував Главі Білого дому за тверду підтримку суверенітету та територіальної цілісності України. Під час розмови також було обговорено майбутній візит Президента Петра Порошенка до Вашингтона, для підготовки якого до США поїде міністр закордонних справ України, повідомив на сторінці у Фейсбук прес-секретар глави Української держави Святослав Цеголко.

Слід зазначити, що повідомлення офісу прес-секретаря Білого дому про цю розмову було значно коротшим. Зокрема, в ньому говорилось наступне: «Президент США Дональд Трамп мав уже добру розмову з Президентом України Петром Порошенком, яка охоплювала різноманітні теми, включно з довготривалим конфліктом України з Росією. «Ми будемо працювати з Україною, Росією та іншими залученими сторонами, щоб сприяти відновленню миру вздовж кордону», - сказав президент Трамп. Також обговорювалась можливість зустрічі у найближчий час».

Один з американських оглядачів Юліан Боржер назвав це повідомлення досить дивним. «Дивне повідомлення про розмову Трампа з Порошенком, неначе конфлікт стосується прикордонного конфлікту між Росією та Україною і зовсім не згадано, що Україна веде війну».

Слід зазначити, що того ж дня Президент США Дональд Трамп в інтерв'ю американському телеканалу Fox News розповів про своє бачення відносин з Росією.

Зокрема ось що він сказав про президента РФ Володимира Путіна: "Я його поважаю. Я поважаю багатьох людей, але це не означає, що у мене з ними хороші стосунки".  Після того як ведучий назвав Путіна "вбивцею", Трамп сказав: "Вбивць багато. У нас [також] багато вбивць. Ви думаєте, що наша країна така вже й невинувата?" Дональд Трамп потім додав, що для США було б краще, якби відносини з Росією були хорошими: "Думаю, що з Росією краще дружити, ніж навпаки". "Якщо Росія допомагає нам боротися з ІДІЛ, а це велика боротьба, і з ісламським тероризмом у всьому світі, то це добре", - додав Президент США.

Цей фрагмент інтерв’ю викликав хвилю коментарів у соцмережах. Зокрема екс-посол США у Росії Майкл Макфол так відреагував на слова Трампа: «Пане Президенте, чому ви поважаєте когось, хто зруйнував демократію в Росії, анексував землі в Україні і втручався в наші вибори? Чому?».

Екс-посол додав згодом у своєму Twitter: «Пане Президенте, наші солдати не здійснювали килимового бомбардування міст. Ми не вбиваємо критиків уряду, перегляньте Google: Грозний, Алеппо, Нємцов, Литвиненко».

Таке пояснення Трампа щодо Путіна викликало обурення у сенатора Боба Портмана, який написав у Twitter: «Всупереч згаданій тут дезінформації Росія відповідальна за насильство в Україні. Росія анексувала Крим і вторглася у східну Україну».

«ВАЖЛИВО, ЩО В РОЗМОВІ ПРОЛУНАЛИ СЛОВА ПРО ДОВГОТРИВАЛИЙ КОНФЛІКТ МІЖ УКРАЇНОЮ ТА РОСІЄЮ»

Ганна ГОПКО, голова комітету Верховної Ради у закордонних справах:

- По-перше, добре, що така розмова відбулася на другому тижні після його інавгурації. Ми бачили серію розмов із Меркель, Олландом, Путіним, Абе. Окрім того, на першому тижні відбувся візит британського прем’єра Терези Мей до Вашингтона. А на другому тижні ми бачили телефонні розмови Трампа з генсеком НАТО, прем’єром Італії, а також з українським президентом. Президент США підтвердив свій візит в Італію на саміт G7, свою позицію щодо НАТО у розмові зі Столтенбергом. Також дуже важливим є те, що у Білому домі назвали дуже доброю телефонну розмову Трампа з Порошенком.

По-друге, ключовою у цій розмові була домовленість про зустріч і те, що у Вашингтон поїде міністр закордонних справ Павло Клімкін обговорювати деталі цього візиту. І я вважаю найбільшим результатом телефонної розмови те, що про Україну не будуть розмовляти поза Україною, так, як нам намагалась нав’язати Росія.

По-третє, також важливо, що в розмові пролунали слова про довготривалий конфлікт між Україною та Росією і те, що США будуть працювати разом із Україною та Росією, щоб сприяти відновленню миру вздовж українсько-російського кордону. Дуже добре, що американці пам’ятають про свої зобов’язання. Шкода, що там не має згадування про Крим. Але перед цим ми чули розмову речника Білого дому, який підтвердив, що постійний представник США в ООН Ніккі Гейлі у своїй заяві із засудженням російської агресії проти України і словами, що санкції стосовно Криму збережуться, допоки Росія не поверне півострів Україні,  висловила позицію Трампа.

 Все згадане вище свідчить про те, що українське питання - конфлікт із Росією - треба вирішувати з Україною як суб’єктом перемовин, а не поза нею. Зараз головне завдання перед Україною – серйозно готуватись до цієї зустрічі з Трампом. Перед тим, я думаю, буде зустріч із віце-президентом Пенсом на Мюнхенській безпековій конференції. Нам треба домагатись, щоб у нас не тільки був Пенс, як Байден раніше, а сам президент Трамп мав чітке бачення і не займав позицію страуса, як Обама, який боявся їхати в Україну, а активно долучався до перемовин з вирішення конфлікту з Росією. Тому ми повинні їхати з конкретним пакетом рішень, з нашими чіткими «червоними лініями» і чітким баченням як суб’єкт, щоб за нас не домовлялись Меркель чи інші лідери. Ми маємо показати волю українського народу, узгоджену позицію політичних еліт, щоб ми грали як одна національна збірна. Тому до цієї зустрічі треба готуватись, але, крім нашого бачення стратегії мирного врегулювання на Сході, деокупації Криму, дуже важливо пришвидшувати темпи реформ, посилювати свою позицію внутрішніми перетвореннями, щоб розбіжності серед політичних еліт не послаблювали нашу переговорну позицію.

Тому наступного тижня парламент має розпочати співпрацю з чітким прогресом у ключових напрямах, які цікаві американцям, щоб показати, що тут діятиме верховенство права, інвестиції будуть захищені. Для цього треба продовжити судову реформу, одних змін до Конституції замало, посилити антикорупційні заходи, надати НАБУ самостійність у прослуховуванні, оновити склад Центральної виборчої комісії і Рахункової палати.   

«ЦЮ ТЕЛЕФОННУ РОЗМОВУ МІЖ ПРЕЗИДЕНТАМИ УКРАЇНИ І США МОЖНА ВВАЖАТИ ПЕРЕЛОМНОЮ»

Микола БЄЛЄСКОВ, аналітик Інституту світової політики, Київ:

Перш за все треба відзначити, що телефонна розмова між Петром Порошенком і Дональдом Трампом є знаковою подією. Оскільки остаточно було спростовано ідею про те, що в основі політики США щодо України за нового очільника Білого Дому буде помста за підтримку (чого насправді не було) іншого кандидата під час президентських перегонів 2016 року.

Показово, що американське повідомлення про розмову набагато коротше, ніж те, що було опубліковано Адміністрацією Президента України. Однак нічого дивного у цьому немає, адже характер відносин Україна - США асиметричний: ми значно більше залежимо від політики Вашингтона з ключових питань, ніж навпаки. Тому й Адміністрація Президента намагалася як можна повніше передати суть розмови, в той час як Білий Дім зупинився на ключовому питанні – українсько-російській війні. І, власне, в цьому питанні телефонну розмову між Президентами України і США 4 лютого 2017 року можна вважати переломною, адже РФ була чітко названа стороною конфлікту. Окрім того, йшлося про «відновлення миру на кордоні». Можна припустити, що за цими формулюваннями криється ідея про те, що без встановлення Україною дієвого контролю над кордоном ніякого миру не лише на кордоні, але й у всьому Донбасі не буде – про що, власне, постійно говорить офіційний Київ. Повідомлення на сайті Президента України також підтверджує, що основним питанням під час розмови було врегулювання конфлікту на Сході.

Також немає сумнівів у тому, що Петро Порошенко і Дональд Трамп обговорили ситуацію щодо ескалації ситуації під Авдіївкою, оскільки Президенту США постійно про це доповідають, як підтвердив цього тижня прес-секретар Президента США Шон Спайсер. Окрім того, вдячність Президента України за підтримку територіальної цілісності і суверенітету з боку нового очільника США виправдана. Уже згаданий Шон Спайсер заявив також, що слова посла США в ООН Ніккі Гейлі про те, що не може йтися про зняття санкцій із РФ до повного відновлення Україною суверенітету, є офіційною позицією уряду США. Цікавим також є той момент, що Президент України говорив про посилення економічних зв’язків «для створення нових робочих місць і зростання добробуту громадян двох країн». Тим самим Україна намагається вписатися в економічний вимір політики America First, яку проголосив Дональд Трамп. Більше того, на сьогодні Борис Ложкін уже працює над пакетом економічних пропозицій від України, які були б цікаві США.

Виправданим є також бажання якомога швидше провести зустріч лідерів України і США, про що також ішлося. Тим самим офіційному Києву вдасться ще раз донести власну позицію щодо ключових питань перед можливим самітом Трамп - Путін.

«МИ БАЧИМО ЦІЛКОМ ПЕРЕДБАЧУВАНОГО ТРАМПА!»

Лілія ШЕВЦОВА, російський політолог і публіцист, Москва:

О'Рейлі, очевидно, мав на увазі твіт сенатора Маккейна, в якому той писав про те, що видатний російський опозиціонер Володимир Кара-Мурза знову опинився на межі життя і смерті в Москві. Дійсно, є підозра, що він отруєний. Маккейн у своїй звичайній манері вказав на російського президента як відповідального за можливий замах на життя Кара-Мурзи. Відповідь Трампа цілком очікувана в рамках тієї моделі, яку сьогодні він обрав стосовно Росії і Кремля. Трамп підтверджує, що він бачить Росію як союзника у здійсненні його зовнішньополітичного порядку денного: боротьба з міжнародним тероризмом (а фактично з ісламом!) і нейтралізація Китаю та Ірану. Все, що буде заважати його планам, ним відкидається. Для його "екзистенціального" перетрушування світового порядку, для якого він шукає партнерів, це не має значення. Тому ми бачимо цілком передбачуваного Трампа!

«ТРАМП НЕ ХОЧЕ БАЧИТИ ПУТІНА ТАКИМ, ЯКИМ ВІН Є НАСПРАВДІ»

Джон ГЕРБСТ, голова Євразійського центру Діну Патричі в Американській Раді, екс-посол США в Україні, Вашингтон

Телефонний дзвінок між президентами Трампом і Порошенко був хорошим. Так само як розмова між Трампом і Юлією Тимошенко. Вони обидва надали Трампу можливість поглянути на війну Росії в Україні, щось дізнатися і зробити заяви про позицію США, яка рухаються в правильному політичному напрямку Але його розуміння є неповним і політика США не ясна або, принаймні ще не такою, якою вона б мала бути.

Що стосується заяв Трампа про Путіна. Здається, він подобається Трампу, який його поважає. Але Трамп не хоче бачити Путіна таким, яким він є насправді. Тут також є місце для кращого розуміння.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати