Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Про «лінію водорозділу»

Валентин НАЛИВАЙЧЕНКО: «Зараз у СБУ відчутний патріотизм. Щотижня 70—80 офіцерів пишуть рапорти з проханням відправити їх на боротьбу з тероризмом»
19 червня, 19:11

Валентин Наливайченко повернувся до Служби безпеки України в драматичний для країни час. Після перемоги Євромайдану і втечі Януковича, спецслужба опинилася перед серйозними викликами.

По-перше, остаточно стало зрозуміло, що славнозвісна так звана вертикаль Януковича працювала зовсім не на зміцнення української державності, а на забезпечення інтересів сусідньої країни. СБУ фактично була зруйнована зсередини, адже в її структурі працювали представники іноземної спецслужби.

По-друге, нинішня влада одразу опинилася перед новою загрозою — російською агресією. Скориставшись моментом Кремль окупував і анексував Крим, а потім розв’язав диверсійно-терористичну війну проти України на Донбасі, дестабілізуючи в цілому ситуацію на півдні та сході країни.

Валентин Наливайченко на посаді голови СБУ вже майже чотири місяці. Це його перше офіційне інтерв’ю ЗМІ, яке він ексклюзивно дав газеті «День». Говоримо про відновлення роботи спецслужби, реалізацію плану Президента, зрадників у СБУ, долю кримського особового складу, ефективність «Альфи», військову контррозвідку, Гаазький трибунал для Януковича й оточення, заборону КПУ тощо.

«НАМИ ЗААРЕШТОВАНО 90 ТЕРОРИСТІВ, СЕРЕД ЯКИХ 13 ГРОМАДЯН РОСІЇ»

Пане Валентине, Президент ініціював «Мирний план» для врегулювання ситуації на Донбасі. Роль СБУ в ньому буде змінено?

— Надзвичайно важливо, що в Україні є Головнокомандувач Збройних сил і законно обраний Президент, який вирішив питання координації, відповідальності і реалізації плану з врегулювання ситуації на сході, використовуючи досвід інших країн.

Президент — професіонал у безпековій і міжнародній сферах, тому вимоги до роботи СБУ підвищені. Це стосується й відповідальності керівництва Служби безпеки, Антитерористичного центру й усіх суб’єктів боротьби з тероризмом та корупцією.

Тобто функції СБУ не зміняться?

— Вони будуть актуалізованими. Безумовно, ми реагували і будемо реагувати на загрози з боку іноземних диверсійно-терористичних груп, на фінансування колишніми українськими високопосадовцями тероризму в Україні... Вже заарештовано понад 90 терористів та диверсантів, серед яких 13 громадян Росії (крім бойовиків-найманців, це фахові офіцери-розвідники, агентура). Одне з останніх затримань у Києві — це поплічник ватажка диверсійних груп у Горлівці і Слов’янську.

«МОСКВА РАЗОМ IЗ ЯНУКОВИЧЕМ ПЛАНОМІРНО І ДАВНО ГОТУВАЛАСЯ ДО АГРЕСІЇ ПРОТИ УКРАЇНИ»

Після вашого призначення на посаду, які найперші несподіванки і сюрпризи на вас чекали?

— Із грудня 2013-го і до кінця лютого 2014-го у структурі Служби працювали три групи високопосадовців ФСБ. Упродовж цих місяців уся сучасна зброя, особові справи, архіви, — все, на чому базується професійна спецслужба, було вивезено до Сімферополя. В останні роки підрозділи, які покликані захищати Українську державу, були наповнені російською агентурою та планували розгін Майдану, розстріл людей. Більше того, керівництво департаменту захисту державності, інші високопоставлені генерали СБУ в лютому 2014 року день і ніч злочинно планували це в одному із приміщень СБУ в центрі міста.

Усе це свідчить про те, що Москва разом з Януковичем планомірно і давно готувалася до анексії Криму і подій, які відбуваються сьогодні на Донбасі. Вже в березні цього року ми виявили на території Луганської та Донецької областей сепаратистські організації, які насправді є диверсійними групами, мали свою ідеологію, фінансування і навіть склади зі зброєю. Вербували найманців і переправляли на нашу територію зброю, зокрема й ПЗРК, осередки КПУ, колишній міністр внутрішніх справ та колишній керівник СБУ. А колишній командувач внутрішніх військ узагалі займався мобілізацією найманців на території Ростовської області в Росії.

СБУ 2013 року робила вигляд, що всього цього немає, або що це — нормальне явище. Усе це руйнувало українську спецслужбу. «Спадок» у СБУ, який нам залишився після керуванням структурою Якименком і загалом за правління Януковича, — це величезний удар по безпеці нашої країни. По-суті, люди, які це допустили, а фактично допомагали ворогу, є державними злочинцями.

Ціною неймовірних зусиль, насамперед простих співробітників СБУ, окремі напрями врятовано, нові співробітники професійно виконують свої функції. Звичайно, я не можу сказати, що служба вже на 100% інша, але, наприклад, контррозвідка та захист державності — це підрозділи, на які ми можемо спиратися.

До речі, сьогодні ФСБ виходить на контакт?

— Зараз припинені всі контакти з агресором, більше того, двосторонні домовленості і угоди розірвані. Єдині наші «контакти» — це протидія підривним акціям агентури ФСБ.

«УКРАЇНСЬКА ВІЙСЬКОВА КОНТРРОЗВІДКА НА 100% ОНОВЛЕНА»

Якраз щодо роботи військової контррозвідки є багато нарікань. У чому проблема?

— У роботі військової контррозвідки повністю змінено підхід та завдання. Українська контррозвідка на 100% оновлена. Зараз там працюють молоді офіцери, змінено розстановку сил та засобів відповідно до розташування і дій Збройних сил. Військова контррозвідка знята з інших завдань та зорієнтована на протидію проникненню ворога в збройне керівництво, у штаб АТО, тобто в ті структури, які сьогодні є ключовими у протидії військовій агресії. Випадки зрадництва були, але на війні ворог основні свої спрямування націлює на штаби та військові частини. Ми цьому протидіємо.

Чого нам поки що не вистачає? Побудувати нову безкомпромісну лінію боротьби з корупцією. На жаль, військова агресія диктує інші умови роботи. Попри все, на цьому тижні у співпраці з громадами в містах та районах ми започаткували антикорупційні люстраційні Громадські ради. Всім відомі факти корупції в тому чи іншому населеному пункті — людей це дістало, вони звертаються до нас. Сьогодні завдання — оновити підрозділи боротьби з корупцією в СБУ та допомагати людям боротися з корупцією, покарати корупціонерів, знищити корупційні схеми. Для того, щоб була довіра, на керівні посади в управлінні боротьби з корупцією ми беремо нових людей, активістів антикорупційних громадських організацій, зокрема й з Майдану. Моя позиція: якщо за місяць нові керівники не матимуть результатів або до них будуть зауваження від громадськості — буде ротація.

«ЯКИМЕНКО ІЗ СЕВАСТОПОЛЯ ЗА КОРУПЦІЙНІ КОШТИ ОРГАНІЗОВУЄ ПОСТАЧАННЯ ЗБРОЇ В УКРАЇНУ»

Як ви поясните здачу Криму, зокрема Севастополя? Яка доля особового складу?

— Окупація Криму відбувалася військовими силами і засобами Російської Федерації. Щодо співробітників СБУ в Автономній Республіці Крим, то під час анексії нашої території відбулася «лінія водорозділу». Офіцери, які залишилися вірними присязі та захисту української державності, частково евакуйовані (всі гуртожитки і санаторії спецслужби ми віддали тим співробітникам, які виїхали із сім’ями з Криму), а частково залишилися працювати в Криму у важких умовах окупації.

А інша частина зрадила?

— Так, і зрадник №1 — екс-голова СБУ Якименко, який досі сидить у Севастополі за корупційні, вкрадені у наших громадян кошти організовує постачання зброї в Україну. Останній доказ — затримання величезної партії зброї та вибухівки, грошей в Бердянську: 900 гранат, 80 автоматів, десятки тисяч доларів для агентури, самопроголошених мерів від Якименка. Це не просто зрада — це ганьба на весь світ, коли колишній керівник спецслужби веде терористично-диверсійну діяльність проти власного народу. Він обов’язково за це відповість.

Зрадник №2 — колишній керівник севастопольського управління СБУ, який має близький зв’язок з Якименком.

Такі зради боляче вдарили по службі. Все, що вони робили протягом чотирьох років, всі спецпідрозділи, які виставляли проти нас на Майдані, — не просто так. Вони готувалися до серйозної війни проти українців.

«ТАКІ СПІВРОБІТНИКИ, ЯК ПЕТРУЛЕВИЧ, НЕ БУЛИ ЗРАДНИКАМИ»

Приклади зради, через що гинули люди, були і на Донбасі. Чи вдалося на сьогодні очиститися від «п’ятої колони» в СБУ?

— Зараз в СБУ відчутний патріотизм, особливо серед молоді. Протягом останніх двох місяців до мене надходять багато рапортів з проханнями відправити на боротьбу з тероризмом в Луганській і Донецькій областях. Щотижня — приблизно 70—80 офіцерів з різних підрозділів.

Ті, хто зрадив і перейшов на сторону агресора, — це люди, які зіпсовані корупцією, вони призначалися через хабарі й родинні зв’язки з «сім’єю» Януковича. Сьогодні ці люди продовжують фінансуватися оточенням екс-президента. Зараз ці зрадники вчиняють злочини, вбивають людей, беруть участь у знищенні економіки частин Донецької та Луганської областей. Власне, це терористичні мародерські угрупування і криміналітет.

Чи розбиралися ви з обставинами захоплення терористами СБУ в Луганську, Донецьку і в інших містах цих областей? Це були перші випадки, коли така велика кількість автоматичної і спеціальної зброї потрапила до рук терористів. Важко зрозуміти, чому це так легко вдалося захоплювачам? Було чимало закидів з цього приводу в пресі на адресу тогочасного керівника Луганської СБУ Олександра Петрулевича. Яка його доля?

— Ворог почав захоплювати наші управління та підрозділи, тому що СБУ одразу після повалення людьми злочинної влади активно почало арешти ватажків сепаратистів, ліквідацію їхніх складів зі зброєю.

Тоді, на початку березня, ми ще до кінця не розуміли, наскільки глибоко було підготовлено за всі попередні роки другий ешелон агресії проти України — російські диверсанти та місцевий криміналітет. Вони є складовими гібридної війни, яку ведуть проти нас, зокрема, інформаційної.

У березні-квітні групами в соціальних мережах з боку РФ та присутніми в Україні диверсантами запускали дезінформацію, брехню, відверті провокації для дискредитації наших співробітників, які протидіяли терористам-сепаратистам. На початку квітня я особисто п’ять діб працював у Луганську і можу сказати, що такі співробітники, як Петрулевич, не були зрадниками.

Чому ж тоді випустили так званого народного губернатора Губарєва?

— Запобіжний захід йому змінив суд. Щодо Губарєва завершується, а щодо Клінчаєва вже завершено кримінальні розслідування, справи ми передаємо до суду найближчим часом. Якщо вони не з’являться в суді, ми обов’язково доставимо їх примусово.

«АЛЬФА» ВИКОНУЄ НАКАЗИ ПО БОРОТЬБІ З ТЕРОРИЗМОМ»

Що ви можете сказати про вчорашню та сьогоднішню «Альфу»? Як відомо, цей спецпідрозділ брав участь у розстрілах на Майдані? Що з особовим складом? Сьогодні «Альфа» якось відійшла на задній план.

— «Альфа» зразка лютого 2014-го нікуди не поділася. Те що «Альфі» колишнє керівництво дало наказ вийти на дахи профспілок проти людей — це правда. Тодішнє керівництво дало такі накази письмово. Генеральна прокуратура розслідує кримінальні провадження, співробітників та колишніх керівників допитують. Станом на сьогодні керівництво цього спецпідрозділу змінено.

Зараз альфівці виконують накази по боротьбі з тероризмом. Саме «Альфа» першою прийняла бій із озброєною диверсійною групою — офіцерів ГРУ ЗС РФ на Донбасі під Слов’янськом. Нового командира в бою було поранено. Герої-альфівці, серед яких капітан Біличенко, загинули. Ті офіцери, які зараз залишаються у строю — виконують бойові завдання на передовій. Спецпідрозділ застосовують для протидії найбільш небезпечним терористам та диверсантам в зоні АТО. Проти мирного населення ні «Альфа», ні інші військові підрозділи не застосовують.

Те, що відбувається на сході України — це справжня військова агресія з боку РФ за участі криміналітету. Цю агресію готували роками. Не знаю, який у диверсантів та терористів євразійський фундаменталізм у головах, але ми фактично щоденно затримуємо і проводимо допити і курсантів російських військових училищ, і козаків, і російських військових, які їдуть сюди на «сафарі».

Уряд зараз посилює військові та спеціальні підрозділи в усіх силових відомствах. Насамперед, закуповують бронежилети, амуніцію, харчування. Куди поділися попередні? Вкрали. Все, що купували на Євро-2012 на кошти платників податків України, всю сучасну зброя — розкрадено і продано. Жодного сучасного бронежилета на кінець лютого цього року у «Альфі» не залишилося.

А хто реально до сьогодні керував антитерористичною операцією? За законом це ніби ваш заступник Василь Крутов, а насправді? Він дуже мало спілкується з пресою, переважно це робите ви, керівник МВС Арсен Аваков, в. о. міністра оборони Михайло Коваль.

— Безпосередньо АТО керує військовий генерал, досвідчена людина. Не будемо називати прізвище. Генерал Крутов очолює Антитерористичний центр — це міжвідомчий координаційний орган, який включає Міноборони, МВС, цивільну інфраструктуру, органи місцевої влади, службу з надзвичайних ситуацій та інші суб’єкти по боротьбі з тероризмом.

«ПРОТИСТОЯННЯ НЕМАЄ. ПОЛІТИЧНИХ ВПЛИВІВ У РОБОТІ Я НЕ ВІДЧУВАЮ»

Є багато нарікань з приводу відсутності координації між силовими структурами в рамках АТО. Яка причина?

— Координація є основним чинником будь-якої спецоперації. Проблеми були з самого початку: і з координацією, і зі зброєю, і зі зв’язком. Ми починали з повної руїни.

Сьогодні Головнокомандувач ЗСУ і РНБО вибудували не просто координацію, а жорстке управління АТО.

На території, захопленій тероризмом та бандитизмом, має бути відновлено мир та стабільність. Повинна запрацювати цивільна адміністрація, яка візьме під контроль управління та інфраструктуру регіону. Саме проти мирного плану діють диверсанти й терористи: підривають електромережі, об’єкти водопостачання, викрадають дітей, грабують та залякують мирне населення.

Призначення керівників силових структур відбулися за квотним принципом, і саме тому сьогодні мова йде про протистояння між різними структурами.

— Протистояння немає. Політичних впливів в роботі я не відчуваю. 333 народних депутатів, які проголосувати за призначення, не намагаються вплинути на кадрові питання в СБУ.

А чи не відчуваєте ви політичну гру зараз, коли в країні є новий Президент і можливі кадрові ротації?

— Не відчуваю. Гри немає. Є рішення Президента — працюй і виконуй. Тут інтриг не може бути.

«ЯКЩО ПОЗИЦІЯ ТЕРОРИСТІВ НЕ ЗМІНИТЬСЯ, ДІЯТИМЕМО ЖОРСТКО І БЕЗКОМПРОМІСНО»

«Мирний план» Президента передбачає припинення вогню і створення коридору для відходу терористів, а також для складання ними зброї. А якщо не складуть?

— Загалом ідеться про можливість урегулювання і стабілізації ситуації на сході України. Ми говоримо і думаємо про мирних людей, яких треба захистити, щоб у них не стріляли, щоб їх не грабували, не викрадали дітей. Щодо терористів і диверсантів — вони мають беззастережно скласти зброю і припинити вогонь.

Ми готові до реалізації «Мирного плану» Президента України. Але, на жаль, ані терористичні, ані сепаратистські, ані комуністичні осередки на Донбасі, ані російська сторона, яка продовжує постачати зброю та бойовиків, у тому числі з Чечні, не готові до цього. Якщо їхня позиція не зміниться, проти них будемо діяти жорстко і безкомпромісно.

На Вашу думку, скільки часу може зайняти процес складання зброї? Скільки приблизно терористів може розчинитися серед мирних людей, заховати зброю і перейти на партизанку? Скільки часу може зайняти процес очищення від такої категорії бойовиків?

— СБУ та правоохоронні органи розуміють, що роззброєння — не одноденний процес. Ті люди, які вчинили військові злочини, не зупиняться вже завтра. Головне — щоденно робити все для захисту та оборони українського кордону. Бойовики та військова техніка, яка заходить із російської сторони, — це не кордон.

Ми повинні розуміти, що наші прикордонники опинилися «між двома вогнями». Сьогодні йде перекриття і посилення кордону військовими силами. Але замало тільки відновити кордон. Його ще потрібно утримати, відбудувати довіру місцевого населення, зупинити постачання зброї та найманців із Росії. Якщо Росія пропускає бойовиків зі зброєю, то нам такий кордон не потрібен. Там доведеться ставити спеціалізовані споруди й повністю перекривати рух.

«КІЛЬКІСТЬ УГРУПОВАНЬ ТЕРОРИСТІВ І БАНДИТІВ НА ДОНБАСІ — ЧОТИРИ З ПОЛОВИНОЮ ТИСЯЧІ»

Скільки, за вашими даними, сьогодні на Донбасі озброєних терористів і взагалі бойовиків?

— Ми знаємо про походження, кількість та розміщення російських офіцерів, диверсантів, найманців, зрадників із міліції та СБУ. Наприклад, найманці-бойовики «казаков Козицына» — близько трьохсот, криміналітет колишнього українського прапорщика Мозгового налічує до чотирьохсот озброєних бандитів. У сукупності кількість таких угруповань терористів і бандитів на Донбасі — чотири з половиною тисячі. І їхнє постійне поповнення з Росії — ключова загроза національній безпеці України. Саме це не дає змоги врегулювати ситуацію та відновити мирне життя.

Чому влада досі не запровадила воєнний стан на сході країни?

— Треба розуміти і захистити людей, які живуть на території Луганської та Донецької областей. Російський інформаційний вплив та пропаганда, проплачені незаконні озброєні формування, провокації, мародерства — війна, яка сьогодні ведеться саме проти них. Але люди хочуть жити в мирі, мати робочі місця, зарплату, освіту для своїх дітей. І саме заради цього ми маємо реалізувати «Мирний план» Президента України.

Чи не передбачаєте ви розширення актів тероризму на інші регіони України? Київ надійно захищений?

— Локалізувати й зупинити загрозу ми можемо після ліквідації терористичних загроз у Луганській та Донецькій областях і зупинення постачання зброї, наркотиків, грошей і найманців через наш кордон. Справді, терористи, які заїхали в Україну, залучають до злочинної діяльності колишніх українських правоохоронців та криміналітет з інших регіонів. Останні затримання СБУ провела в Одесі, Києві, Харкові. Ми затримали диверсійні й терористичні групи, які планували вчинення диверсій та провокацій. Ми робимо все, щоб захистити країну.

«СБУ ЗАВЕРШИЛА СВОЮ ЧАСТИНУ ДОКУМЕНТУВАННЯ ЗЛОЧИНІВ КОЛИШНІХ ВИСОКОПОСАДОВЦІВ»

У контексті подій на сході на задній план якось відійшла інформація про результати розслідування убивств на Майдані. Чому цей процес затягується?

— Генеральна прокуратура розслідує трагічні події та злочини колишньої влади на Майдані. Слідчі, спеціальні підрозділи СБУ та МВС беруть активну участь у розслідуванні. Колишні керівники та співробітники «Беркуту», СБУ, інших структур затримуються. Уже арештовані рахунки, активи і все, що належало корупціонерам та організаторам розгону Майдану. Люди, які були причетні до цього злочину, звільнені з посад, допитуються, втікачів розшукують.

Чи досить зібрано доказів для Гаазького трибуналу про причетність до розстрілів на Майдані і на Донбасі Януковича та його оточення?

— СБУ завершила свою частину документування злочинів колишніх високопосадовців та їхніх поплічників і передала матеріали в Генпрокуратуру. Арбузов та Клименко, які створили «пральну машину» з відмивання грошей і розкрадання бюджету України, оголошені нами в міжнародний розшук. Злочини всіх високопосадовців — від екс-президента до колишнього керівника Міндоходів і зборів — задокументовані, їхні активи і майно в Україні арештовано.

Чи не фіксуєте ви їхніх спроб вийти на контакти з «потрібними» людьми, щоб домовитися з новою владою?

— На мене не виходили, і з нами точно не домовляться. Міжнародні санкції щодо них уже діють. Тепер їм треба з’являтися до Генеральної прокуратури і давати свідчення в суді.

«НЕОБХІДНО ЗАБОРОНИТИ НЕ ТІЛЬКИ ПАРТІЮ, А Й ІДЕОЛОГІЮ, А ПОТІМ — СУД НАД ЗЛОЧИНЦЯМИ»

Голова Верховної Ради доручив Міністерству юстиції перевірити злочинну діяльність Комуністичної партії України. Чи передала СБУ доказову базу? На якій стадії розслідування?

— Ми вже направили до Мін’юсту матеріали нашого розслідування. За підтримки міністра юстиції Павла Петренка було створено спільну робочу групу, яка зараз опрацьовує доказову базу, щоб усі рішення були законними і не викликали сумніву. На моє переконання, має бути зняття КПУ з реєстрації в Україні, а згодом матеріали про незаконну діяльність цієї структури передані до суду. Необхідно заборонити не тільки партію, а й ідеологію. Також необхідно притягнути до відповідальності тих компартійних функціонерів, які вербують найманців у Луганську і Донецьку, постачають зброю та відверто зазіхають на територіальну цілісність України.

Яких подальших акцій російської державної машини ви очікуєте?

— Можу сказати, що хоч би хто у Кремлі планував гібридну війну, хаос, знищення інфраструктури та економіки України, це буде зупинено. «Мирний план» Президента України, стабілізація і реалізація мирних ініціатив — єдиний реальний шанс відновити сьогодні стабільність і спокій у державі. Повернути людям головне — мир.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати