Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Георгій КОВАЛЕНКО: «У нашому ефірі не буде місця для політики»

УПЦ МП запускає власний канал на базі телекомпанії депутата від ПР. Канал планує розпочати мовлення 28 липня
12 лютого, 10:42

Українська православна церква Московського патріархату працює над створенням власного мовника. Про передачу своєї телекомпанії, що має ліцензію на супутникове мовлення, для транслювання програм УПЦ МП заявив народний депутат Володимир Продівус (Партія регіонів). Наразі назва телекомпанії поки не розголошується.

Канал із робочою назвою «Образ» планує розпочати мовлення  липня цього року. Початок мовлення буде приурочено до 1025-річчя хрещення Київської Русі. Наразі запуском каналу займається Синодальний інформаційно-просвітницький відділ, який очолює протоієрей Георгій Коваленко.

Загалом українське законодавство забороняє релігійним організаціям виступати засновниками телерадіоорганізацій, тому власник каналу по суті не зміниться. Змін зазнає лише програмна концепція мовника, після погодження якої відповідні документи для внесення змін у ліцензію подаватимуться до Національної ради з питань телебачення і радіомовлення. Що ж стосується фінансування каналу, то, як зазначив Георгій Коваленко в інтерв’ю «Телекритиці», «Церква складається з різних людей. На сьогодні нам допоможуть із запуском та початком мовлення. А далі ми приречені знайти схему для існування недорогого, але цікавого мовника. Адже ніякого бюджету в нас наразі немає. Але є бажання. А те, що неможливо людям, можливо Богові, тому я думаю, ми знайдемо спосіб, як це втілити».

«День» зв’язався з головою Синодального інформаційно-просвітницького відділу УПЦ, керівником проекту створення телеканалу «Образ» Георгієм Коваленком і поставив йому декілька запитань.

— Із чим пов’язана таємничість навколо назви телекомпанії, на базі якої працюватиме канал «Образ»? Чи можете ви озвучити її назву?

— На сьогоднішній день у мене є публічна заява народного депутата Володимира Продівуса та благословення Блаженнійшого Митрополита Володимира створити телевізійний канал «Образ». Юридичні документи оформляються спеціалістами, до яких я не належу. Для мене важливі творчі питання, а не юридичні подробиці. Тому — жодної таємничості.

— Яким ви бачите канал із точки зору продукту, що виходитиме в ефір, формату програм, розподілу ефірного часу? Як багато буде, власне, розмовних проектів? Які теми насамперед плануєте піднімати?

— Над програмною концепцією ми зараз якраз працюємо, тому ще рано говорити про розподіл ефірного часу. Наразі ми займаємося ревізією всього телевізійного продукту, що був виготовлений нашою Церквою за останні роки. Ми надаємо ефір, насамперед, тим православним людям, які вже працюють у телевізійному просторі. В 20 єпархіях нашої Церкви на різних каналах виходять 34 різні проекти. За останні роки було створено немало телефільмів про наші святині, храми, монастирі. Цим проектам також знайдеться місце в нашому ефірі. А власне виробництво на першому етапі ми плануємо сконцентрувати якраз на розмовних проектах: питання — відповіді, бесіди й інтерв’ю, круглі столи на богословські теми. Обов’язковими будуть прямі ефіри богослужінь та повтори трансляцій, які декілька разів на рік виходять на центральних каналах країни.

Щодо тем, то наша тема — це Церква, Євангеліє та релігійне осмислення життя. Якщо хочете, наш канал — це сучасний телевізійний Катехизис або Закон Божий. Звісно, можуть бути і світські теми, але виключно в релігійному контексті. Світського, секулярного й так багато на інших каналах, на яких і нам досить часто доводиться коментувати події та питання, напряму не пов’язані з релігією.

— Як багато на каналі буде проектів власного виробництва?

— Телеканал буде загальноцерковним, тому власним виробництвом можна вважати все, що виготовлено вірними нашої Церкви. А якщо серйозно, то власного виробництва буде стільки, скільки передбачатиме ліцензія. Але ми відкриті до телевізійного продукту церковних телеканалів усього православного світу, і вже придивляємося до продукції телеканалів Грузинської, Румунської, Еладської (Грецької) та інших православних церков.

— У інтерв’ю «Телекритиці» ви сказали, що прагнете створити соборне громадське телебачення. Таке ТБ передбачає толерантність до інакодумців і не передбачає відторгнених. Позиція УПЦ МП щодо певних явищ і подій з українського минулого та сучасності є гостро однобічною. Як це вплине на інформаційну політику каналу?

— Ми, дійсно, плануємо створення соборного телебачення в тому сенсі, в якому Церква розуміє слово «соборність». У Символі віри говориться, що ми віруємо «у єдину, святу, соборну і апостольську Церкву». В інтерв’ю «Телекритиці» я навів найбільш близьку до нашої ідею «громадського телебачення». Але, звісно, «соборне телебачення» і «громадське телебачення» — це різні речі. Соборне — це церковне, а громадське — це суспільне. Як громадське намагається об’єднати і дати можливість бути почутим кожному в громаді й суспільстві, так соборне буде намагатися об’єднати в телевізійному ефірі церковну громаду, дати можливість бути почутим кожному, хто належить до нашої Церкви. А для інших, в т.ч. інакодумців та інаковіруючих, є інші ефіри. Те ж громадського телебачення, яке, до речі, в нас так ніхто і не створив.

А, щодо однобокості нашої позиції, то ми її не соромимося, бо це однобокість Біблії й Божих Заповідей. При цьому в нашому ефірі не буде місця політиці, розпалюванню міжконфесійної чи міжнаціональної ворожнечі. Ми будемо розповідати про себе, в т.ч. і для того, щоб і ви позбулися стереотипів і міфів щодо УПЦ.

— Які гарантії того, що створюваний канал не стане ще одним інструментом трансляції в Україні ідеології російського світу?

— А що таке «ідеологія російського світу»? Це таке собі новітнє політичне страховисько, яким лякають українців? Знаєте, не треба зрікатися власного первородства. Ми — нащадки Київської Русі. Київ — матір міст руських (про це говорив київський князь). Дніпро — наш Йордан, в якому 1025 років тому хрестилася Русь. А Лавра — це колиска руського чернецтва. Давайте про це не забувати.

А щодо «інструменту трансляції», то телеканал буде робитися вірними Української Православної Церкви, які є громадянами України. То, може, не потрібно розпочинати шукати чорну кішку в темній кімнаті, особливо коли її там немає.

— Яке надзавдання ви перед собою ставите?

— Надзавдання для нас сформульовано Господом нашим Ісусом Христом, який сказав своїм учням перед Вознесінням: «Йдіть, навчіть усі народи, хрестячи їх в ім’я Отця і Сина і Святого Духа». Проповідь Євангелія й є нашим надзавданням.

* * *

«День» поцікавився біографією Володимира Продівуса, який формально, очевидно, залишиться власником новостворюваного каналу УПЦ МП. На жаль, на офіційному сайті пана Володимира інформацію про його статки, власність та бізнес знайти не вдалося (зате там зазначено, що Володимир Продівус нагороджений орденом УПЦ Рівноапостольного князя Володимира). Але, за інформацією порталу Politrada, Володимир Продівус є головою ради директорів корпорації «Прем’єр-фінанс», яка об’єднує масу різнопрофільних підприємств — від заводу по випуску мінеральної води та фармакологічного підприємства до ВАТ «Мостобуд», найбільшої в країні мостобудівної компанії. Серед київських проектів компанії ВАТ «Мостобуд» — міст Метро, міст ім. Патона, Парковий, Дарницький, Московський і Південний мости. Народився Володимир Продівус у Казахстані. Рано залишився без батьків, тому, як зазначається на офіційному сайті депутата, виховувала його вулиця. До речі, Продівус — двократний чемпіон України з боксу. Сайт Politrada оцінює його статки у близько 100 мільйонів доларів.

Нагадаємо, наразі в Україні вже є низка супутникових телеканалів релігійного спрямування: духовно-просвітницький православний канал «Глас», міжнародний міжконфесійний християнський канал CNL, а також нещодавно проліцензований телеканал «Надія» Церкви адвентистів сьомого дня. Мовлять також християнські просвітницькі радіостанції «Еммануїл» і «Радіо Марія».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати