Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Кілерство набуває сицилійського розмаху

04 грудня, 00:00

Чергове "резонансне" вбивство в Одесі - великого підприємця, власника баскетбольної команди "БІПА-Мода" Аркадія Табачника - логічне продовження конфлікту між виконавчою владою та міліцією міста.

Уже кілька місяців о десятій годині вечора місто прикипає до екранів телевізорів. Сюжети новин муніципальної телекомпанії розповідають одеситам про зрощення міліції з кримінальними "авторитетами" Одеси. Кидають в жах обивателя обов'язкові кадри з показом жертв чергових убивств і розстріляних "іномарок".

Якщо хтось бажає отримати комплект детектива без скорочень, то варто купувати пресу, яка патронується двома місцевими лідерами - Боделаном і Гурвіцем. Там, де мера звинувачує "Ангел" (один з "авторитетів" ще з часів знаменитого "Карабаса") - це продукт від обласного голови. Якщо читаємо інтерв'ю у відповідь Гурвіца з "наїздом" на начальника обласної міліції і його першого заступника (мовляв, сприяли звільненню карного злочинця!) - це вже преса голови міського.

А фабула конфлікту проста. Після вбивства редактора "Вечірньої Одеси" Бориса Дерев'янка відразу звільнили начальника міської міліції А. Берладіна. Причини визначалися туманно: щось "завалив", чогось не додивився. Але всім було ясно - когось треба покарати! І покарали. На зміну А. Берладіну київське начальство прислало іншого полковника, з іншої області. Мабуть, це призначення і стало сигналом до пропагандистської атаки мерії на керівництво всієї одеської міліції.

Наближаються вибори. Президент першим подав приклад регіональної "вертикалі" - замкнув на себе всі "силові" структури. Ця практика мало чим відрізняється від доперебудовного часу. Місцева політична еліта нічого не вигадує. Вона просто копіює свого патрона, бо розуміє - сварити за наслідування себе єдиний гарант дотримання Конституції навряд чи буде...

І якщо під час піку виборчої кампанії в оточенні мера або губернатора виявиться "чужий", який погано розуміє значення слів і дій свого патрона, то де гарантія, що в потрібний момент у потрібному місці раптом з'являться непотрібні свідки в міліцейських мундирах? Надії на спостерігачів, які ніби зможуть все проконтролювати й не допустити порушень закону про вибори, - вельми примарні.

Схема тиску на Президента, яку обрав мер Одеси (масова інформаційна пропаганда, рішення сесії міської ради з вимогою до Президента звільнити начальника обласного УВС і його першого заступника, телевізійне звертання міського голови до городян, в якому Е. Гурвіц приєднав до однієї компанії з "авторитетом" "Ангелом" губернатора й головного міліціонера області), заганяє керівника держави в кут.

Залишити без відповіді офіційний документ представницької влади мільйонного міста? Чи може сьогодні ризикувати голосами виборців Леонід Данилович? Наскільки важливим для нього є Причорномор'я, де зосереджено транзит із перекачування енергоносіїв, які пролягають через Україну до південної і центральної Європи, і які є стратегічно важливими для друга Бориса? Підставити під удар одну з найвагоміших постатей у близькому оточенні - міністра внутрішніх справ? Це означало б здати Кравченка опозиційній пресі, показавши тим самим, що відданість мало цінують великі боси...

Піти "на поводі" мера одного з обласних центрів? Але майже половина населення Одещини живе в сільських районах, а це означає можливу втрату надійного губернатора.

І доки відбуватиметься навколо міліції та інших "силовиків" політична гра, чекати ефективної роботи від усіх правоохоронних органів марно. Детективи, замість війни з мафією, продовжують боротьбу за власне виживання, не припиняючи бігати між місцевими начальниками, які вимагають щось "накопати" на свого опонента з іншого табору. Й оголошувати в паніці списки передбачуваних жертв (керівник місцевого управління боротьби з організованою злочинністю В. Філіппов оголосив, що їх буде дев'ять!).

І це в місті, де запах нафти посилюється з кожним днем. Де в неминучий конфлікт обов'язково увійдуть інтереси нафтобізнесу Росії і нового "каспійського" проекту, схваленого Грузією, Україною, Молдовою й Азербайджаном... Невже наші "силовики" вважають, що відома істина "там, де ділять нафту - стріляють", обмине Одесу?

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати