Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ПОЛIТIНФОРМАЦIЯ

12 листопада, 00:00

Віктор МЕДВЕДЧУК: «Влада має виконувати рішення народу...»

Якщо негативні тенденції в політиці, економіці і соціальному житті збережуться протягом ще двох місяців, країна вступить в період системної кризи, заявив під час зустрічей в Криму лідер об'єднаних соціал-демократів Віктор Медведчук. Він вважає, що нова українська влада не займалася розв'язанням нагальних проблем населення. «За цей час ми пережили м'ясну, бензинову, цукрову кризи. Додатково на нас чекає холодна зима», — говорить Медведчук. Він назвав виявом кризи влади відсутність постійної підтримки уряду Єханурова і рішень Президента у Верховній Раді. «Не було навіть спроби створити коаліційну більшість, що є серйозною помилкою в державному управлінні. Звідси і всі провали, які ми спостерігаємо», сказав лідер есдеків. На його думку, новій владі нічого святкувати, і відзначати річницю Майдану немає сенсу. «Обдурили сотні тисяч людей, які замість обіцянок кращого життя отримали зростання цін і тарифів», — каже Віктор Медведчук.

На думку лідера СДПУ(О), Верховна Рада має створити спеціальну комісію з контролю за витрачанням коштів, виручених від продажу металургійного комбінату «Криворіжсталь». В. Медведчук нагадав кримчанам, що фракція СДПУ(О) в парламенті України вже розробила законопроект про розподіл коштів від продажу металургійного комбінату. Зокрема, есдеки пропонують 7 млрд. грн. спрямувати на компенсацію радянських вкладів, 2,5 млрд. грн. — на заходи у сфері охорони здоров'я, передусім на боротьбу з туберкульозом, онкологічними захворюваннями, ВІЛ/СНІДом. Ще 2,5 млрд. грн. пропонується спрямувати на будівництво житла для молоді, 1,75 млрд. грн. — на будівництво житла для військовослужбовців, 1 млрд. грн. — на розв'язання екологічних проблем і соціально-економічний розвиток Кривого Рогу і так далі. Законопроект уже поданий на розгляд ВР України.

Віктор Медведчук висловив упевненість, що референдум з питань вступу до НАТО і співробітництва в рамках ЄЕП обов'язково відбудеться, але, всупереч поширеній думці, проходитиме не 26 березня, як планувалося раніше, а в травні—червні 2006 року, оскільки треба дотримуватись термінів його підготовки, визначених у законі. Лідер есдеків наголошує, що проведення референдуму аж ніяк не пов'язане з парламентськими виборами. Він вважає, що «рішення референдуму будуть мати силу прямої юридичної дії, і якщо народ висловиться проти вступу до НАТО, то, отже, влада не буде мати права робити будь-які кроки в цьому напрямі, оскільки саме народ є джерелом влади... Влада має виконувати рішення народу, а не навпаки».

Лідер СДПУ(О) не виключає, що на виборах 2006 року партійний список очолить народний депутат України, глава парламентської фракції СДПУ(О) Леонід Кравчук. Про це він сказав на прес- конференції у Сімферополі. Що стосується самого Віктора Медведчука, то він збирається ввійти до першої п'ятірки партійного списку. «Якщо лідера партії немає в першій п'ятірці, то який же він лідер? Тоді треба міняти лідера», — наголосив глава українських есдеків. Він також заявив журналістам, що має намір полишити свій партійний пост у разі, якщо на виборах 2006 року СДПУ(О) не подолає 3-відсотковий бар'єр. «Однозначно покину, — говорить В. Медведчук. — Я вважатиму це поразкою для партії і особисто для себе як керівника партії. Природно, мені треба буде займатися іншою справою». При цьому він наголосив, що Соціал-демократична партія України (об'єднана) буде брати участь в майбутніх виборах до рад всіх рівнів як самостійна політична сила: «Партія вирішила не ховатися ні за чиї спини, не користуватися авторитетом когось і самостійно вести боротьбу за довіру громадян як на виборах до місцевих рад, так і на виборах до Верховної Ради України», повідомляє Микита КАСЬЯНЕНКО , Сімферополь

Секрет мерського «довгожительства»

2006 року столиця обиратиме нового мера. Головна інтрига: чи піде на третій термін нинішній міський голова Києва Олександр Омельченко. Рідний син, народний депутат Олександр Омельченко вважає, що у батька ще є порох у порохівницях: «Як політичний діяч він мусить іти. Для цього достатньо провести соціологічне дослідження й подивитися, хто користується найбільшою підтримкою киян». На зауваження стосовно того, що останнім часом у Омельченка-старшого падає рейтинг, Омельченко-молодший відповідає: «Так, але навіть сумарно це зниження рейтингу менше, ніж збільшення рейтингу в усіх конкурентів Сан Санича». За даними опитування, проведеного Центром соціологічних і політичних досліджень «Соціовимір» у жовтні ц.р. (опитано 408 киян), Омельченка дійсно підтримують 25,1% респондентів, 13,7% — Миколу Томенка й 10,9% — Віталія Кличка. Останнього багато хто бачить мером, але, можливо, його політична доля складеться інакше, й прізвище Кличка стане окрасою виборчого списку НСНУ, рейтинг якого вельми потребує подібного підживлення.

Проте, на думку, зокрема, політолога Віталія Бала, непереможність Олександра Омельченка — це технологічний міф. «Щоб його випередити, треба знайти людину, схожу на Омельченка за психотипом», — вважає експерт. Таким кандидатом декому здається глава громадянського об'єднання «Вибір», колишній мер Києва Іван Салій. Але нині він перебуває у нижньому діапазоні рейтингу. Там же перебувають й інші кандидати з мерськими амбіціями: народні депутати Микола Мартиненко, Леонід Черновецький, Михайло Поживанов і Володимир Яловий.

Політичну живучість Олександра Омельченка політолог Сергій Дацюк пояснює тим, що «Сан Санич уміє з усіма домовлятися». Ще один учасник недавнього круглого столу «Вибори мера столиці: хто на старті» — «нашоукраїнець» Борис Безпалий також відзначив політичну гнучкість нинішнього міського голови Києва й підтвердив, що з Омельченком конкурувати нелегко: «У нього є стабільний електорат, який на нього орієнтується, який чекає від нього поступового поліпшення. Ця електоральна група може звузитися, але залишиться домінуючою». На думку Б. Безпалого, на майбутніх мерських виборах «переможе або Омельченко, або диво...», повідомляє Олена ЯХНО , «День»

В Україні з'явиться «рейтинг корупції»

Україна дійшла до корупційної межі. Таким є невтішний висновок науково-дослідницької фундації «Антикорупційний комітет «Межа», до складу якої увійшли відомі в Україні соціологи, юристи, громадські діячі. Зокрема, добре знайомі читачам «Дня» соціолог Євген Головаха, правозахисник Семен Глузман, політологи Євген Камінський та Сергій Толстов і ін. Серед головних цілей, які ставить перед собою фундація, не тільки моніторинг та збір фактажу щодо корупційних проявів, але й всебічне вивчення корупції як деструктивного явища й розробка адекватного українським реаліям алгоритму протидії їй. Організатори фундації відзначають безплідність зусиль старої і нової української влади по подоланню корупції, і на противагу їй пропонують свій механізм боротьби з цим ганебним явищем. Так, на думку члена експертної ради фундації, заступника директора Інституту соціології НАНУ Євгена Головахи , мінімізувати корупційні прояви здатне лише розширення заможного прошарку населення, середнього класу, який не буде зацікавлений у тому, щоб з нього брали побори.

На даному етапі науковці серйозну ставку роблять на соціологічні дослідження. Саме вони мають поставити чіткий діагноз нашому суспільству, який потім допоможе підібрати і правильні ліки. Так, нещодавно за ініціативи «АКМ» було проведене дослідження, що мало на меті виявити місце та роль явища корупції у свідомості українців на прикладі м. Стрий Львівської області (участь у опитуванні взяло 400 респондентів). Дослідження було презентовано днями в Києві. Воно виявило, що під корупцією переважна більшість опитаних розуміють «хабарництво», «перевищення посадових повноважень для особистого збагачення», «шахрайство, нечесність», «кругову поруку». Особисто з фактами корупції протягом останнього року стикалися 30% мешканців Стрия та 29% членів їхніх родин. Переважно — в лікарнях, ВНЗ, податковій інспекції, відділеннях міліції, ДАІ. 43% опитаних зазначають, що змушені були платити хабарі під тиском чиновників. На жаль, незважаючи на обіцянки нового Президента та його команди, тільки 3% стрийчан помітили після виборів 2004 року суттєве покращення ситуації, пов'язаної з корупцією. 47% же вважають, що масштаби корупційних явищ не змінилися, а 5% помітили їх збільшення.

Ще одним ефективним механізмом боротьби з корупцією, на думку фундаторів, може стати започаткований АКМ Народний проект «Біла книга: факти корупції та порушення прав людини в Україні». Співавторами цього колективного доробку АКМ запрошує стати усіх небайдужих громадян, що потерпали від корупції. Протягом цієї дослідницької роботи планується здійснити своєрідний громадський аудит корумпованості всіх основних державних інституцій, провідних політичних сил та їхніх лідерів, що дасть змогу визначити їхнє місце в корупційному рейтингу. Свій корупційний рейтинг отримають регіони, галузі, окремі посадовці, політики. Фундатори обіцяють, що для них не буде «священних корів». Навпаки, стверджують вони, особлива увага приділятиметься корумпованим VIP-персонам, адже вони найбільше шкодять державі і суспільству повідомляє Юлія ЗБРИЗЬКА.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати