Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

ВИБОРИ-2004

15 липня, 00:00

На сьогодні найгострішими проблемами виборчої кампанії в Україні є складання списків виборців, організація голосування за кордоном та участь національних спостерігачів від громадських організацій у процесі спостерігання за виборами, вважає голова Центральної виборчої комісії Сергій Ківалов. «Я знаю, що стурбованість викликає відсутність у законі України «Про вибори президента України» норми про спостереження за виборами українських спостерігачів, і я також поділяю цю стурбованість», — сказав С. Ківалов у вівторок під час зустрічі з керівниками дипломатичних місій країн Європейського Союзу. «Ми сподіваємося, що Верховна Рада України все ж таки повернеться, наприклад, у вересні, до закону і до нього будуть внесені поправки. Але вже сьогодні я відповідально заявляю, що Центральна виборча комісія зацікавлена в роботі й міжнародних, й національних спостерігачів. Ми відкриті, ми будемо співпрацювати, ми готові до співпраці, оскільки це все допоможе проведенню демократичних і законних виборів», — заявив голова ЦВК. Він також поінформував співрозмовників про те, яку роботу здійснює ЦВК з організації голосування громадян України за кордоном, як відбуватиметься перевірка списків виборців, які плануються перші кроки на шляху створення єдиного реєстру виборців. Як повідомляє прес-служба Центрвиборчкому, зустріч відбулася з ініціативи послів країн ЄС.

Витрати кандидатів — під контроль

Центральна виборча комісія (ЦВК) постановою від 9 липня 2004 року №168 затвердила Порядок контролю за надходженням, обліком та використанням коштів виборчих фондів кандидатів на посаду президента України. Відповідно до Порядку, установи банків, в яких відкриті рахунки виборчих фондів, щодня, не пізніше 12 години, повинні подавати до ЦВК інформацію в електронній формі в захищеному вигляді засобами системи «Клієнт-банк» для формування реєстру розрахункових документів про надходження й використання коштів виборчих фондів кандидатів на посаду президента України і щотижня — виписки за рахунками цих виборчих фондів, засвідчені підписом уповноваженої банком особи та відтиском печаті банку. ЦВК під час здійснення контролю за використанням коштів виборчих фондів вибірково перевіряє наявність договорів на придбання у встановленому порядку товарів, виконання робіт, надання послуг, факт і час надходження коштів із рахунку виборчого фонду на рахунок контрагента за договором, застосування розцінок вартості одиниці друкованої площі та одиниці ефірного часу, встановлених відповідними засобами масової інформації. У разі необхідності Центрвиборчком може залучити до проведення відповідних перевірок органи Державної податкової адміністрації України. Як повідомлялося, згідно з чинним законодавством, граничний розмір виборчого фонду становить 50 тис. мінімальних заробітних плат, а для кандидатів, включених до виборчого бюлетеня для повторного голосування — 65 тис. мінімальних заробітних плат.

Говерла стане чистішою

Кандидати у президенти України, які мають, за даними соціологічних опитувань, найвищі рейтинги, перебувають із поїздками в регіонах або готуються до них. Зокрема, Віктор Ющенко тур регіонами України відкриє 16—17 липня традиційним сходженням на Говерлу, де буде проведено акцію з прибирання сміття «Очистимо Україну від бруду», повідомляє Інтерфакс-Україна.

Прем’єр-міністр Віктор Янукович побував у Хмельницькій області.

Лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко з 13 липня зустрічається з виборцями в Донецьку, Горловці, Єнакієвому, Маріуполі, Краматорську та інших містах Донецької області.

Мітинг, концерт, феєрверк...

Харківська обласна організація Народно-демократичної партії України учора провела на площі Свободи мітинг на підтримку кандидата у президенти Віктора Януковича, а також концерт і феєрверк, повідомили кореспонденту «Інтерфакс-Україна» у прес- службі міськради. Водночас прес-служба обласного виборчого штабу кандидата у президенти Віктора Ющенка поширила інформацію про те, що учасників мітингу, за її даними, збирають шляхом адміністративного тиску. Організатори мітингу планували зібрати до 100 тис. чоловік.

ХДПУ — за антикризового лідера

Християнсько-демократична партія України підтримає прем’єр- міністра Віктора Януковича як кандидата на президентських виборах. За це проголосували всі 507 делегатів IX позачергового з’їзду партії, що відбувся в середу в Києві. За словами лідера християнських демократів Віталія Журавського, «партія підтримує В. Януковича як людину, яка послідовно та постійно виступає за проведення політичної реформи», оскільки вже багато років ХДПУ виступає за політичну реформу. Крім того, «ХДПУ імпонує те, що В. Янукович виступає за розвиток відносин як з Європейським Союзом, так і з Росією». Лідер ХДПУ назвав В. Януковича «найуспішнішим прем’єром», який своєю діяльністю довів, що «є саме тим лідером, який здатен вивести країну з кризи». На з’їзді було також прийнято звернення до українського народу із закликом «підтримати єдиного кандидата від державно-патріотичних сил на президентських виборах» — В. Януковича.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати