Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Більше сумісності з НАТО

«На сьогодні ми вже можемо говорити про утворення бойової структури Сил спеціальних операцій, хоча її формування ще не закінчено», — народний депутат
21 березня, 18:33
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Сили спеціальних операцій Збройних cил України будуть сумісними із ССО НАТО. Про це вчора у себе в ФБ повідомив начальник Генштабу ЗСУ Віктор МУЖЕНКО. «З командувачем ССО Північноатлантичного Альянсу (NATO Special Operations Headquarters — NSHQ) віце-адміралом Коліном Кілрейном (Vice Admiral Colin J. Kilrain) домовилися активізувати діяльність з подальшого розвитку вітчизняних ССО», — додав він.

На сайті Міноборони також знаходимо інформацію, що в ході зустрічі генерал армії Віктор Муженко поінформував іноземних партнерів про розвиток Сил спеціальних операцій ЗСУ, який продовжується з урахуванням досвіду країн НАТО та відповідних стандартів. Сторони обговорили стан та напрямки подальшого співробітництва між Командуванням Сил спеціальних операцій ЗС України та Штабом Сил спеціальних операцій НАТО.

На спеціальному сайті МО (sof.mil.gov.ua) знаходимо, що «ССО — наймолодша та найсучасніша складова Збройних cил України. Це військова еліта держави. Наше кредо — перевага якості над кількістю. ССО — це підрозділ аналогів якому не було в історії сучасної України. Спецпризначинців навчають бути розвідником, брати участь у рейдах у тил ворога, підпільній роботі за лінією фронту і створення агентурної мережі, пошуку і евакуації полонених або заручників, антитерористичної діяльності та наданню медичної допомоги. Від інших новий підрозділ відрізняється не лише високими вимогами щодо добору кандидатів на службу — відбір у ССО проходять лише 10% кандидатів, а й підготовкою особового складу. В нові спецпідрозділи потрапляють високомотивовані, стресостійкі та досвідчені військові».

21 БЕРЕЗНЯ 2018 Р. НАЧАЛЬНИК ГЕНШТАБУ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ ВІКТОР МУЖЕНКО ТА КОМАНДУВАЧ СИЛ СПЕЦІАЛЬНИХ ОПЕРАЦІЙ НАТО ВІЦЕ-АДМІРАЛ КОЛІН КІЛРЕЙН ПІД ЧАС ЗУСТРІЧІ В КИЄВІ / ФОТО НАДАНО ПРЕС-СЛУЖБОЮ ГЕНШТАБУ ЗСУ

«Завдання Сил спеціальних операцій:

•  Заходи правового режиму воєнного і надзвичайного стану;

•  Військові інформаційно-психологічні операції;

•  Захист життя громадян та об’єктів держвласності за межами України;

•  Участь у боротьбі з незаконним обігом зброї та наркотиків;

•  Організація та підтримання дій руху опору;

•  Боротьба з тероризмом і піратством;

•  Безпека морського судноплавства України;

•  Міжнародне військове співробітництво».

Також пропонується «підготуватись до іспиту за інструкцією, розробленою в ССО США», і розписано покроково як готуватися до тренувального курсу. 

Про необхідність створення Сил спеціальних операцій ЗСУ в нашій країні йдеться давно. В якому стані сьогодні ССО і що означає сумісність із аналогічними структурами Альянсу. Коментує «Дню» народний депутат, член парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Дмитро ТИМЧУК:

— Вся законодавча база для Сил спеціальних операцій була розроблена і прийнята досить давно — ще в минулому році, — коментує «Дню». —  Створювалися ССО не на пустому місці. За основу бралися підрозділи спецназу глибинної розвідки, тобто це Головне управління розвідки Міноборони. Тобто потенціал був, але деякі структури доводилося створювати з нуля. Наприклад Центр інформаційно-психологічних операцій, або Учбовий центр ССО в Бердичеві на базі колишньої Школи прапорщиків. Спочатку там були проблеми із фінансуванням і будівництвом. Але згодом їх вирішили і на сьогодні ці структури повноцінно функціонують. Отже на сьогоднішній день гострих питань, зокрема щодо законодавчої бази ССО точно немає.

Що стосується функціонування, то ці підрозділи вже реально існують. Вони проводять активну бойову підготовку, маючи великий досвід участі в АТО. Тобто на ми вже можемо говорити про утворення бойової структури Сил спеціальних операцій. Хоча її формування на сьогоднішній день ще не закінчено, залишається певні питання щодо озброєння і технічного забезпечення. Вони мають бути не загальновійськового зразка, адже перед ССО стоять особливі завдання. Так само це стосується методики підготовки. Вона розроблялася українськими спеціалістами на основі широкого вивчення досвіду наших партнерів з країн НАТО.

Що стосується сумісності із ССО НАТО, про яку заявив начальник Генштабу. Знову ж таки, враховуючи, що ССО створювали не на рівному місці, слід зазначити, що в свій час спецназ ГУР МО брав достатньо активну участь у вченнях  і змаганнях з відповідними структурами країн НАТО. Причому це і сухопутний, і морський театр дій. До речі, представники країн Альянсу завжди відзначали високу підготовку українських бійців. Відповідно питання сумісності наших підрозділів з відповідними підрозділами країн НАТО не виникло сьогодні. І ССО, як нова структура, має також рухатися в напрямку сумісності з аналогічними структурами країн НАТО. Тим більше, якщо ми оголосили свої євроатлантичні устремління.

Щодо завдання — «захист життя громадян та об’єктів держвласності за межами України» — варто наголосити, що в свій час, ще 1990-х рр. українські посольства закордоном охороняв спецназ Служби безпеки України. Відповідно якщо потрібно було проводити якісь операції із захисту наших дипломатичних чи консульських установ закордоном, то був задіяний спецназ СБУ. Однак потім Україна пішла шляхом цивілізованого світу і змінила своє законодавство, згідно якого СБУ, як внутрішня структура, вже мала право проводити свої операції тільки всередині країни. Відповідно ці функції були покладені на інші структури, зокрема на спецназ ГУР Міноборони, до яких підключалася Служба зовнішньої розвідки, хоча їх військова складова слабша. Коли ж спецназ ГУР МО виокремили і він увійшов до Сил спеціальних операції, то цілком логічно, що ці функції зараз буде виконувати саме ця структура.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати