Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Чотири «слуги» і один самовисуванець

Результати виборів на Херсонщині не стали сюрпризом
23 липня, 11:51
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Політична партія «Слуга народу» здобула впевнену перемогу на всіх виборчих округах Херсонської області та провела до Верховної Ради чотирьох мажоритарників. Про це свідчать дані підрахунку голосів, опублікованих на сайті ЦВК. На момент написання матеріалу в усіх округах опрацьовано приблизно 90% протоколів.

Депутатом від 182 округу обраний директор юридичної фірми Павло Павліш, від 183 – головний лікар Обласної лікарні відновного лікування Вікторія Вагнєр, від 185 – директор з виробництва ТОВ «Агропроект-Юг» Володимир Іванов, від 186 – директор, ПП «ЛК-АГРО» Олексій Ковальов. Єдиним кандидатом, який переміг опонента від «Слуги народу», став самовисуванець по 184 округу, місцевий підприємець Ігор Колихаєв.

Підтримка «Слуги народу» в округах коливається від 47% до 52%. На другому місці – «Опозиційна платформа – за життя», яка отримала підтримку на рівні 15-17%, за винятком округу 185, де ця політсила отримала 23%. В округах 182 і 183 на третьому місці розташувалася «Європейська солідарність» (приблизно 7%), на четвертому – «Батьківщина» (5%). На 184 і 185 округах третє місце посіла Радикальна партія Олега Ляшка (орієнтовно 6%).

Явка виборців на Херсонщині становила 43,9% виборців. Це один із найнижчих показників по Україні.

За даними спостерігачів громадської мережі ОПОРА, загалом голосування на позачергових виборах до Верховної Ради на Херсонщині відбувалось у цілком демократичний спосіб з дотриманням основних положень законодавства. Довготермінові та короткотермінові спостерігачі ОПОРИ, які проводили спостереження впродовж дня, сигналізували про відсутність критичних проблем в організації процесу голосування чи серйозних потенційних загроз встановленню результатів волевиявлення громадян.

Однак не обійшлося без низки порушень і особливостей. Традиційними порушеннями, за даними ОПОРИ, стали ігнорування правил процедури видачі бюлетенів виборцю (1 замість 2 членів ДВК на 185-му та 186-му окрузі), невідповідність розмірів дільниць кількості виборців, спроби виборців голосувати без належних документів, що посвідчують особу, та поза кабінками, нестача скриньок та кабінок для голосування.

У Херсоні на виборчій дільниці № 650783 виборець з посвідченням журналіста сховав один з бюлетенів в кишеню, а коли це помітили члени комісії та спостерігачі, швидко вкинув його в скриньку. Ще один факт спроби виносу виборчого бюлетеня зафіксовано в Херсоні в мікрорайоні «Корабел», де 50-річний чоловік намагався винести з дільниці два незаповнених бюлетені. Окрім того, одним із кандидатів по 186-му округу в місті Гола Пристань біля ДВК № 650258 за підозрою в контролі над голосуванням виборців та участі у мережі скупівлі голосів було зафіксовано жінку. Працівники поліції виявили в неї перелік осіб з мобільними телефонами, що мали проголосувати за кандидата Євгена Рищука.

Впродовж дня голосування станом на 20:00 до поліції Херсонщини надійшло 86 повідомлень про можливі порушення виборчого законодавства, повідомляють спостерігачі ОПОРИ. Найбільша кількість інформацій пов’язана з незаконною агітацією (37). За фактами з ознаками кримінальних правопорушень відкриті 9 проваджень: 5 – за неправдиві повідомлення про замінування виборчих дільниць, 3 – за незаконне використання виборчого бюлетеня та одне – за підкуп виборців.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати