Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Дев’ятий день голодування...

22 травня о 9.30 активісти закликають усіх прийти на акцію під Адміністрацію Президента в підтримку Олега Сенцова та інших політв’язнів «Досить сидіти!»
21 травня, 19:20
ФОТО REUTERS

21 травня в Києві (УКМЦ) відбулася прес-конференція, присвячена голодуванню політв’язня Олега Сенцова, в якій узяли участь його двоюрідна сестра Наталія Каплан, адвокат, правозахисники та представник українського МЗС. За словами адвоката Дмитра Дінзе, Олег зважився на голодування, оскільки втомився чекати яких-небудь дієвих кроків як з російського, так і з українського боку в розв’язанні проблем звільнення політичних в’язнів, вирішивши виступити певним миротворцем. Від юридичного шляху — написання скарг до конституційного суду  — він відмовився, аргументуючи це тим, що не вірить у російське правосуддя. Про своє звільнення Олег нічого не казав, але голодуватиме до кінця, навіть фатального, заради інших ув’язнених, розповіли адвокат і сестра Сенцова. Своє голодування Олег почав на тлі пороку серця, а також ревматизму нижніх кінцівок. За об’єктивними оцінками медиків, із урахуванням підготовки, Сенцов зможе протриматися два місяці. Наразі адміністрація в’язниці перевела його до ізолятора, де за його станом спостерігають медики. «Він голодуватиме до кінця... Він не йтиме ні на які поступки», — наголосив адвокат.

Як повідомила прес-секретар МЗС України Мар’яна Беца, голодування Сенцова стало несподіванкою, і в пріоритетах міністерства залишається його звільнення. Крім цього, вона вважає, що проблему можна розв’язати, продовжуючи дипломатичну кампанію, організовуючи тиск іноземних партнерів і продовжуючи інформувати про це громадськість. «Як тільки до нас надійшла інформація про голодування, ми направили в наше консульство запит про дозвіл на зустріч. За чотири роки нам жодного разу так і не надали можливості побачитися з ним. Протягом останнього року було 20  звернень про зустріч із Сенцовим, але російська влада ігнорує їх, аргументуючи це тим, що ув’язнений є громадянином РФ. У будь-якому разі, ми можемо використовувати ці звернення в суді», — розповіла Беца. Також вона додала, що перемовини тривають, але розкривати їхні подробиці МЗС не може, щоб не зашкодити цьому процесу.

ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Що може зробити громадськість? Адвокат Дмитро Дінзе вважає, що «це питання можна вирішувати лише юридичним шляхом». «Як повідомили мені російські правозахисники, дізнавшись про голодування, вони не зможуть вплинути на владу, бо вимоги Олега нездійсненні. Але не як юрист можу відповісти, що потрібно влаштовувати протести, вимагати звільнення, адже суспільство має велику владу, але недооцінює себе», — сказав він.

Також на конференції предтавник «Комітету солідарності з кримськими заручниками», правозахисник Максим Буткевич анонсував громадську акцію «Досить сидіти!», яка відбудеться 22 травня перед будівлею Адміністрації Президента. Учасники вимагатимуть від влади прозорих дій у розв’язанні проблем звільнення політв’язнів.

Нагадаємо, що 14 травня Олег Сенцов, засуджений за нібито підготовку терористичної акції на території РФ, оголосив голодування з вимогою звільнити всіх українських політичних в’язнів. Щоб привернути увагу, він зробив це перед початком Чемпіонату світу з футболу, який пройде в Росії.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати