Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Хто буде після в.о.?

«Команда Резніченка» залишить посібник для майбутніх голів ОДА
01 липня, 20:06

Президент України Володимир Зеленський звільнив дніпропетровського губернатора Валентина Резніченка. На губернаторській посаді останній пропрацював з березня 2015 року, змінивши Ігоря Коломойського. Багато хто чекав, що Дніпропетровщина перетвориться на арену гострого протистояння, а самого Резніченка пов’язували з головою Адміністрації Президента Борисом Ложкіним. Проте нічого подібного не сталося і всі чотири з гаком роки у Дніпропетровській області панував відносний спокій. Новий голова ОДА, який прийшов у владу з бізнесу, виявився дуже небагатослівним і дистанціювався від політики. Натомість «команда Резніченка» зайнялася реалізацією численних будівельних проєктів — будівництвом енергоекономних котельних, реконструкцією шкіл і дитсадків, ремонтом доріг і розчищанням водойм. Один із радників губернатора, його постійний спікер Юрій Голик навіть вигадав популярний слоган, що став мемом у інтернеті — «Не ной, а строй!».

Така творча діяльність губернатора, з огляду на все, подобалася у столиці. Президент України Петро Порошенко і його дружина неодноразово брали участь у відкритті нових об’єктів, зокрема найбільшого державного прапора України, який встановили у нагірній частині Дніпра. Симпатизували голові ОДА і багато активістів.

Так чи так, але після обрання Володимира Зеленського на сайті інтернет-представництва Президента України з’явилася електронна петиція з проханням залишити Валентина Резніченка головою Дніпропетровської облдержадміністрації. В інтернеті з’явився і значний список будівельних об’єктів, якими займається «команда Резніченка».  Роздуми на Банковій тривали понад місяць, проте чаша терезів врешті-решт схилилася не на користь чинного губернатора, що засмутило багатьох мешканців Дніпра та області.

Одним із перших на відставку губернатора відгукнувся міський голова Дніпра Борис Філатов. «Ти прийшов до ДніпрОДА нам на зміну. Я знаю, як тобі було важко. Важче, ніж усім іншим губернаторам разом узятим. Ти порозумівся з усіма. Не істерив, не інтригував, не робив капостей, не зловживав владою, не зіштовхував людей лобами. Просто чесно працював», — написав у «Фейсбуці» міський голова Дніпра. Філатов зазначив, що спочатку їх взаємини з Резніченком не залагодилися, хоча потім вони здружилися. «На відміну від більшості політиків — ти просто порядна людина», — написав Борис Філатов.

Сам Валентин Резніченко був, як завжди, гранично стислим. Він зазначив, що останні чотири роки були творчими для Дніпропетровської області і про них «можна написати цілу книжку».

Висловився щодо цього і радник голови ДніпрОДА Юрій Голик. На своїй сторінці у соціальній мережі він написав, що дякує всім платникам податків Дніпропетровщини, які допомогли зробити так, щоб область розвивалася. «Усе, що ми зробили, — вже історія і фундамент для подальшого розвитку», — резюмував Ю.Голик. В одному з інтерв’ю він поділився таємницями ефективної роботи «команди Резніченка». «З одного боку, ми різали всі непотрібні витрати і зменшували бюджет проїдання, а з другого, ми збільшували бюджет розвитку і через «Proоzоrrо» вкидали гроші на відкритий ринок приватним компаніям. Компанії будували нові дороги, школи, дитсадки і лікарні і сплачували податки, зокрема до місцевих бюджетів. Це вже як маятник працює, і не маятник, а піраміда в гарному сенсі цього слова. Що більше ти туди вкидаєш, то більше повертається», — розповів він. Про таємниці успіху радник губернатора написав велику книжку на 500 сторінок, яка може стати посібником для державних менеджерів. За словами Ю.Голика, їм вдалося ефективно перебудувати роботу Дніпропетровської облдержадміністрації і успішно просувати реформу місцевого самоврядування. За кількістю створених об’єднаних територіальних громад область вийшла на перше місце в Україні. У «команді Резніченка» неодноразово заявляли про те, що після завершення децентралізації адміністрації будуть не потрібні, а сам Резніченко може виявитися останнім губернатором Дніпропетровщини.

Проте цей прогноз, з огляду на все, не справдався. Одразу після виборів Президента України місцеві ЗМІ почали готувати на посаду губернатора різних впливових людей, передусім з оточення Ігоря Коломойського. Називалося й ім’я заступника голови облради Святослава Олійника. Прозвучала в пресі також жорстка критика діяльності «команди Резніченка». Так, сільський голова Єлизаветівки Максим Голосний, що прославився плакатом «Переписала хату на кота», пригрозив губернаторові судом за жахливий стан сільської дороги. А голова постійної комісії Дніпропетровської облради з питань забезпечення правоохоронної діяльності Владислав Бородін у своєму інтерв’ю виданню «Закон і бізнес» стверджує, що «останнім часом відносини між Дніпропетровською обласною радою і Дніпропетровською обласною державною адміністрацією значно ускладнилися». «Депутатський корпус був невдоволений тією політикою адміністрування фінансів області, яку вела Дніпропетровська ОГА. Часто-густо там йшли на обман і розподіляли фінанси області не під обіцяні об’єкти, а під конкретних підрядників, інколи безпосередньо афільованих з адміністрацією. Тобто кошти призначалися лише для «своїх» людей», — каже депутат (https://zib.com.ua/ua/138282deputat_dnipropetrovskoi_oblradi_prokomenuvav_vidstavku_glav.html).

Наскільки справедливою є така критика, ймовірно, покаже час. А поки що Президент В.Зеленський вирішив призначити виконувачем обов’язків голови Дніпропетровської облдержадміністрації. Ним став один із заступників Валентина Резніченка — 42-річний Дмитро Батура. Цілком імовірно, що ця постать тимчасова — на період до закінчення виборів і появи нового уряду України.

Про нового керівника Дніпропетровщини відомо, що у минулому він — випускник фізкультурного інституту, учасник турнірів з боротьби дзюдо. Щоправда, пізніше здобув другу освіту фінансиста і практично все життя пропрацював у комерційних структурах. Перед приходом до Дніпропетровської ОДА кілька років працював у місцевому відділенні Олімпійського комітету. Це дало підстави для розмов про те, що в.о. губернатора — нібито людина, близька до глави парламентського комітету з питань бюджету, народного депутата від БПП Андрія Павелка. Останній багато років працював в обласних структурах, що займаються розвитком спорту, зокрема футболу, яким опікувався також бізнесмен Ігор Коломойський. Останнім часом Павелко частенько бачили з іншою авторитетною людиною — Олександром Петровським, який прославився підтримкою УПЦ КП, а потім і ПЦУ. Проте, найімовірніше, конспірологічні версії жодного стосунку до нового керівника області не мають. «Він справді раніше був помічником народного депутата А.Павелка і відомий як людина, регулярно присутня на важливих спортивних і культурних заходах, що їх організовула ОДА», — каже у згаданому інтерв’ю В.Бородін. Цілком імовірно, що нове призначення пояснюється вельми банальними причинами. «Очевидно, що в Адміністрації Президента вибір був невеликий і призначення Д.Батури тимчасово виконуючим обов’язків голови ОДА зумовлений тим, що він єдиний працюючий заступник, що не перебуває у відпустці», — вважає депутат. 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати