Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Iнтелектуальний «бенкет»

У Києві Міжнародний день філософії відзначили безпрецедентною подією — першим Всеукраїнським конкурсом стартапів
15 листопада, 19:34
ВОЛОДАРЕМ ГРАН-ПРІ СТАВ ДИСКУСІЙНИЙ КЛУБ CAFE PHILOSOPHIQUE LVIV. НА ФОТО — ОДИН ІЗ ЙОГО ЗАСНОВНИКІВ РОМАН ОКСЕНЮК

Наразі у суспільстві зростає інтерес до філософії, а її присутність стає дедалі помітнішою у громадському та публічному просторі, стверджують дослідники. Водночас доволі багато людей досі сприймають філософію як абстрактне явище. Саме задля спростування цього міфу та підтримки проектів філософського спрямування Український філософський фонд, Інститут філософії НАН України, Академія публічного управління України, Соціологічний центр імені Н.В. Паніної створили конкурс філософських стартапів. Як наголосив доктор філософських наук, професор Олег ХОМА, це «перший у вітчизняній інтелектуальній історії захід, учасниками якого стали самодіяльні філософські ініціативи, що останніми роками стали помітним соціальним явищем».

СПІЛКУВАННЯ ПОЗА ФОРМАТОМ: ЛАРИСА ІВШИНА ТА ДИРЕКТОР ІНСТИТУТУ ФІЛОСОФІЇ ІМ. Г. С. СКОВОРОДИ АНАТОЛІЙ ЄРМОЛЕНКО (НА ФОТО — ДРУГИЙ ПРАВОРУЧ)

Насамперед конкурс покликаний привернути увагу до публічних форм філософського дискурсу та комунікації, які виходять за межі усталених інституційних академічних форматів. За словами директора Інституту філософії ім. Г.С. Сковороди Анатолія ЄРМОЛЕНКА, дуже важливою є підтримка та розвиток публічності філософії у суспільстві, посилення її впливу на інтелектуальне і суспільне життя в Україні.

ОЛЕГ ХОМА

КСЕНІЯ ЗБОРОВСЬКА

Цікаво, що деякі проекти не є класичними стартапами, адже мають досить поважний вік існування. Так, справжнім патріархом українського філософського руху можна назвати Міський філософський клуб «Позиція», який базується у Миколаєві ще з 2002 року.

Організатори запевнили, що було важко обрати переможця, бо всі стартапи, представлені на конкурсі, вже є переможцями. Володарем Гран-прі став дискусійний клуб, Cafe philosophique Lviv.

ЛАРИСА ІВШИНА

«Це місце зустрічі людей, яким цікава філософія. У нас вони можуть знайти відповіді на питання, які виникають у них. В академічному середовищі завжди є позиція викладача і позиція студента. Часто це заважає молодим людям вільно висловлювати свою думку. У нашому просторі кожен може взяти участь в обговоренні, а всі заходи безкоштовні. Тут люди не бояться бути щирими та відкритими», — розповідає один із засновників клубу Роман Оксенюк.

Нагадаємо, що в «Дні» завжди було особливе ставлення до філософії. Свідченням цього було створення ще в перші роки існування газетної рубрики «Лавка філософа». Одним із перших її авторів став український філософ зі світовим ім’ям Сергій Борисович Кримський. Завдяки публікаціям у газеті, про нього дізналося не лише академічне середовище, але і публічний простір. Цікаво, що певною мірою Сергія Борисовича теж можна назвати стартапером, адже він вивів філософські роздуми на загальний простір.

ОЛЕГ ХОМА ТА СЕРГІЙ ПРОЛЕЄВ

СВІТЛАНА БАЛІНЧЕНКО

Після нагородження відбулася конференція, на якій учасники дискутували про чинники розвитку філософії серед неспеціалізованих спеціальностей, співпрацю між громадським сектором і академічним середовищем, недопускання зведення публічної філософії до баналізації.

Також прозвучала на перший погляд нестандартна ідея участі філософів у містобудуванні. «Як це не дивно, але у забудовників є попит на філософів. Будівлі — це один з найважливіших продуктів якості нашого життя. І забудовники теж хочуть робити це якісно та гарно. Для цього вони потребують досліджень від урбаністів або філософів. Однак варто зауважити, що урбаністика без філософії є лише технічними вимогами. А філософи шукають сенси того, що несе дім для мешканців та яким він має бути зроблений», — зазначає Євгенія Селезньова, яка представляла журнал «Про|странство», один зі стартапів, що брав участь у конкурсі.

АНЖЕЛА БОЙКО

ПАВЛО БАРТУСЯК

Наприкінці конференції головний редактор газети «День» Лариса Івшина запропонувала засновникам стартапів та представникам філософського середовища об’єднатися на сторінках «Дня». «Ми творимо розумний світ протягом 22-х років. Суспільство оновлюється та прагне нових потреб. Закликаю авторів стартапів долучитися до нас, аби зробити окрему гілку на нашому сайті. На ній будуть публікуватися анонси різноманітних подій, присвячених питанням філософії. Таким чином відбуватиметься поширення інформації серед людей. Згодом на основі подібних заходів писатимуться рецензії та статті», — зазначила Лариса Олексіївна. І ця ідея одразу отримала одностайну підтримку!

КАТЕРИНА МОЦАРЕНКО

КСЕНІЯ ЗБОРОВСЬКА ТА РУСЛАН МИРОНЕНКО

Докладніше — у наступних номерах «Дня».

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати