Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Меган Келлі проти Володимира Путіна

Що саме і як говорив російський президент в інтерв’ю журналістці NBC — свідчить, що економічне становище Росії зовсім не блискуче
07 червня, 10:39
МЕГАН КЕЛЛІ ДОВЕЛА ВОЛОДИМИРА ПУТІНА ДО «СКАЗУ», ПРИ ЦЬОМУ ЗАЛИШАЮЧИСЬ СПОКІЙНОЮ ТА ВПЕВНЕНОЮ / ФОТО РЕЙТЕР

Надто вже він нервував і грубіянив, відповідаючи на незручні запитання. Спочатку Володимир Володимирович зробив кокетливу заяву, що він, мовляв, не є європейським лідером, оскільки інші лідери його таким не вважають. Пожартував про Трампа, на якого тепер, мовляв, як на імперіалістів за радянських часів, можна навіть погану погоду списати, після виходу США із Паризької угоди щодо клімату. Зізнався, що Росія зрадіє, якщо НАТО розвалиться, і назвав цей блок знаряддям американської зовнішньої політики. Поцікавився, якщо НАТО ні на кого не збирається нападати, то навіщо збільшувати військові витрати? Яким місцем люди в Америці думають, запитував Путін, коли радять представникам європейських країн не їхати до Росії на конференцію щодо боротьби з тероризмом. Це, зазначимо, в умовах, коли Росія підтримує терористів на Донбасі.

Але почалися незручні запитання — і грайливо-напористий тон Путіна одразу зник. Келлі озвучила висновок американських спецслужб про втручання Росії в хід американських виборів. Путін роздратувався: «Я читав ці звіти — там лише припущення і висновки». А де ж конкретика? Адреси, явки, паролі тощо. І взагалі, як вважає Путін, незалежних джерел інформації, на які вказала йому американська журналістка, у природі не існує. Всі давно куплені. Він за російськими ЗМІ судить, де незалежних давно вже не лишилося.

А ще, визнавши роль США як єдиної наддержави, Путін гордо заявив про наявність у Росії привілею суверенітету. Ось у Меркель та інших західноєвропейських лідерів суверенітет обмежений, а у Росії, Китаю, Індії, ще у пари-трійки країн на кшталт Північної Кореї й Ірану — ні. І провів думку про «вашингтонський обком», який у НАТО рулить.

На зауваження Келлі, що у хакерів, які втручалися в американські вибори, російські IP-адреси, які в інтернеті — як відбитки пальців, Володимир Володимирович, який в інформаційних технологіях не сильний, відреагував дуже емоційно, але безграмотно: «Які відбитки пальців? Скажіть іще про відбитки копит, рогів... Чиї це відбитки??? IP-адреси взагалі можна вигадати. Знаєте, скільки таких фахівців? Вони зроблять так, що з Вашої домашньої адреси діти Ваші надішлють. Ваша трирічна дівчинка може здійснити таким чином цю атаку. Є такі фахівці у сфері цих технологій, що вони Вам що завгодно придумають, а потім кого завгодно звинуватять. Це не докази. Це спроба перекласти проблему з хворої голови на здорову. А проблема не в нас. Проблема всередині американської політики», тобто в опозиції Трампу.

Ті, хто на IT знаються, з подібних аргументів російського президента вголос сміялися. Тут йому вказали, що навіть Трамп говорив, що Росія стоїть за атаками хакерів. І Путін, пам’ятаючи, що кращий захист — напад, звинуватив західних журналістів у втручанні в російську внутрішню політику: «Ви подивилися б, що ваші колеги у нас роблять: вони просто з ногами забралися в нашу внутрішню політику, на голову нам сіли, ноги звісили і жуйку жують». Інша справа — свої журналісти, підконтрольні! Путіна прорвало, і пішов потік лайок: «Таку маячню несуть! Ви зовсім там з’їхали з глузду чи що!»; «Це просто істерія! Треба припинити це марне, шкідливе базікання!» (про втручання Росії у вибори). Ще Путін дорікнув американцям, що вони нібито 5 млрд витратили на підтримку опозиції... в Україні. Так і сказав: «в Україні». Він спершу вимовив прийменник, потім паузу зробив, думав, чи не виправитися, але, врешті-решт, видавив: «Україні». Відчувалося, як важко йому це далося.

Про санкції російський президент сказав, ніби вони підштовхнули розвиток деяких галузей економіки, зокрема високотехнологічних. Ловити за руку все одно не будуть! Але краще б санкції скасувати, тому що деяких збитків вони завдали. Тут-то й причина. Валютні ресурси ось-ось вичерпаються, Путін так сподівався вплинути на Трампа, а Келлі своїми запитаннями зовсім не в той бік завела.

Володимир Володимирович зізнався, що Росія не може виконати Мінські угоди — звичайно, через українську владу. А про війну на Донбасі сказав Келлі: «Ви самі цю кашу заварили!». От і їжте.

Далі відповіді пішли за принципом: а у вас в Америці лінчують негрів! На запитання, чому ви підтримуєте «злу людину» в Сирії, Путін лицемірно заявив: «Ми захищаємо не стільки Асада, скільки сирійську державність. Асад здійснював помилки? Так, напевно, чимало. А ті люди, які йому протистоять, вони що, ангели чи що? Це хто там людей убиває, дітей страчує, хто голови відрізує?.. З приводу людей, які були вбиті, постраждали від використання зброї, зокрема хімічної зброї. Це хибна інформація, на сьогодні ми абсолютно переконані, що це — просто провокація. Асад цієї зброї не застосовував. Усе це було зроблено людьми, які хотіли його в цьому звинуватити». Якщо інформація Путіна не влаштовує, вона завжди хибна.

На закінчення російський президент висловив готовність допомогти боротися з бідністю в Африці. Адже Келлі запитувала у нього про бідність у Росії. І Путін відповів піднесено-бюрократично: «Ми не можемо чекати надто довго, тому держава повинна своїми способами, своїми інструментами таким чином перерозподіляти ресурси, щоб підтримувати тих, хто перебуває у доволі скрутному становищі, у складній життєвій ситуації. Таких інструментів у нас багато. Наприклад, це підтримка сімей із невеликими доходами у сплаті житлово-комунальних платежів». І пообіцяв Келлі материнський капітал, якби вона була російською громадянкою. Африканці йому, очевидно, ближчі за росіян.

Я тут нещодавно передивлявся чудовий серіал «Бригада» і звернув увагу, наскільки Путін, який виступає з інтерв’ю на Петербурзькому форумі, схожий на його персонажа Сашу Бєлого, який виступав по телебаченню під час виборчої кампанії в Думу. Видно, з кого російський президент бере приклад. Фактично Путін озвучив єдиний меседж: «Заткніться!». Російська аудиторія все це, звісно, схаває. А от американська, симпатії якої намагався завоювати Путін, — навряд чи.


КОМЕНТАРІ

«БУЛО ПОМІТНО, ЩО ПУТІН ВИГЛЯДАВ РОЗДРАТОВАНИМ...»

Стівен ПАЙФЕР, старший науковий співробітник Iнституту Брукінгза, екс-посол США в Україні, Вашингтон:

— Меган Келлі поставила складні питання президенту Путіну, було помітно, що він почувався некомфортно і дійсно, виглядав роздратованим під час цього інтерв’ю. Ми вже звикли до того, що Путін не говорить правду публічно, але це інтерв’ю було особливо показовим у цьому відношенні. Тож не дивно, що він знову заперечував будь-яку причетність російського уряду до хакерства під час президентських виборів у США, але він, здавалося, відступив від своїх попередніх заяв про те, що до злому можуть бути причетні «патріотичні росіяни». Він спочатку заперечував, що посол Кисляк зустрічався з людьми, пов’язаними з кампанією Трампа, хоча це встановлений факт, що посол Кисляк мав такі зустрічі, потім він обмовився і сказав, що не мав ні найменшого уявлення про дискусії посла Кисляка з людьми Трампа. Чи це правдоподібно, враховуючи всю увагу в останні кілька тижнів до обговорення зятем Трампа з послом Росії створення обхідного каналу, щоб Путін ніколи не запитував у Лаврова, що трапилося? Крім того, Путін заявив, що не знає, хто такий генерал Флінн, коли той сидів поруч з ним на обіді, який влаштував телеканал RT. Не можна просто повірити, що президент Росії не знав, що американець, який сидить поруч з ним, колишній глава Агентства військової розвідки. Це не було одне з кращих інтерв’ю російського президента.

«ПУТІНУ ДОСІ ВАЖКО УСВІДОМИТИ, ЩО УКРАЇНА — НЕЗАЛЕЖНА КРАЇНА»

Джон ГЕРБСТ, голова Євразійського центру Діну Патричіу в Атлантичній раді США, екс-посол США в Україні, Вашингтон:

— Президент Путін не озвучив ніяких нових тем в інтерв’ю Меган Келлі. Він не сказав нічого нового про кінець президентства Віктора Януковича. Упродовж більше трьох років Кремль називає це путчем. Звичайно, це не був переворот. Переворот включає в себе невелике число змовників, які жорстоко усувають лідера. Януковича не було усунуто від влади. Він покинув президентство і країну у розпал масових протестів після того, як дозволив чи замовив використання снайперів проти демонстрантів, в результаті чого загинули десятки людей.

Президенту Путіну досі важко усвідомити, що Україна — незалежна країна. Для нього Анна Київська є російською, тому що він зберігає російський імперський погляд на історію, що Київська Русь дала початок російській державності. Багато людей, не лише в Росії вважають, що російський імперський погляд — об’єктивна історія, а не одне оповідання серед інших.

Президент Трамп вступив на посаду, бажаючи встановити тісніші відносини з Москвою, незважаючи на триваючу війну в Україні. Його адміністрація розглядала перегляд політики санкцій і, можливо, навіть ослаблення цієї політики. Це виявилося неможливим через сильну протидію з боку Конгресу і через суперечку з приводу специфічних контактів між командою Трампа з високопоставленими росіянами під час виборчої кампанії і після виборів. У перші місяці перебування на посаді, адміністрація підтвердила американську підтримку України і високопоставлені українські урядовці мали вільний доступ до нової команди. На мою думку, наша політика санкцій також залишатиметься чинною, щонайменше, до наступного року.

Адміністрація Трампа також серйозно розглядає питання призначення спеціального посланника щодо війни в Україні. Це буде сильним позитивним кроком.

Підготував Микола СІРУК, «День»

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати