Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Під лозунгами повернути «гроші Януковича»

Експерт: «У залі Верховної Ради... відбувається ґвалтування основ кримінального права та процесу»
18 березня, 11:33
«ВИСОКІ» СТОСУНКИ. АВТОР ЗАКОНОПРОЕКТУ ПРО СПЕЦКОНФІСКАЦІЮ МАЙНА ТЕТЯНА ЧОРНОВОЛ («НАРОДНИЙ ФРОНТ») НАКИНУЛАСЯ НА ПОЗАФРАКЦІЙНОГО КОЛЕГУ ЯКОВА БЕЗБАХА ПІД ЧАС ОБГОВОРЕННЯ ДОКУМЕНТА / ФОТО УНІАН

Учора народні депутати домовилися і підтримали доопрацьований законопроект щодо повернення у держбюджет так званих грошей Януковича. Йдеться про конфіскацію майна попередньої влади до винесення відповідних судових рішень.

За словами лідера фракції БПП Юрія Луценка, цей закон «не проти саме Януковича, а для покарання мафії в Україні».

Як відомо, 15 березня Верховна Рада так і не спромоглась прийняти закони про конфіскацію грошей попередньої влади.

Йшлось про законопроект 4057 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу (щодо особливостей звернення в дохід держави грошових коштів, цінностей та доходів від них до ухвалення вироку суду), а також про 3196 щодо невідворотності покарання осіб, які вчинили тяжкі та особливо тяжкі злочини.

Депутати, які не підтримали ці закони, зазначали, що вони порушують права людини. На це вказують і представники громадськості. Деталі — в коментарі.

Дарина КАЛЕНЮК, виконавчий директор Центру протидії корупції:

— Зараз в залі Верховної Ради під лозунгами повернути гроші Януковича відбувається ґвалтування основ кримінального права та процесу.

Чому законопроект 4057 не допоможе повернути гроші Януковича, а зробить лише гірше:

1. Арештоване майно конфіскують без вироку суду та доведеності складу злочину. Власник майна повинен буде довести доброчесність походження майна. Це суперечить основоположним принципам кримінального права — презумпції невинуватості. Конфіскація арештованих активів Януковичів чи будь-якого іншого за цим законом не буде визнана жодним іноземним судом. Януковичі таку конфіскацію оскаржать в українських та іноземних судах. І через рішення ЄСПЛ змусять через 2-3 роки державу повернути неправомірно конфісковане майно назад Януковичам.

2. Оскільки рішення українських судів за такою процедурою не визнає жоден іноземний суд, цей закон не просто не допоможе, а й заблокує можливість повернути гроші Януковичів арештованих за кордоном.

3. Цей закон стосується далеко не тільки Януковичів, а може стосуватися будь-кого. Це гірше диктаторських законів 16 січня.

4. Конфіскація за цим законом арештованих активів Януковичів дозволить Шокіну показати швидкий результат, який немає нічого спільного з якісним неупередженим розслідуванням економічних злочинів Януковичів. Для Шокіна це привід закрити всі кримінальні провадження, враховуючи і ті кілька, які мають перспективу (справа Курченка). Тобто закон дозволить поховати і не розслідувати доводячи до суду економічні злочини Януковичів.

І наостанок: чи можна зараз повернути гроші Януковичів? Так!

Є ухвалені закони в рамках безвізового про спецконфіскацію та агенство з управління арештованим та конфіскованим майном. Ці закони надають весь спектр правових можливостей ГПУ в рамках кримінального процесу повернути після вироків суду майно Януковичів і забезпечити утримання арештованого майна до цих вироків (через Агенство з управління арештованим та конфіскованим майном). Але в цьому випадку треба щоб Генпрокуратура розслідувала гроші Іванющенка, а не гроші посольства США, виділені на реформу цієї ж прокуратури.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати