Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Поки... не за Лі Куан Ю

Чи можна призначити професійного і порядного Генпрокурора, переписуючи законодавство «під нього»?
20 квітня, 19:01

Уряд, хоч і з великими труднощами, нарешті призначений. Хоча посада міністра охорони здоров’я так і залишається вакантною. Вакантною залишається і ще одне дуже важливе крісло в країні — посада Генпрокурора. І з цим знову великі труднощі. Бо, як і раніше, серед основних критеріїв визначення кандидатури — має бути «свій».

«На сьогодні кілька основних кандидатів на посаду очільника Генеральної прокуратури, — ділиться з «Днем» народний депутат із «Народного фронту» на умовах анонімності. — Основний кандидат — Юрій Луценко, до якого «прилипло» кліше «кум Порошенка», оскільки він дуже близький до Президента. Другий варіант — губернатор Донеччини Павло Жебрівський. Третій варіант — хтось із нинішніх заступників Генпрокурора — Юрій Столярчук або Юрій Севрук».

Вочевидь, у старих традиціях влада вирішила ігнорувати думку громадянського суспільства та експертних кіл, які виступають проти будь-якого з перелічених кандидатів. «Юрій Луценко — один з небагатьох, хто може сказати Петру Порошенко «ні», але ключове питання в тому, що у нього немає професійного досвіду — це лише свідчить про те, що всі справи у ГПУ і надалі будуть «під контролем», — говорить один із позафракційних кандидатів. — Після того, як Президент провалився з Яремою та Шокіним, він не має морального права без консультацій з громадськістю призначати нового Генерального прокурора».

НЕФОРМАЛЬНИЙ І ФОРМАЛЬНИЙ КЕРІВНИК ПРЕЗИДЕНТСЬКОЇ ФРАКЦІЇ «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА» — ІГОР КОНОНЕНКО ТА ЮРІЙ ЛУЦЕНКО. ОСТАННІЙ — ОДИН ІЗ ПРЕТЕНДЕНТІВ НА ПОСАДУ ГЕНПРОКУРОРА, ДЛЯ ЯКОГО НАВІТЬ ЗБИРАЮТЬСЯ ЗМІНИТИ... ЗАКОНОДАВСТВО
 

Та на Банковій інша думка. Щоб «основний кандидат» — екс-міністр внутрішніх справ та голова фракції БПП Юрій Луценко зміг очолити ГПУ, його однопартійці народні депутати вже зареєстрували відповідний законопроект, який дозволяє людині без вищої юридичної освіти і досвіду роботи у прокуратурі обійняти цю посаду.

«Якщо йдеться про те, щоб ухвалювати закон, який дозволяє людині без вищої юридичної освіти обійняти дану посаду, ми в «Народному фронті» бажаємо розуміти повну картину бачення Президента: навіщо цей закон, хто претендує на посаду Генпрокурора, чому, яке у нього бачення роботи та інші питання, — продовжує наш співрозмовник із «Народного фронту». — Звичайно, Президент міг би ініціювати конкурс щодо обрання кандидатури на посаду Генерального прокурора, але наразі цього чекати не слід». За його словами, фракція має і свої вимоги щодо керівництва Генпрокуратури. «На сьогодні «Народний фронт» сформував свою переговорну позицію і готовий підтримати кандидатуру від Президента в разі, якщо буде задоволено наші пропозиції щодо першого заступника і заступника Генерального прокурора. Ми бажаємо урівноважити й контролювати те, що відбуватиметься в ГПУ».

«Людина, яка очолить прокуратуру, не має бути із системи прокуратури, — говорить інший представник «Народного фронту» Микола Княжицький. — Разом з тим, я вважаю, що це має бути українець із вищою юридичною освітою і певним професійним досвідом, який матиме досить повноважень і внутрішньої сили, щоб система його не відкинула. Не можна, щоб залежність Генерального прокурора ще більше зростала від Президента. Я підтримую ідею конкурсу на заміщення посади Генпрокурора, і було б непогано, якби саме Президент запропонував такий формат призначення. Інший варіант — якби він без конкурсу взяв на себе відповідальність і запропонував на цю посаду когось, хто не пов’язаний із політичним класом і є незалежною фігурою».

Що думають з цього приводу в БПП? «Перезавантаження в ГПУ в плані появи нових облич не відбулося, — ділиться з «Днем» Валерій Пацкан. — Ми бачили, що реально перетасувалася колода карт і керівники прокуратури просто помінялися місцями. В такому разі потрібно перезавантажити систему за допомогою людини «ззовні». Я сподіваюсь і вірю, що Юрій Луценко зможе стати фактором перезавантаження. Звичайно, багато питань щодо законопроекту, завдяки якому посаду очільника ГПУ може обійняти людина без вищої юридичної освіти, але якщо це може дати користь, то слід спробувати провести такий експеримент».

Тож якщо голосування за Генпрокурора відбуватиметься у четвер, то БПП і «Народному фронту» знов доведеться шукати голоси поза коаліцєю, як це було під час призначення нового уряду. Варіанти два — або співпраця з «Волею народу» та «Відродженням», або з «Опоблоком».

«Ми готові підтримати на посаді Генпрокурора чесного політика Луценка... Ігоря Луценка», — жартують у «Батьківщині». «Моя позиція чітка: на посаді Генпрокурора має бути професіонал, — говорить сам член фракції Ігор Луценко. — Якщо нам пропонують не професіонала, то потрібно обґрунтувати, чому саме. Але Президент розуміє, що на такому органі, як ГПУ, можна успішно піаритись, і щоб цей піар був позитивним, потрібен свій формальний очільник і гарний спікер. У Юрія Луценка добре підвішений язик, він має великий досвід брехати мільйонам людей, може пустити пил в очі у вигляді якихось «реформ», може навіть повернути до Генпрокуратури Сакварелідзе та Каська. Але суть залишатиметься в тому, що ті справи, які потрібні Президентові, вестимуться, які не треба — будуть гальмуватися».

«Конкурси — не панацея для подібних призначень, — додає Луценко. — Потрібно змінювати Конституцію, функції прокуратури, її повноваження, а також процедуру призначення Генпрокурора. Це перше, що передбачала парламентська коаліційна угода — зміни до Конституції, нормальний та чіткий розподіл гілок влади».

«Ми повинні припинити ставити на перший план прізвища, — коментує «Дню» народний депутат від «Самопомочі» Руслан Сидорович. — Доки ми не почнемо будувати правильні системи, які працюють незалежно від того, які люди до них приходять, ми бачитимемо заангажованість, неефективність, корупцію та низку інших негативних явищ, які є в країні. Наша реформа ГПУ була провалена повністю — не через неякісний закон, а через небажання керівництва Генпрокуратури і самого Віктора Шокіна займатися реформою. Тож сьогодні принципово взятися за всю систему прокуратури, бо залишити її в нинішньому вигляді — означає безвідповідально ставитись до наших громадян. Тому, по-перше, ми вимагаємо зміни формату підбору кандидата. Суспільство на сьогодні вимагає, щоб ця особа була професійною і моральною. Генеральний прокурор — це представник одного з найголовніших правоохоронних відомств, який має бути рівновіддаленим від усіх політиків — Президента, Верховної Ради, Кабміну, парламентських фракцій і політичних сил».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати