Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«Політик думає про наступні вибори, а державник – про державу»

Ігор Смешко представив у Вінниці свою програму «Сім перемог для України»
20 березня, 18:27

«У скрутний для України він вирішив час взяти на себе місію: повернути курс нашої держави у бік цивілізованих країн. Його програма «Сім перемог для України» — це намагання здійснити справжні демократичні перетворення в країні, очистити державу від корупції, провести низку системних перетворень, які дадуть можливість прийти до влади чесним і професійним людям, котрі працюватимуть на Україну. Ігор Смешко — державник, і я на нього покладаю великі надії. А всі ці розмови: «Пройде — не пройде», — мене не цікавлять. Я — за Смешка. Його мають підтримати люди, які живуть за законами совісті», — так окреслив мету свого приходу на зустріч з Ігорем Смешком у Вінниці цього вівторка пенсіонер Микола Ільчук. Таких, як він, прихильників поглядів та ідей кандидата в президенти України Ігоря Смешка виявилося багато. Дві зустрічі, які відбулися у Вінниці одна за одною, — засвідчили: в суспільстві назріває запит не просто на нові обличчя, а нову еліту, яка йде у політику не для заробляння грошей, а щоб будувати державу та своє ім’я.

«ЗАРАЗ НАВЕСТИ ЛАД У КРАЇНІ ДІЙСНО МОЖЕ ПРОФЕСІЙНИЙ ВІЙСЬКОВИЙ»

Вінниччину не здивувати візитами високопосадовців та увагою політиків. Жителі області звикли до того, що раз чи два на тиждень місто відвідують столичні гості, і не чекають на особливе «вау» від них. Але не у випадку з Ігорем Смешком. До такої зацікавленості з боку вінничан до цього кандидата в президенти України, схоже, виявилися не готовими навіть представники його штабу. Вони на ходу доставляли стільці перед сценою, однак розмістити всіх людей у найбільшій кіноконцертній залі міста «Плеяда» так і не вдалося. Охочі послухати Ігоря Петровича майже дві години стояли у проходах, а потім ще з 20—30 хвилин «атакували» його на сцені, щоб сфотографуватися чи отримати автограф...

«Ми з товаришем прийшли з однієї зустрічі на другу і, попри те, що стоїмо в коридорі й чуємо лише частину з того, що каже Ігор Петрович, іти додому не збираємося. Бо не часто у Вінниці можна почути таку розумну людину, яка компетентна у різних сферах, прекрасно розуміється не лише на безпеці чи силовому напрямку, а й говорить про історію, культуру та цінності, що якісно відрізняє його від інших кандидатів. Ігоря Петровича знають в Європі, Америці, та що там — в усьому світі, — говорить викладач музики Віктор ЧЕРЕВКО. — Якщо він стане президентом, буде навіть цікаво спостерігати, як він зуміє протягом короткого періоду побудувати державу. Я йому вірю, але маю одне запитання, щоб остаточно скласти уявлення про цю людину. Я хотів його запитати, за кого він голосував на минулих президентських виборах і за кого проголосував би зараз, якби не балотувався сам? Адже вся «братія», яка йде, — просто соромно, нема з кого обирати».

ЗУСТРІЧ ТРИВАЛА ПОНАД ТРИ ГОДИНИ, АЛЕ ЦЕ НЕ БЕНТЕЖИЛО НАВІТЬ ТИХ, КОМУ НЕ ВИСТАЧИЛО СИДЯЧИХ МІСЦЬ

«Шкода, що Ігор Петрович так довго вагався щодо своєї політичної кар’єри, йому варто було розпочинати підготовку до цих виборів ще років п’ять тому. Він мало впізнаваний, хоча людина дуже достойна — з простого люду, батьки-подоляни, має прекрасну освіту, докторський ступінь за радянських часів. Але це знають ті, хто цікавиться, хто читає... Молодь орієнтується на образ, створений телебаченням, через це маємо, що маємо, — приєднується до розмови колега пана Віктора, відомий у Вінниці хормейстер Леонід ЛУЦИШИН. — Ці вибори визначальні і знакові. Це політичний час для країни, і якщо українці залишатимуться інертними й лежатимуть на дивані, то ми упустимо черговий шанс для змін на благо розвитку. Багато політиків-кандидатів м’яко стелять, гарно говорять, сиплять обіцянками, але я довіряю конкретиці. І приклади тих країн, що їх навів Ігор Смешко, в яких до влади прийшли професійні військові й побудували демократію, а потім передали керування політикам, — дуже показовий для нас. Фактично зараз навести порядок у країні дійсно може професійний військовий, для якого верховенство права стоїть на першому місці».

«ПОТРІБНО БАЗУВАТИСЯ НА ЧОТИРЬОХ СКЛАДОВИХ ДЕРЖАВНОЇ СИЛИ»

Під час свого виступу Ігор Смешко поділився з вінничанами планами і представив передвиборчу програму «Сім перемог для України», яку головний редактор газети «День» Лариса Івшина називає «Сім подвигів Геракла, щоб розчистити «Авгієві стайні», адже в ній, на відміну від інших кандидатів, він вперше визначив низку принципових орієнтирів історичного і політичного значення.

«Я приїхав у рідний для мене край — мало хто знає, що рід Смешків із Теплицького району, що на Вінниччині, звідти родом мій батько, який після війни працював на залізниці у Христинівці, де я й народився. Сьогодні я відвідав його могилу, постояв, подумав, поклав квіти... Я на своїй батьківщині, у себе вдома, і мені приємно, що так багато земляків прийшли до мене на зустріч, бо завдань перед нами чимало, — з цих слів розпочав свій виступ Ігор Смешко. — Маємо необхідність реформування нової політичної системи і формування бачення економічної моделі, яка може зупинити подальше катастрофічне збіднення населення. Ми повинні повернутися до індустріальної моделі розвитку. Мої колеги із Заходу, а я спілкуюся в дуже впливових групах експертів високого рівня з питань безпеки, постійно запитують: «Що ж ви переплутали декомунізацію з деіндустріалізацією, ви ж переходите в категорію країн третього світу, навіщо ви руйнуєте свою індустрію?» Справді, ми відкрили свої ринки, але не виставили умови, що мають приходити технології. З другого боку, для здорової економіки потрібне верховенство права, захист приватної власності. А в нас фактично зруйнована псевдореформами правоохоронна система держави. У нас відбулася політична приватизація правоохоронних органів, а система управління — олігархічно-кланова, яка прикривається шатами штучної демократії та псевдодемократичними процедурами.

Тому завдання №1 — повернути аполітичні та професійні кадри у силові структури і змусити їх слугувати закону, а не олігархам і політичним кланам. Навіть таке «оздоровлення» може принести позитивні зміни у перші тижні. Друге — розробити комплексну програму державного захисту високотехнологічних виробництв, які у нас є. Україна має бути індустріально-аграрною державою. Аграрний сектор становить у нас 33%, а де земельний банк, а де земельні кредити, а де ринок землі? Кадастр до цього часу не змогли укласти. Наполеон, коли став першим консулом, за два роки на пергаментах розписав і кожному французу дав папір з кадастровим номером, а ми у ХХІ столітті не можемо порахувати державні землі — і це в найкращій по сільському господарству країні Європи... Нам потрібно базуватися на чотирьох складових державної сили: міцна економіка, міцна армія, виважена дипломатія та інформаційна складова».

ВРАЖЕННЯ

«ВІН ГОВОРИВ ПРОСТОЮ МОВОЮ, РОЗУМІЛИ КОЖНЕ ЙОГО СЛОВО»

Оксана КОЗАЧОК, Жмеринка:

— Це людина-глиба. Не лише сила теоретичних знань, помножена на знання досвіду цивілізованих країн, а й чітке розуміння практичного застосування для України. Зал був переповнений. Люди стояли у проходах. Зустріч змістовна та конструктивна. Атмосфера — надії та поваги до кандидата, чіткої впевненості в тому, що лише ця міцна, порядна людина зможе врятувати нашу країну. Люди відзначали високу фаховість Смешка, але він говорив простою мовою, розуміли кожне його слово. Говорили про безпеку, надра, газ, зняття депутатської недоторканності, «євробляхи», запровадження інституту сімейного бізнесу з нульовою ставкою податку на перші п’ять років. Він казав, що не знайомий особисто із «Зе» і переконаний у тому, що має своїх виборців, яких не збирається зраджувати. Тобто налаштований іти до кінця, до перемоги, а ми з ним.

«ІГОР ПЕТРОВИЧ — СИСТЕМНИЙ ДІЯЧ»

Петро БОЙКО, президент Вінницької обласної асоціації ветеранів силових структур:

— Це була найбільша аудиторія, яка зібралася, щоб послухати кандидата в президенти України Ігоря Смешка за останні місяці чи навіть роки. Переповнений зал і неабиякий інтерес різних верств населення — це найперше моє враження від зустрічі. По-друге, мені цікаво спостерігати за політиками, і Ігор Смешко — це промінь світла в нашому темному політичному царстві. Світла голова, європейський свіжий політичний погляд на побудову системи держави. Ми вже ділилися думками з колегами, так-от, я їм сказав, що він мені нагадує рентген-діагностика політичної системи, який визначив діагноз політичних хвороб нашої держави. Ніхто інший із наших кандидатів так ґрунтовно і професійно цього не бачить. Він знає, що у нас гальмує, і розуміє протокол лікування нашої системи, бо на відміну від інших кандидатів-політиканів, Ігор Петрович — системний діяч. Як то кажуть, політик думає про наступні вибори, а державник — про державу. Ігор Смешко — державник, який ставить в основу своєї діяльності Конституцію України. Зараз у нього з’явився шанс увійти в історію і стати видатним діячем. І після президентських виборів, я так прогнозую, до його політичної сили буде неабиякий інтерес. Він молодий політик, але вже відчув смак і бачить прямий шлях на парламентські вибори.

«МИ ЖИЛИ НА СУСІДНІХ ВУЛИЦЯХ... ЦЕ ДОСТОЙНА ЛЮДИНА, ЯКА НЕ ПІДВЕДЕ»

Василь ТЕРЕЩУК, лікар:

— Я — «свободівець» з чітким переконанням, але прийшов послухати Ігоря Смешка, бо він мій земляк, ми жили на сусідніх вулицях. Добре знав його батьків, тещу і дружину — всі прості люди. Він дуже гарно вчився в школі, часто їздив на олімпіади, перемагав, а коли навчався в училищі, то генерал армії Радецький сказав, що цей хлопчина дуже крутий і з великим майбутнім. А все чому? У Ігоря Петровича гарна освіта, яка розпочалася з нашої школи. Директор після війни зібрав кращих учителів з України, для нього не важило їхнє минуле чи переконання. Це дало можливість виростити людей з принципами, переконаннями, знаннями. Не дивно, що такий кандидат у президенти — виходець із нашої школи, з Христинівки. Це достойна людина, яка не підведе. Тому не варто думати і гадати, які у нього рейтинги, пройде чи не пройде, треба йти на вибори і голосувати за Смешка.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати