Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Що принесе ця «ріка»?..

Гібридна війна проти України триває в першу чергу на політичному та ідеологічному фронтах
10 травня, 19:12
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

День примирення і пам’яті, День перемоги над нацизмом, як і за часів президентства Януковича, залишаються приводом для спекуляцій і провокацій. Знову «тітушки», знову міліція/поліція не встигає або допускає сутички і знову знята російською пропагандою картинка на весь світ про «фашистів-бандерівців».

В квітні 2015 року в «Дні» відбувся круглий стіл на тему «Чи можна зупинити реванш?». Вже тоді ми бачили небезпечні ознаки. «Що таке загроза реваншу? Якщо це повернення  тих людей, які раніше уособлювали владу — в цьому плані, можливо, і ні. Але якщо говорити про старі підходи та старі схеми дії влади, то мені здається, варто говорити не про реванш, а про те, що держава не розсталася з тим, що практикувалося у владі раніше, не розсталася зі старою системою взаємовідносин влади та суспільства», — заявив тоді народний депутат V, VI та VII скликань Андрій Сенченко («День», № 63 за 10 квітня 2015 р.).  Власне, через три роки після Майдану та після двох років згаданого круглого столу ситуація на краще не змінилася. Можливо, навіть навпаки. Для сучасної розмови ми маємо здебільше російські тренди, не пропонуючи нічого взамін. Подивіться на зміст основних українських телеканалів — за певним виключенням суцільні «бессмертные полки» та загальні фрази про спільну перемогу над нацизмом. Причому учасники тих же «безсмертных полков», можливо, навіть не розуміючи цього, є частиною московського тренду неосталінизму, яких використовують.

Після ситуації ж в Дніпрі склалося враження, що влада боїться своїх атошників, бо майже всіх «тітушок», які брали участь у сутичках, поліція відпустила. Правда, очільник МВС Арсен Аваков вже відреагував на це, звільнивши головних поліціантів області та міста. Звичайно, тло для провокацій існує завжди, проте 9 травня — це своєрідний тест, після якого потрібно робити серйозні висновки, інакше картинка з подачі і на радість Кремля повторюватиметься з року в рік.  

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати