Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Що відбувається в Донецьку?

Експерт: «Активізація бойовиків — це процес підготовки до ведення активних за масштабами воєнних дій»
23 січня, 13:58
22 СІЧНЯ, ДОНЕЦЬК / ФОТО REUTERS

Про ситуацію в Донецькому аеропорту й інформаційну складову війни говоримо з координатором групи «Інформаційний опір», експертом Центру військово-політичних досліджень Костянтином МАШОВЦЕМ:

— Ситуація в аеропорту дуже динамічна й може мінятися буквально щогодини. За моїми відомостями, термінали й будівлі на території ДАП зруйновані, підрозділи ВСУ продовжують тримати його західну частину, зокрема метеовежу, приводну РЛС і утримують західну частину злітно-посадочної смуги. За загальним рубежем утримуються Піски, Опитне. Противник атакує флангові позиції вже третю добу, застосовуючи всілякі засоби, намагаючись завдати вогневої поразки українським військам на передових позиціях. Наскільки я розумію, їхнє завдання — відтіснити українські війська за донецьку кільцеву дорогу. Діють дві тактичні групи терористів, одна з яких діє з боку Спартака, а друга підходить до Пісків з боку Іверського монастиря, кладовища, діючи від донецького панельного комбінату. Продовжується вогневий бій з невеликими перервами.

Усе, що стосувалося наших реальних можливостей у районі Донецького аеропорту, я вважаю, було зроблено. Українські військовослужбовці перебували там, виконуючи бойове завдання, — вони тримали певну позицію й стримували рубіж.

В українській громадській думці побутує думка, що до «кіборгів» треба ставитися якось по-особливому. Лінія зіткнення з противником у зоні АТО досить велика, і я не бачу причин, з яких саме до позицій у Донецькому аеропорту потрібне особливе ставлення. Командування робило все, що в його силах і можливостях, щоб виконати бойове завдання — військовослужбовці отримували постійне постачання матеріально-технічними ресурсами, поповнювався особовий склад, відбувалася ротація. І якщо новий термінал ДАП тримали до останнього, отже, з військової точки зору це було потрібно. Звісно, можна спрогнозувати дії противника й вибудувати відповідну протидію цим планам. Але передбачити їх неможливо, зокрема те, що вони можуть висадити в повітря перекриття в терміналі.

Мета утримання аеропорту проста. Були підписані «мінські домовленості», частина яких — встановлення лінії розмежування. У такому разі зону безпеки можна відраховувати від аеропорту. Якщо його утримати, то відведення озброєння буде здійснено від цієї точки, й тоді половина Донецька має бути демілітаризована. Якщо ж відступити від аеропорту, то конфігурація лінії безпеки буде змінена.

Але річ у тому, що стараннями нашої інформаційної складової аеропорт перетворився на деякий фетиш або морально-психологічний символ, який з кожним днем почав грати дедалі більшу роль у загальній обстановці й впливати на ухвалення рішень щодо цієї ділянки. Але існують не менш або навіть важливіші ділянки, де з військової точки зору важливо здобути перемогу.

Можна багато міркувати на тим, з чим пов’язаний нинішній період активізації терористів. Але причини слід шукати в політичних і соціально-економічних чинниках. На стратегічному рівні стало зрозуміло, що протиборча сторона зазнає поразки, а час — наш союзник. З часом стає зрозумілою абсурдність всієї ідеї нашого противника, а його цілі й завдання нездійсненними. Тому вони вирішили гойднути ситуацію в той чи інший бік, активізувавши бойові дії. Зрозуміло, що основна за змістом діяльність противника розпочнеться з поверненням тепла — навесні. А зараз це швидше оперативно-тактичний хід. А процес підготовки до ведення активних за масштабами воєнних дій включає такий елемент, як попереднє заняття зручних позицій і рубежів. Я думаю, зараз відбувається один з процесів підготовки до весни.

Наш Верховний Головнокомандувач сказав, що військового вирішення цього конфлікту не існує й добиватися цього він буде шляхом миру, переговорів, дипломатії. Як сказав класик, будь-яка війна, що не веде до миру, веде до поразки. Але необхідне поєднання воєнних дій і дипломатичних інструментів. Якщо політико-дипломатичні зусилля підтримувати зусиллями військовими, тоді це є єдиним процесом протиборства. Якщо ж ставити одне в залежність від другого, то ніколи мета не буде досягнута — вийде розузгодження.

Що стосується війни на інформаційному фронті, то, на мою думку, вона повністю провалена. Пануючий контент в українському інформаційному просторі — неукраїнського походження. Відсутність власного контенту є наслідком відсутності діалогу влади з суспільством і неможливості коментувати події. Контент створює подію як таку, а влада не може коментувати те, чого вона не створює й до чого не має стосунку. Це наслідок програшу в інформаційному протиборстві. У результаті, суспільство починає само домислювати або керуватися тим, що йому вкладає в голову протиборча сторона.

Після того, як російськими телеканалами було показане відео з полоненими українськими військовими, це мали коментувати як мінімум представники вищого військово-політичного керівництва країни, а не прості спікери (хоча й від них це не завадило б). Міністерство оборони про всяк випадок заявило про 16 полонених, тому що, наскільки я розумію, вони не знали, скільки людей було під завалами в ДАП і куди вони поділися. Але неузгодженість різних відомств, структур, державних організацій, зокрема й у інформаційній сфері, приголомшує. Це абсолютно непрофесійне ставлення, і я навіть не розумію, з яких причин існує такий підхід. Певна річ, в інформаційній думці починають перемагати всілякі «інформаційні страшилки».

До того ж у нас у країні прийнята нестримна свобода слова: все, що хтось десь дізнався, тут же вивалюється в соціальні мережі. Суспільству час зрозуміти, що воно живе не відповідно до умов жорсткого інформаційного протиборства. Має прийти якась самосвідомість, яка, звичайно, не передбачає «затикання рота».

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати