Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Тінь над Європою

Нове прочитання Фултонської промови Вінстона Черчілля
02 березня, 18:51
МАЛЮНОК ВІКТОРА БОГОРАДА

Політика сучасної Росії, зокрема, її воєнна агресія проти України, використання військової сили в Сирії, постійна антизахідна риторики, змушує знову звертатися й аналізувати історичні події XX століття. Багато експертів заговорили про відновлення холодної війни. З цього приводу є показова дата.

5 березня виповнюється 70 років відомій Фултонській промові Вінстона Черчілля. Це програмний виступ, який він зробив в 1946 році у Вестмінстерському коледжі в місті Фултон (Міссурі, США), що став знаком початку холодної війни. В його промові йшлося про те, що на заміну фашистського ворога тепер прийшов комуністичний у вигляді СРСР. Також говорилося про «залізну завісу» через Європу від Балтики до Адріатики.

Попри розпад Радянського Союзу на початку 90-х, нинішня Росія активно використовує методи і практики комуністичного ворога, про який говорив Черчілль. Західні політки, особливо, британські і американські все частіше висловлюються про Росію як про небезпеку, а іноді і ворога номер один для своїх країн.

Про актуальність промови Черчілля говоримо із публіцистом і дипломатом Юрієм ЩЕРБАКОМ:

— Я з приємністю сьогодні вкотре вже ознайомився з великою промовою Черчілля. Це була знакова промова, яка увійшла в усі підручники світу. На мій погляд, вона є взірцем мудрості, високої філософії свободи і високих літературних якостей. Це заклик до миру, але він не має пацифістський характер, там йдеться про те, що для того, щоб зберегти мир, потрібно мати силу.

Сьогодні ця промова мною прочитана по-новому. Я знайшов безліч алюзій, паралелей до нинішньої ситуації і знову переконався в пророчому дарі Черчилля. Звертаючись до студентів в коледжі під час промови, він фактично звертався до майбутнього світу. Він сказав — світ переживає важки та тривожні часи. Хіба ми сьогодні не можемо сказати, що наш сучасний світ також переживає важки і тривожні часи в зв’язку з агресією Путіна — його намагання знищити Україну, втручання в Сирії?

«У НАС У ВСІХ КАБІНЕТАХ ВИСЯТЬ ПОРТРЕТИ. ДУЖЕ ЧАСТО ЛЮДИ СТАВЛЯТЬСЯ ДО ЦЬОГО ФОРМАЛЬНО, — РОЗПОВІДАЄ «ДНЮ» ГЕРОЇНЯ ЦЬОГО ЗНІМКА, ПРОРЕКТОР СХІДНОЄВРОПЕЙСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ЛЕСІ УКРАЇНИ АННА ЛЕВЧУК. — А МОЯ КОЛЕГА РОЗМІСТИЛА В СЕБЕ НЕ ТІЛЬКИ ПОРТРЕТ ЧЕРЧІЛЛЯ, А Й БЛИЗЬКИХ ЇЇ СВІТОГЛЯДУ ЛЮДЕЙ, ЯКІ ЇЇ ПІДТРИМУЮТЬ. У КАБІНЕТІ ТАКИМ ЧИНОМ Є ЛЮДИ, ЯКІ НАДИХАЮТЬ НА ПРАВИЛЬНИЙ ХІД ДУМОК. ЧЕРЧІЛЛЬ ОДИН ІЗ НИХ. ВЗАГАЛІ НАДЗВИЧАЙНО ВАЖЛИВО ПЕРЕКЛАСТИ ЙОГО АВТОБІОГРАФІЮ І МЕМУАРИ УКРАЇНСЬКОЮ. ВІН ЖЕ ЗА НИХ ОТРИМАВ НОБЕЛІВСЬКУ ПРЕМІЮ. ЦЕ НАСТІЛЬКИ ЦІКАВИЙ І ДОТЕПНИЙ ТВІР, ЩО Я САМА БУЛА БИ ГОТОВА ЙОГО ПЕРЕКЛАДАТИ. ЧЕРЧІЛЛЬ СТІЛЬКИ ВСТИГАВ — І ВОЮВАВ, І РОЗВАЖАВСЯ, І ПОЛЮБЛЯВ КОНЬЯК, І КУРИВ СИГАРИ, І ПРИ ЦЬОМУ БУВ НЕПЕРЕСІЧНИМ ПОЛІТИКОМ ТИСЯЧОЛІТТЯ» / ФОТО НАДАНО АННОЮ ЛЕВЧУК

Черчилль сказав, що США стоять на вершині всесвітньої могутності. Але сьогодні ми цього сказати не можемо. І не тому що вони втратили частину свого могутнього політичного, економічного і військового потенціалу, а тому що наразі в США слабке керівництво. Обама не зміг забезпечити лідерство в світі своєї країни.

Черчілль каже про «загальну стратегічну концепцію», яку розробляють американські військові коли готують якусь операцію. Цей термін дуже важливий зокрема і для України, тому що ми повинні мати генеральну стратегічну концепцію розвитку держави, якої ми, на жаль, не маємо.

Автор промови називає двох жахливих світових мародерів — це війна і тиранія. Дуже влучно, тому що ми сьогодні прекрасно знаємо, що війна, яку розв’язала Росія проти України, принесена агресором, який дедалі більше стає тиранією. Ці два мародери є ворогами не тільки України, а і всього міжнародного демократичного об’єднання держав.

Дуже цікаві думки у Черчілля з приводу того, що ООН має стати храмом миру, а не другою Вавилонською вежею. Звичайно, ми не можемо сказати, що ідея ООН провалилася, але навіть на прикладі рішень Ради безпеки ООН щодо України, які заблокувала Росія, ми бачимо, що вона стала місцем зведення політичних рахунків. На жаль, ООН не повністю стало храмом миру. Черчилль закликав до того, щоб були створені міжнародні сили ООН, він вважав, що це будуть надзвичайно могутні і впливові сили. Такі сили були створені, але часто вони показують своє безсилля. Наприклад, Україна не може домогтися, щоб міжнародні сили ООН увійшли на територію окупованого Донбасу і сприяли там наведенню порядку.

Черчілль також сказав дуже цікаву річ про те, що потрібно зберігати монополію Великобританії, США та Канаді на атомну бомбу, і не віддавати її секрети неофашистським та комуністичним режимам. Він сказав — ви уявляєте, що станеться якщо монополія перейшла б до цих держав, одного страху перед атомною бомбою було б досить, щоб нав’язати вільному світу тоталітарну систему. Що ми сьогодні бачимо? Ми бачимо, що путінська Росія провокує весь світ погрозами ядерної зброї. Це ми чули, наприклад, коли йшлося про можливий спротив захопленню Криму. Це жахливі загрози, тому що великі держави світу хоч і мають ядерну зброю, але вони вже давно відмовилися від ідеї вживання таких погроз.   

Черчілль сформулював геніально і чітко основні принципи існування демократичних країн — це вільні вибори, свобода слова, незалежні від виконавчої влади суди. Хіба це не має пряме відношення до нашої сьогоднішньої ситуації? Якби всі ці принципи були запроваджені в Україні, ми б не мали сьогодні олігархічного режиму і посткомуністичних мук держави, яка ніяк не може створити сильну і справедливу систему у себе.

Говорячи про чорну тінь, яка впала на світ, Черчілль мав на увазі сталінський Радянський Союз. Думаю, сьогодні ми також можемо сказати, що впала чорна тінь Путіна — міжнародного злочинця. Він не має тієї слави, яку мав Сталін — Черчилль віддає належне подвигу радянських людей і Сталіну під час Другої світової війни. Путін — це дрібний КГБіст, який хоче стати завойовником світу.

Далі класичні слова Черчілля про те, що від Балтики до Адріатики опустилася «залізна завіса», де по той бік завіси залишилися столиці древніх країн Центральної і Східної Європи. Сьогодні завіса не опустилася, але процес вільної ліберальної глобалізації призупинено — через бойові дії в Європі та на Близькому Сході. Метою Путіна є поширенням контролю Росії на суміжні країни. Слова Черчілля звучать як пересторога і заклик до всіх народів світу бути пильними і не дати можливість тиранії знову захопити владу над багатьма народами світу.

Автор також закликає до єдиної Європи, яка почала формуватися потім у вигляді Європейського Союзу. Ми розуміємо всі недоліки цього об’єднання, але це історичний експеримент, з яким затято бореться Кремль.

Дуже цікаве зауваження Черчилля, яке звучить ніби сьогодні, про те, що Росія найбільше поважає силу. Він каже, що під час війни зрозумів — Росія не поважає воєнну слабкість. Ми і бачимо, що тільки грубою воєнною силою, танками, як це всі роки робив Радянський Союз, діє і сьогоднішня Росія.  

Я думаю, що було б правильно запровадити урок Черчілля в наших школах і вишах, бо попередження великого мислителя потрібно знати всім, щоб ми були озброєні розумінням того, що було в минулому, і не дай Бог, щоб воно знову повторилося в майбутньому.

— Наскільки почули Черчілля?

— Я думаю, що політичні еліти почули і пам’ятують його слова. Але я б хотів додати, що калібр нинішніх політичних діячів здрібнів. Ми сьогодні не маємо рівнозначної Черчіллю постаті в світі. Ми бачимо людей в буржуазно-демократичних країнах, які борються за виборців, за електорат — політкоректні, миролюбно налаштовані, але вони не можуть жорстко висловитися про чорну тінь, яка нависла над Європою у вигляді путінської Росії. Вони весь час намагаються загравати з Кремлем, з тим, хто порушив всі міжнародні правила. В цьому і полягає трагедія нашого часу і тих дрібних європейських діячів, які не піднялися в рівень з постаттю Черчілля.

 

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати