Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Три роки без Ервіна, п’ять – без Тимура

У Києві біля російського посольства уже у 35-й раз вимагали розслідувати викрадення в окупованому РФ Криму
28 травня, 10:30
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

Акцію присвятили члену виконавчого комітету Всесвітнього конгресу кримських татар Ервіну Ібрагімову — 24 травня минуло три роки, як його викрали. Власне, щомісячні пікети під посольством Росії, які відбуваються у рамках кампанії Find&Free, почались через два місяці після цього злочину, наприкінці липня 2016-го. Координує такі акції громадська організація «Крим SOS».

Кримськотатарський ресурсний центр нагадує обставини викрадення Ервіна Ібрагімова: «24 травня (2016 року. — Ред.) о 22.20 на об’їзній дорозі міста Бахчисарай його машину зупинили невідомі особи (імовірно співробітники дорожньо-патрульної служби). Після цього його насильно заштовхували в мікроавтобус, він намагався втекти, але його зловили і закинули в машину, яка поїхала в бік Бахчисарайського водосховища, через лісосмугу. Викрадення Ервіна зафіксувала камера відеоспостереження».

Хоча злочин фактично зафіксований на відео, жодної інформації про Ервіна наразі немає. За інформацією Кримськотатарського ресурсного центру, так зване головне слідче управління Слідчого комітету Російської Федерації у Республіці Крим порушило кримінальну справу за пунктами «а», «в» частини 2 статті 126 КК РФ (викрадення людини), однак на практиці результатів — нуль.

Інша сумна річниця припадає на 26 травня — п’ять років тому, у 2014-му, у Криму зник член громадської ініціативи «Український народний дім» Тимур Шаймарданов.

«Вранці 26 травня 2014 року він пішов з дому і не повернувся, — пише Кримськотатарський ресурсний центр. — За словами його цивільної дружини, Тимур мав намір піти в банк. О 10.15 подзвонив матері, потім одразу батькові, перекинувся кількома словами про вибори і про щось несуттєве і сказав, що найближчим часом йому дзвонити не варто — буде зайнятий чимось важливим. Після цього він більше не виходив на зв’язок і його місцезнаходження родичам і друзям невідомо. Де він пропав і за яких обставин — невідомо, свідків немає».

За фактом зникнення було порушено кримінальні справи, як в окупованому Криму, так і на материковій Україні, проте поки розслідування ніяких результатів не принесло.

«Ми щиро сподіваємося, що Тимур Шаймарданов і всі інші 16 зниклих безвісти людей в Криму знайдуться цілими, неушкодженими і повернуться до своїх родин», — підсумовують у Кримськотатарському ресурсному центрі.

Зазначимо, що 17 зниклих безвісти — це лише ті люди, про яких відомо правозахисникам.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати