Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Туризм, енергоефективність, чисте довкілля...

Один із наймолодших керівників на Чернігівщині Валентин ПОТЕРУХА — про перспективи розвитку Батуринської громади
14 вересня, 11:18
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

Успішність процесу децентралізації на місцях великою мірою залежить від того, хто саме керує об’єднаними громадами. Перший заступник голови Батуринської міської ради Валентин ПОТЕРУХА — один із наймолодших керівників на Чернігівщині. Йому всього 23, за освітою — землевпорядник. Прийшов на посаду із громадського сектору, очолював молодіжну громадську організацію «Вогонь відродження», яка займається патріотичним вихованням і допомогою воїнам АТО, встиг попрацювати в бізнесі, проживав у Бахмачі — одному з райцентрів області. Заради цієї посади переїхав до Батурина. Каже, що головний мотив для нього — не гроші, не влада, а можливість самореалізації.

Об’єднана територіальна громада з адміністративним центром у Батурині утворилася наприкінці 2016-го. На цей час тут проживає близько 4300 чоловіків, жінок та дітей, а в самому Батурині — 2900 мешканців. Діють три ради: Батуринська міська (голова — Леонід Душа), Матіївська сільська та Городищенська сільська. Про якісь вагомі здобутки в діяльності, напевно, говорити ще зарано, але позитивні зміни вже відчуваються. Напевно, тому до ОТГ мають намір приєднатися й деякі інші села Бахмацького району. В громаді створено відділ освіти, земельний об’єднано з відділом соціально-економічного розвитку, є бухгалтерський відділ, працюють спеціалісти з юридичних і кадрових питань, в усіх процесах активно задіяні старости.

КУРС НА РОЗВИТОК ТУРИЗМУ ТА ЕНЕРГОЗБЕРЕЖЕННЯ

«Ми плануємо створити інформаційний центр, щоб займався просуванням територій, сільського і зеленого туризму, — розповідає Валентин Потеруха. — У нас є величезний потенціал — Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця», палац гетьмана Кирила Розумовського, парк Кочубея, протікає річка Сейм — безцінний ресурс для відпочинку. Тому серед пріоритетних напрямків — мале та середнє підприємництво у сфері громадського харчування, транспортних послуг, готельний бізнес тощо. У нас уже є заклади, схожі на зелені садиби, але вони позиціонують себе як готелі. В одному з них — і це заслуга нашої громади — є навіть заправка для електротранспорту. Хочемо розвивати фермерство, зелені технології, а ще маємо задумку на майбутнє — ставити вітряки. Уже спілкувалися попередньо з потенційними інвесторами».

Серед досягнень у розвитку інфраструктури — створення дошкільного навчального закладу «Віночок» у Батурині. Під час виборчих перегонів нинішній міський голова Леонід Душа пообіцяв, що за рік у Батурині буде діяти дитячий садок, і слова дотримав. Допомогли народні депутати. Садочок — після якісного ремонту, створено комфортні умови. Щоправда, в частині садочка досі залишається одна шкільна класна кімната і зала, яку міська рада використовує для зібрань. Тут відбуваються і деякі шкільні заходи (школа розташована поруч, за парканом).

«У перспективі в цьому приміщенні можна розмістити ще одну групу для малечі та спортивну залу, — продовжує розповідь Валентин Потеруха. — На сьогодні дошкільний навчальний заклад відвідують 60 діток. Ми відкрили три групи, але наступного року плануємо зробити ще одну. Вже зараз місць у садочку для всіх охочих не вистачає. До цього часу садочка в Батурині не було, це було старе напіврозвалене приміщення, тож гостроту цієї проблеми ми зняли. Але дітки, на щастя, продовжують народжуватися, знову утворюється черга, є потреба розширити цей заклад».

Ще один із пріоритетних напрямків розвитку громади — енергоефективність. До навчального року встигли зробити ремонт зовнішніх тепломереж і замінили систему опалення в Батуринській школі, приступили до заміни вікон, щоб заощаджувати бюджетні кошти на енерговитрати. Спрямували на це цьогорічну державну субвенцію в розмірі 1,4 млн грн. Утеплення школи запланували на наступний рік. У Матіївці зробили капітальний ремонт сільської ради, перенесли туди ФАП та бібліотеку, щоб не опалювати окремо три приміщення. Зараз у громаді працюють над стратегією розвитку на наступні сім років, у планах — зробити енергоефективними майже всі бюджетні установи і перевести вуличне освітлення на енергоощадні технології.

ЖИТЕЛІ ВІДЧУВАЮТЬ ОСОБИСТУ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ

На запитання, як же Валентин Потеруха фактично «з вулиці» потрапив до місцевого самоврядування, молодий чоловік зізнається: «Мене запросив мер Леонід Душа. Йому не вистачало людини, яка б могла писати проекти, залучати кошти різних фондів, допомагати піднімати цю громаду. Зокрема, ми плануємо багато заходів на тему чистого довкілля, будемо закупляти сміттєзбиральну машину. Комунальне підприємство ледь-ледь жевріло, мер його реформував і змусив працювати ефективніше. До речі, люди теж усвідомлюють свою відповідальність, якщо раніше за воду платили максимум 30% населення Батурина, то на сьогодні приблизно 90% жителів мають лічильники, сплачують за водопостачання та водовідведення. А оце днями ми запровадили в громаді експеримент із сортування сміття. Будемо привчати ставитися до нього як до сировини, на якій варто заробляти».

Цей експеримент стартував на мистецькому хуторі Обирок, його ініціатором став засновник хутору, громадський діяч та режисер Леонід Кантер. Він знайшов підтримку у керівництва громади і залучив активістів, які координують цю діяльність по селах. Є домовленість з підприємцем, який кілька разів на тиждень забиратиме «непотріб». Єдина умова: склобій має бути відокремлений від паперу та картону, металобрухт — від ПЕТ-пляшок тощо. Аби зацікавити жителів, підприємець платитиме за сміття «живі гроші». Перший заступник Батуринського міського голови Валентин Потеруха розповідає, що громада вже замовила спеціальні контейнери для сміття. Один уже найближчим часом буде встановлений у місцевій школі.

У подальших планах — створити муніципальну поліцію, муніципальну пожежну службу, адже безпека громадян — ще один із пріоритетів. «У наступні два роки плануємо започаткувати свій ЦНАП, — окреслює коло перспектив молодий енергійний заступник. — Очікуємо, що до нового року до нас приєднається ще одна сільська рада — Обмачівська. До неї входить село Осіч, в якому нещодавно закрили школу, тож учнів прийматимемо в себе. Вирішили, що опорною школою буде наша, Батуринська. Маємо намір купити ще один шкільний автобус. Будемо підвозити дітей ще з Матіївки, де всього два-три учні. Так дешевше, ніж утримувати приміщення, вчителів».

Керівники громади планують також будівництво пішохідного мосту через річку Сейм, який сполучатиме адміністративний центр громади з Матіївкою. Зараз людям доводиться об’їжджати через трасу Київ — Москва й витрачати час. Надаються кошти — власні й державні — на ремонт доріг, адже місту, яке претендує на роль туристичного центру, це вкрай необхідно.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати