Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

Зайвий олігарх

Чи могла країна піти іншим шляхом на крутому розвороті 90-х?
22 лютого, 19:41
ВІДЕНЬ, АВСТРІЯ. 21 ЛЮТОГО 2017 Р. / ФОТО РЕЙТЕР

Після того як у вівторок австрійський суд задовольнив апеляцію США, які домагаються екстрадиції українського бізнесмена Дмитра Фірташа, захист останнього має намір оскаржити це рішення у Верховному суді Австрії. Варто відмітити, що враховуючи певну розгубленість Фірташа в суді, він явно очікував на позитивне рішення для себе. Проте тепер доля Фірташа може скластись зовсім нелегко. По-перше, його можуть екстрадитувати до Іспанії — ще одної країни у якої є претензії до нього. До речі, саме за іспанським ордером Фірташ був заарештований прямо в суді. Якщо ж його екстрадують до США, то фактично Фірташ має шанси повторити долю Павла Лазаренка. В такому разі йому світить не лише тривалий строк ув’язнення, але й втрата своїх капіталів. Тим не менше на даному етапі адвокат Фірташа Дітер Бемдорфер офіційно заявив: «Ми будемо застосовувати всі необхідні кроки, щоб оскаржити це рішення (австрійського суду про екстрадицію Фірташа. — «День»). В тому числі, в Австрії через звернення до Верховного суду, а також у Європі — до Європейського суду з прав людини». Основна лінія захисту адвокатів — справа проти Фірташа, мовляв, є політичним переслідуванням, адже останній має стосунки із РФ і відповідний вплив в Україні. Безумовно теоретично таку версію відкидати не можна, але й не можна також скидувати з рахунку особливість накоплення величезних капіталів в Україні олігархами, до яких відноситься Фірташ. Тернопільчанин, колишній пожежник і талановитий підприємець кінця 80-х, коли горбачовський закон про кооперацію відкрив двері ініціативним людям для можливості заробляти гроші комерцією, в 90-х роках отримав шалені статки та розвинув бізнес від Європи до Середньої Азії. Насправді, біографія збагачення Фірташа не є чимось винятковим. В середовищі 90-х, яке спочатку було побудоване на принципах бандитизму, а потім на сталих схемах кланового олігархату, що кристалізувався за часів Кучми, щоб заробити мільярди потрібно було стати частиною порочного механізму. І основою цього збагачення стали російські енергоносії. Одним із фігурантів таких схем був кримінальний авторитет Семен Могилевич, який став де-факто посередником між українською і російською стороною в цій сфері.

«Безумовно, захист Фірташа прикривається начебто політичними мотивами, але ми всі розуміємо, що там, де велика нафта і газ, там є й велика політика, — говорить «Дню» президент Центру глобалістики «Стратегії ХХІ» Михайло Гончар. — Схеми збагачення, в яких брав участь Фірташ, були брудними схемами вуглеводневого бізнесу, які заторкують інтереси багатьох персоналій в РФ, в Україні і в Європі. Що торкається США, то тут ситуація інша. Оскільки Фірташ по мірі збагачення розширяв горизонт своєї діяльності, то він наслідив по світу, а отже впав в око правоохоронним органам США. Так як для пострадянського бізнесу дати хабара — це, як кави випити, то зрозуміло, що це було використано як привід для затримання. Традиційно в багатьох країнах крупних мафіозі брали на основі не стільки того чим вони займалися, скільки на підставі того де вони проколювалися. І часто це були взагалі дрібниці. В США абсолютно розуміють хто такий Фірташ і в яких справах він брав участь. Тому вони хочуть його отримати, адже Фірташ є сховищем різнобічної корисної інформації і набором практичних методик роботи Росії в Європі і на Заході в цілому. Хоча в нинішній Адміністрації Президента США є ті хто в принципі не зацікавлений в тому, щоб Фірташ з’явився в США. Є «хвости», які б’ють по окремих персоналіях, наприклад, по Манафорту. Отже, і в РФ, і в Україні, і в Європі, і в США є певні сили і особи, які не зацікавлені в появі Фірташа в американському суді. Тому у Фірташа доля може скластись набагато складніше і тяжче ніж у Павла Лазаренка».

Щодо того, чи могла б доля таких, як Фірташ, скластись інакше за умов, якщо б країна пішла шляхом не грабіжництва, а розбудови держави в тому числі на базі чесного бізнесу, Михайло Гончар відповів: «Країна не сама по собі корумпується. Її корумпують. В тому числі такі, як Фірташ. Свого часу Кучма сказав, що корупція до нас прийшла із Заходу. Тільки на Заході країни мають розвинуте правосуддя і відмінні від наших принципи співіснування, в той час як Україна стала місцем, де корупція буквально роз’їла країну і поставила її в залежність від РФ. Це зокрема призвело до того, що під тиском Росії Кучма відмовився від курсу до НАТО і ми знаємо, до чого це призвело.  Чи могли б олігархи обрати інший шлях? Є приклад колишнього міністра економіки Володимира Ланового, який міг скористатись посадою для збагачення, а залишився чесним професором. До того ж нині багато років Лановий, як професіонал, майже незатребуваний владою».

Чи могла країна піти іншим шляхом на крутому розвороті 90-х? Можна сказати, що були люди, які, займаючи високі пости, не спокусились влізти в схеми шаленого збагачення. Це збагачення, до речі, не могло бути відірваним від стосунків з РФ. Тож і відмову від курсу на НАТО, і зубожіння армії, і такий глевкий та непевний поступ до ЄС можна пояснити тим, що інтереси тих хто зробив свої статки на російських енергоносіях не співпадали (і не співпадають) з прагненнями простих українських громадян. Але чи варто так радіти переслідуванню одного олігарха в той час, як інші залишаються і при впливі, і при владі? Чи може варто замислитись над тим, за яких умов можна побудувати державу, де подібні порочні процеси апріорі будуть неможливими.

Продовження теми.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати