Перейти до основного вмісту
На сайті проводяться технічні роботи. Вибачте за незручності.

«2020-Й рік довів людству, що воно має рахуватись з силами природи і серйозно готуватись до випробувань»

30 грудня, 17:12

Кінець грудня — традиційно час не тільки різноманітних звітів, а й пора підбивати підсумки прожитого року. 2020-й, як ніколи, був і лишається складним для всього світу. І тому вкрай важливо його проаналізувати та знайти ті, можливо, приховані, «поклади» оптимізму, які неодмінно він нам теж дав.

Тож дорогі друзі, ми вкотре звернулися до вас — своїх авторів, постійних читачів, партнерів та експертів з проханням відповісти на запитання новорічної анкети «Дня». Адже й сама інтелектуальна спільнота, згуртована головним редактором та колективом, — це ще один позитив та ресурс, який надбав «День» за свої майже 25 років (цю важливу дату газета відзначить якраз 2021 року). Про цей ресурс для країни не варто забувати і з ним, переконані, неодмінно треба рахуватися. Ваші думки завжди цінні дня нас.

1. 2020-й рік на фоні історії (думка, деталь, штрих, фото).

2. Кого ви вважаєте героєм та антигероєм року?

3. «День» на фоні року (автори, статті, проєкти, які зацікавили вас найбільше).

4. Що надавало вам сил цього року (події, люди, враження)?

5. Які нові сенси, уроки, цінності дав цей рік особисто вам?

6. У 2021-му «Дню» виповниться 25 років. Чим він за цей час став для вас та України?


Євген ГОЛОВАХА, доктор філософських наук, професор заступник директора Інституту соціології НАН України:

1. Цей рік можна порівняти з тими часами, коли в світі панували пандемії захворювань, які уносили життя мільйонів людей. На початку 20-го століття грип знищив десятки мільйонів людей. Цей рік довів людству, що воно має рахуватись з силами природи і серйозно готуватись до випробувань. Окрім того, ми всі вимушені були перейти на віртуальну систему спілкування. Я б сказав, що 21-ше століття насправді почнеться в наступному році після пандемії коронавірусу, так саме як раніше казали , що 20-те століття почалося після Першої Світової війни. 

2. Героєм року для мене є Джо Байден. Я дуже радий, що він зміг переламати тенденцію політики перемог популістів. Це дуже визначна подія для цивілізованого світу в цілому. До того була тенденція перемог популістів і вони мали великі шанси перемагати і надалі. Якщо говорити про антигероя, то можу сказати, що в нашому випадку – це колективний образ, а саме – «Слуги народу». Вони не навчилися управлінню державою. Ще минулого року залишались надії на них, але цього року це серйозне розчарування.

3. Особливість «Дня» в тому, що це видання, яке не женеться за скандалами. Це ґрунтовні статті, ґрунтовні інтерв’ю. Мені дуже подобаються історичні матеріали, які оприлюднює «День». Вони на рівні хорошої академічної роботи. Ніхто в Україні це не вміє робити так, як це робить газета «День». Окремо мені дуже подобаються інтерв’ю.

4. Я дивуюсь потенціалу і витримки наших громадян. Вони вміють боротись, вміють організовуватись, відстоювати свої права. Це стосується зокрема підприємців. Підприємці намагаються захистити себе в той час, як їм не дуже допомагає держава. Те, як наші громадяни долають труднощі, для мене є потужним надихаючим фактором. Тому і я ніколи не здаюсь.

5. Для мене це був дуже важкий рік. Я не звик до віртуального світу. Я завжди надавав перевагу безпосереднім контактам з людьми. Такі контакти для мене були одним із найважливіших стимулів існування в моєму серйозному віці. Але коли вже всьому світу і Україні зокрема довелось зіштовхнутись з відомими всім випробуванням, то я для себе вирішив, що першим чином маю зробити все, щоб, як представник групи ризику, не завантажувати близьких. Тобто – намагаюся не захворіти. Підвищив рівень самодисципліни.

6. Для мене «День» абсолютно знакове видання. Воно відповідає моїм особистим уявленням. «День» є прикладом того, як ЗМІ може працювати на розвиток культури. І це не дивлячись, що видання з одного боку доносить актуальну інформацію, а з іншого – глибоку аналітику, плекає смаки, культурні цінності. Самі українці мають прагнути знати свою історію і тримати відповідний рівень культури. Від того залежить і попит на газету «День», яка є невичерпним джерелом знань, а не лише оперативної інформації.

Delimiter 468x90 ad place

Підписуйтесь на свіжі новини:

Газета "День"
читати